Всичко за пералните машини

Как да почистите нагревателя на пералня

почистване на десетНагревателният елемент на пералнята е много важна, но в същото време много уязвима част. Разположен доста близо до въртящия се барабан на автоматичната шайба, той е бавно, но сигурно покрит със слоеве варовити отлагания поради твърдостта на водата. Ако нагревателят не се почиства, тогава с течение на времето слоят от мащаб ще бъде толкова дебел, че започва да влиза в контакт със стените на барабана. Веднага щом това се случи (ако частта не изгори по-рано), неизправност е неизбежна. Прочетете как да почистите нагревателя от мащаб в тази публикация.

Почистващи продукти

Има много инструменти, с които според производителя е възможно да се почисти нагревателният елемент, но не всички тези инструменти са еднакво ефективни. Освен това успехът на случая до голяма степен зависи от избрания метод за почистване на нагревателя. Но нека не изпреварваме себе си. Основното средство, с което домакините се опитват да почистят нагревателните елементи на своите „домашни помощници“, е лимонената киселина. Между другото, този инструмент не е лош, но далеч не е единственият. В магазина можете да видите много фабрична химия.

На пазара се продават много продукти за почистване на нагревателния елемент на пералнята и всички те струват повече от обикновената лимонена киселина.

 1. Топ къща;
 2. Topperr;
 3. Магическа сила
 4. Zool;
 5. Фрау Шмит и др.

почистващи продукти за PETN

Принципът на действие на горните средства е един и същ, почистване с помощта на активна химия. Те активно разтварят скалата, натрупана върху нагревателя, постепенно почиствайки нагревателния елемент и в същото време други части на машината от варовикови отлагания. Вярно е, че има едно „но“. Много фабрични декалери включват лимонена киселина. Възниква въпросът, защо да плащате за скъп чужд продукт, когато можете да вземете обикновен евтин лимон и ефектът от почистването ще бъде същият? Отговорът, според нас, е очевиден. Да, и за опитните домакини почистването с лимон винаги е било приоритет.

Някои домакини искрено вярват в чудотворните свойства на добре познатото, благодарение на агресивната реклама, прах Калгон. Използвайте го както за предотвратяване на образуването на варовик, така и за почистване на нагревателя на пералнята. Колко оправдано е това?

Но това не е оправдано! Първо, Calgon не е предназначен за почистване на нагревателни елементи от варовик на пералня и това се определя от производителя. Почистването на Calgon е обречено на неуспех. Второ, Calgon дори не е в състояние да смекчи достатъчно вода, така че скалата върху нагревателния елемент да не се утаи. Нашите независими тестове показаха, че в онези перални машини, където се използва Calgon, също се образува котлен камък и покрива нагревателния елемент, макар и малко по-бавно. В крайна сметка ще отделите много пъти повече пари за Calgon, отколкото по-късно за ремонт и подмяна на части, въпреки че, разбира се, решавате.

Калгонит и препарати, подобни по състав на Калгон, също са признати за неефективни. Като цяло за тях се харчат много пари, но има много малко смисъл в това.

Когато варовикът е малко

Ако никога не сте почиствали нагревателния елемент на пералня, но вашата пералня е нова, можете спокойно да използвате метода за химическо почистване, без да демонтирате нагревателния елемент. За да направите това, трябва да направите редица прости действия.

 • почистване на тена лимонВземете, за да почистите люспите от нагревателя; 100 г лимонена киселина и я изсипете тавичка за прах, Налейте в отделението за основно измиване.
 • Затворете тавата, издърпайте от люка на пералнята всичко, което е там, преди всичко мръсно пране.
 • Задайте програмата за измиване поне 1,5 часа при температура най-малко 600С, колкото по-ниска е температурата, толкова по-бавна е реакцията, така че според нас е по-добре да се сложи 90-950S.
 • Изчакайте програмата да приключи и това е всичко, не можете да повторите почистването с лимонена киселина в продължение на 3-4 месеца, нагревателният елемент ще бъде в ред.

Малко количество от варовик може да се почисти без проблеми. Но тук е важно процедурата да се повтаря поне веднъж на 3-4 месеца. Дори и да мислите, че имате мека вода и нагревателният елемент „не страда“, така или иначе направете горната процедура - няма да съжалявате.

Когато нагревателят на машината е обрасъл с котлен камък

Десет в изметМожете да почистите малко количество варовик от нагревателя, като използвате лимонада или друга безопасна химия, но какво да направите, ако има подозрение, че нагревателният елемент е директно обрасъл с плака. В този случай химическото почистване на пералната машина не може да се използва.

Факт е, че химическото почистване в този случай може да свърши зле както за самата резервна част, така и за пералнята като цяло. Когато използвате лимони, парчета воден камък ще започнат да падат от нагревателя и да падат в дюзите или да останат в резервоара, с риск да блокират въртенето на барабана и да замърсят дрехите, които могат да се мият. Като цяло вредата от такова почистване ще бъде повече от полезна, но какво да направите, как да почистите частта в този случай, без да навредите на пералнята?

Големи парчета котлен камък могат да висят в колата за стотици пране и да причинят вреда на „домашния помощник“, причинявайки му счупване.

Има само един изход - да почистите нагревателя, след като го извадите от пералнята. В този случай могат да възникнат затруднения, защото не всеки може да раздели автомобил преди да се развали, а дори и тогава. Не всеки ще може самостоятелно да премахне тази част от шайбата, въпреки че според нас това е съвсем просто. Разбираме страховете и несигурността на потребителите на пералнята, но също така ни е ясно, че ако нагревателят не бъде изваден и не почистен сега, след месец или два той може просто да изгори и тогава ще се наложи извършването на ремонти срещу допълнително заплащане. Какво правим?

 • Ние определяме местоположението на нагревателния елемент във вашия модел на пералнята. Най-лесният начин е да премахнете машината за вертикално зареждане от пералнята, тъй като при такива модели тя се отстранява през сервизния люк вътре в барабана. В предния край нагревателният елемент може да бъде разположен както зад предната стена на тялото, така и зад гърба.
 • Изваждаме нагревателя от пералнята. Вече сме писали за това как да премахнете нагревателния елемент от пералнята, за да го проверите или замените в различни публикации на нашия сайт, така че няма да го повторим. Ако се интересувате от подробностите, можете да прочетете статията Подмяна на нагревателя в пералнята на Bosch.
 • Взимаме частта, обрасла с варовик, и я измиваме под поток гореща вода, като в същото време се опитваме да почистим пръстите с пръсти.

В никакъв случай не се опитвайте да премахнете плака с шкурка, желязна четка и още повече, за да изстържете с нож. Толкова лесно е да повредите частта, което ще доведе до проблеми.

 • Когато успеем да почистим нагревателя, освобождавайки го от големи парчета котлен камък, вземаме двулитрова пластмасова бутилка, отрязваме горната част от нея, заедно с шията вземаме 3-4 супени лъжици лимонена киселина и изсипваме в този съд. Изсипете в съд с гореща вода, разбъркайте един лимон и след това поставете частта в съда.

физическо почистване десетСега просто трябва да изчакаме около ден. През това време концентрираният разтвор на лимона ще разтвори останалата скала от нагревателя, а частта отново ще свети като нова. Изплакваме частта под течаща вода, избърсваме с кърпа и можете да поставите нагревателния елемент на място. Работата е свършена.

Не е трудно да почистите нагревателя на пералнята, особено ако не оставите нагревателния елемент да се обрасне с вода. Ако това все пак се случи, ще трябва да премахнете и почистите ръчно нашата част, в противен случай нагревателят просто ще изгори. Успех!

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Алекс Алексей:

  Просто, достъпно и разбираемо.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини