Всичко за пералните машини

Направи си сам подиум под пералнята

подиум на пералняМного хора мечтаят за просторни къщи и апартаменти, където има много място, но за съжаление не много от тях тази мечта се сбъдва. Необходимо е да се подреждат по всякакъв начин, за да се увеличи максимално полезността на наличното пространство. Мебелите за банята под пералнята са само една от възможностите за компактно инсталиране на „домашен помощник“ и спестяване на място. Като част от статията решихме да поговорим за изграждането на подиум за пишеща машина и най-добрите идеи, свързани с това.

В коя стая можете да направите подиум?

Естествено, подиумът за пералня може да бъде направен не само в банята, има много идеи в това отношение. Най-популярните стаи за инсталиране на пералнята на подиума са:

 • баня;
 • кухнята;
 • тоалетна;
 • килер;
 • верандата.

подиум на пералняПоследният вариант е подходящ за частни домове, но първите четири са доста подходящи за апартамент. В банята в огромното мнозинство от случаите подиумът за пералнята се прави под мивката. И тогава над подиума и машината се поставят мивка и мивка. В кухнята най-вече са вградени автомобили, които правят подиум в нишата "в утробата" на кухненския комплект. В тоалетната (в апартамент на съветско строителство) пералните се поставят на тесен, висок подиум, зад тоалетната.

Трудно е да се каже за килера и верандата, тъй като има много решения. Във всеки случай машината, инсталирана на подиума, дава допълнителни предимства на собствениците, защото тя:

 1. заема по-малко място, тъй като е инсталиран на непотърсена или непоискана зона;
 2. дава възможност да се постави в нишата под подиума кутия за малки предмети (прахове, почистващи препарати, сапун и др.);
 3. вибрира по-малко (ако подиумът е направен правилно).

Обърнете внимание! Пералня, монтирана на висок подиум, е по-лесна за използване. Няма нужда да се наведете до люка, за да хвърлите мръсно пране в него.

Какви инструменти и материали са необходими?

Изборът на инструменти и материали ще зависи до голяма степен от избрания дизайн на бъдещия подиум, така че ще изброим какво обикновено се взема в такива случаи. Забележете веднага дизайнът трябва да е много стабилен и надежден, тъй като машината тежи 60-80 кг, докато се люлее по време на миене, така че материали като сухото строителство или пластмаса могат да се използват само като облицовка. И така, подиумът е изграден от:

 • тухла;
 • блокове от пяна;
 • бетон;
 • дървени пръти 100x100 или 150x150;
 • метални ъгли;
 • поликарбонатни плочи и други неща.

Като облицовъчни материали се използват плочки, водоустойчив гипсокартон, пластмаса, ламинирано водоустойчиво ПДЧ и други. С инструменти по-лесно. В този случай е подходящ стандартният набор от инструменти, които могат да бъдат намерени в килера на всеки добър собственик. Какви са тези инструменти:

 1. мистрия;
 2. ниво на сграда;
 3. колело за рулетка;
 4. ножовка (за дърво, за метал);
 5. отвертка, бормашина;
 6. български език;
 7. молив;
 8. Филипска отвертка.

Обърнете внимание! За производството на подиума можете да поръчате модерни поликарбонатни блокове и плочи. Предварително прехвърлете на фирмата изпълнител размерите на детайлите на бъдещия подиум и те ще изрежат материала, както трябва, просто трябва да съберете.

Популярни дизайни на подиума

подиум на пералняДори дете може да направи най-простия подиум за пералня, Можете да направите такъв подиум от най-простите материали и в същото време той може да служи десетилетия без никакви проблеми. Същността на дизайна е следната. Взимаме два дървени блока с дължина 63 см, поставяме ги успоредно един на друг. Разстоянието между баровете трябва да е равно на ширината на вашата пералня (например 60 см).

След това поставяме две дъски на прътите с дължина 60 см, дебелина 3 см и ширина 30 см. Закрепваме плоскостите здраво с винтове към прътите, получаваме рафт.Все още имаме перваз с ширина 3 см отпред. Поставяме дъска с дебелина 3 см и ширина 30 см върху него с ръба и получаваме най-простия подиум със страна 27 см. Ако е възможно, можете да направите по-малка страна, като разпънете дъската наполовина. Страницата също трябва да бъде плътно завита с винтове. Не можете да интегрирате чекмедже в такъв подиум, но пералнята ще стои стабилно и ще работи правилно върху него.

Важно! Най-добре е да направите такъв подиум от лиственица, защото това дърво не се страхува от влага и не води от вода.

Можете да усъвършенствате подиума с водоустойчив гипсокартон, декоративна пластмаса или ламиниран плот от дървесни частици. Друг дизайн на подиума включва използването на тухли. Височината на подиума в този случай можете да изберете всеки.

 • Ние поставяме две тухли, които стоят успоредно една на друга с ширина 1 тухла (разстоянието между стените е равно на ширината на машината).
 • Отгоре на стените полагаме върху цимент бетонна или поликарбонатна плоча с подходящ размер.
 • Зашийте от предната страна на чинията два малки метални ъгъла.

Има достатъчно място под тухления подиум, за да се поберат много малки предмети. Освен това в ниша под подиума може да бъде вградена кутия с колела, изработени от ламинирана дървесна плоча. Той издърпа чекмеджето до дръжката и то се изтъркаля изпод машината, а в него се крие както почистващ препарат, така и омекотител за тъкани, а в него можете да поставите и мръсно пране. Като цяло, много удобно нещо.

подиум на пералняПодиум с подобен дизайн може да бъде направен в малката тоалетна на апартамента на Хрушчов, само че няма да има къде да се сложи кутията. Същността на идеята е следната.

 1. Поставете дренажна тръба, разположена на пода, с тухли (за предпочитане първо трябва да бъде заменена с пластмасова).
 2. Ние изграждаме със собствените си ръце зад тоалетната две високи тесни успоредно стоящи стени.
 3. Покриваме стените с готварска печка.

След окончателната декорация и облицовка всичко ще изглежда като перваза над тоалетната, върху която стои пералнята.

Някои не харесват тази опция за поставяне на пералня, но вижте сами колко много полезно пространство е спестено и колко удобно е да използвате предмет от домакински уреди. Друг добър вариант включва производството на подиум от поликарбонатни плочи и блокове. В момента има много фирми, които продават такива материали, просто трябва да изберете блокове и плочи с подходящия размер и те ще ви осигурят възможно най-скоро.фабричен подиум за пералня

В този случай дори не е нужно да правите нещо специално. Изграждаме подиума с необходимия размер от блоковете, усукваме плочите и блоковете с винтове и го използваме. Монолитен поликарбонат и подобни на него материали са много силни и устойчиви на влага, освен това, те са много трудни за унищожаване чрез механично действие. За нашите цели идеалният вариант. Единственият отрицателен е цената, но не спира всички. Ние усукваме кутията на колела под подиума от ламинираната плоча от частици и върху нея монтираме пералня.

Имате ли нужда от кутия под подиума или не, решете сами. Кутия е удобно нещо, но можете да направите и без нея. По-специално, фабричните подиуми от компанията Miele имат кутия, но ние правим подиума със собствените си ръце за стотинка. Опитът с използването на подиума за пералня показва, че чекмеджето не е особено необходимо, но повтаряме - вие решавате, може да искате да направите не подиум, но шкаф за перална машина - въпрос на вкус!

Характеристики на инсталацията и работата на машината на подиума

Сега нека поговорим за характеристиките на инсталацията и работата на пералнята, инсталирана на подиума. На пръв поглед изглежда, и какви са характеристиките тук, те вдигнаха машината малко над пода и това е всичко, ние не променихме нищо в дизайна му! Ето го. Някои майстори, като поставят машината на марков или домашен подиум, след това с ужас установяват, че техният домашен помощник отказва да мие или изобщо не можете да го свържете.

Нека започнем с едно просто - местоположението на изхода.Може да звучи банално, но някои, когато инсталират машината на подиума със собствените си ръце, изобщо не изчисляват дължината на мрежовия проводник, защото преди машината стоеше без подиум и се свързваше нормално. И тогава се оказва, че жицата не достига до изхода. Затова експертите препоръчват незабавно да се обърне внимание на този момент и да се вземе предвид местоположението на изхода и разстоянието от машината до него.

Със заключението за водоснабдяването всичко е по-просто, входният маркуч обикновено идва с марж по дължина, но можете да закупите и доставите истински маркуч. Основното е, че пиедесталът не припокрива изводите, в противен случай входящият маркуч не може да се завие към тях, съответно машината няма да се свърже с водоснабдяването и подиумът ще трябва да бъде преместен или почистен.

Ако ще закупите нов входящ маркуч за пералнята, вземете двоен със системата Aquastop - той има защита от течове.

Когато инсталирате пералнята на подиума, също така е важно да повдигнете канализационната тръба. Това е необходимо, за да не се появи „сифон ефект“ и водата да не изтече от резервоара на пералната машина самостоятелно. Повдигнете канализационната тръба, така че да е на 40 см над капака на подиума. За да направите това, можете да:

 • инсталирайте лакът върху стара тръба;
 • свържете друга секция от тръба с желаната дължина към нея;
 • поставете маркуча за източване в канализационната тръба и използвайте машината спокойно.

пералня на подиумаСега за операцията. Някои хора се плашат от факта, че машината по време на интензивна работа и съответно при силна вибрация ще скочи от подиума с всички произтичащи от това последствия. Експертите казват, че това може да се случи, следователно при производството на всеки подиум е необходимо да се осигурят страни. Поне отстрани трябва да е отпред, за да не падне машината напред и да не се срине.

Някои противници на подиумите за пералнята се плашат от перспективата да посегнат към прахообразна кювета. Особено когато става въпрос за инсталиране на машината на висок пиедестал в тоалетната за тоалетната. Наистина това се дължи на някои неудобства, но поставянето на мръсни неща в люка е много по-удобно, като цяло „меч с двойни остриета“, ние печелим някъде, губим някъде, но има още плюсове!

За да обобщим, отбелязваме, че подиумите за перални машини са отличен вариант не само да спестите място, като поставите машината по-успешно. Това е добър вариант за компенсиране на някои от недостатъците на пералните машини. По-специално, правилно направеният подиум донякъде заглушава вибрациите и шума на работеща машина, което ще бъде от полза само за потребителя. Затова не бъдете мързеливи и направете подиум със собствените си ръце, защото не разнасяйте стотици долари за маркови мебели.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини