Всичко за пералните машини

Как да почистите пералнята от миризма и мръсотия

почистване на перални машиниСтартирането на вашия „домашен помощник“ до неузнаваемост е просто, достатъчно е да не се грижите за нея няколко години. Това е само как да почистите пералнята от миризма и мръсотия след такова пренебрегване на правилата на нейната работа? В този случай ще трябва да прибегнете до цял набор от мерки, за да придадете вид на пералнята. Но първо първо.

Физическо почистване

Ако машината се стартира по такъв начин, че в нея се вижда мръсотия и смрадът се излъчва, тогава не може да се направи едно единствено измиване. Не мийте мръсотията по този начин. Ще трябва да работите здраво с дръжките, но първо изключете машината. Следните части на пералнята могат да се перат ръчно:

 • гумен маншет;
 • барабан;
 • дренажен маркуч и дюзи;
 • тяло на машината;
 • филтриране;
 • прахообразна кювета;
 • нагревателен елемент.

Най-лесният начин да започнете е с филтър за източване, разположен в долната част на машината. Той е скрит зад долния панел, който се държи на ключалки, в някои модели на технологията е предвидена врата. Развийте филтъра към ръцете на часовника, извадете го и изплакнете с всеки препарат, отстранете замърсяванията и остатъците.

Не забравяйте да поставите парцали до машината, тъй като водата ще се излее от филтърния отвор.

Погледнете и в "гнездото" под филтъра, може да има и боклук. В края на работата избършете частите със суха кърпа и поставете филтъра обратно на място. Тази процедура се провежда най-малко веднъж на три месеца.

След това можете да направите маншета. За да го почистите, имате нужда от разтвор на меден сулфат, можете да вземете и разреден Доместос. Един от тези продукти се разтрива с дъвка, след което се измива с топла вода. Ако мръсотията е прекалено изядена, опитайте да разтриете уплътнението със сода и оставете за известно време, след това го разтрийте с мека гъба, изплакнете всичко и го избършете на сухо. След тази процедура не само ще се отървете от мръсотията, но и от мухъл и гниеща миризма. И така, че отсега нататък това да не се случи, след измиване проветрете барабана и избършете маншета.

почистване на маншети

Достатъчно е само да се справите с почистването на тялото на машината автоматична машина от замърсяване. Трябва да го избършете с влажна кърпа и след това да изсушите. Замърсените зони могат да се измият със сапунен разтвор. Стъклената врата на барабана може да се избърше, като се напръска с препарат за почистване на стъкло. Кюветата на прах се измива отделно. Изваждат го от тялото на машината и го накисват в сапунен разтвор или разтвор на лимонена киселина, който добре ще изяде ръждиво покритие. След накисване кюветата се разтрива с гъба или стара четка за зъби, изплаква се и се избърсва на сухо.

Мястото под кюветата също се почиства старателно с четка за зъби; содата се използва за почистване на стари замърсявания.

почистване на табла

Процесът на почистване на маркучите и дюзите се усложнява от факта, че те трябва да бъдат изключени от пералнята. Как да направите тази процедура, описахме в статията Почистване на маркучи "Направи си сам".

Автоматично почистване под ръка

почистване на перална машина с лимонСлед ръчно почистване на пералнята е необходимо да започнете автоматично почистване. За целта са ви необходими 200 грама сода за хляб или една чаша бял оцет. Поставят се в кювета или директно в барабана и включват режим на измиване, когато водата се нагрява до 60 градуса. Тази процедура ще ви позволи да изплакнете машината отвътре от миризми, гъбички от плесени и други замърсители.

Ако има нужда да се отървете оборудването на образуваните варовикови и варовикови отлагания, тогава вземете няколко големи опаковки лимон около 100-150 грама. Налейте в съда за прах и включете най-дългия режим при 900С, не забравяйте да зададете допълнително изплакване. В края на процедурата не забравяйте да избършете барабана и голямата гума (маншет), така че да няма останала влага върху него. Крастата може да се залепи във венеца.

Препоръчва се почистване на везната на всеки 6 месеца, като се използва лимонена киселина.Но всичко ще зависи от твърдостта на водата, от често използваните режими и честотата на работа на пералнята.

Каква химия да използвам за почистване

С трудността как да почистите пералнята от миризма и мръсотия, химическите препарати за почистване ще ви помогнат. Има ги много в магазините и в Интернет. Първото нещо, което идва на ум на всяка домакиня, е „Белота“. Всъщност това е евтин и ефективен инструмент в борбата срещу плесен, микроби, както и мухъл и мирис на бензин. Въпреки това, използвайте го с повишено внимание. Всъщност металните и гумените части на пералнята могат да се влошат от хлора.

Преди употреба трябва да изясните какво пише производителят на вашия „домашен асистент“ за употребата на белина. Ако не е забранено, опитайте, но отново внимателно. Изсипете не повече от чаша белина в контейнера за прах и изберете режима на пране при 40-450S. Изпълнете изплакването два пъти, в края добре проветрете барабана и стаята.

От фабричните инструменти за пералнята можете да използвате машината:специален почистващ препарат за машината

 • Miele Powder - почистващ прах от известна немска компания за домакински уреди. Този инструмент ще облекчи както миризмите, така и бактериите;
 • Д-р Бекман - вещество, предназначено за отстраняване на котлен камък от пералня, има дезинфекционни свойства;
 • Magic Power - отличен прах, предназначен за премахване на вар и котлен камък от пералнята;
 • Topperr, препоръчан от Bosch, е подходящ за почистване на всяка автоматична пералня. Справя се с измет;
 • Luxus Professional - прах, произведен от Русия, който се използва за миене и съдомиялни машини;
 • Anti-scale - по-евтин прах за отстраняване на накип, но той се справя със задачата си не по-лошо от предишния;
 • Sandokkaebi - Това вещество се произвежда в Корея и се използва за дезинфекция на перални машини. Ако възникна въпросът как да почистите машината от замърсяване, тогава този инструмент трябва да се използва за отстраняване на всички бактерии, натрупани вътре в оборудването.

Това е само горната част на списъка с такива инструменти. Как да почистите пералнята с тяхна помощ е описано в инструкциите за етикета. Преди употреба не забравяйте да го прочетете.

Каквото и да чистите пишещата машина, опитайте се да не я стартирате. Следете състоянието й и редовно се мийте, отвън и отвътре. Успех с вашето общо измиване!

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Олег Олег:

  Добавете лимонена киселина за почистване на пералнята? За какво? За да се запознаете възможно най-бързо с ремонта и подмяната на лагерите и барабанните уплътнения? Като минимум странни съвети за този ресурс 🙂

 2. Граватар Ирина Irene:

  Опитайте Adorgan professional, лично ми помага ефективно.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини