Всичко за пералните машини

Как да почистите вашата съдомиялна машина вътре

почистване на съдомиялна машинаИзползвайки миялна машина в продължение на шест месеца, година, хората започват да мислят как да я почистят. С течение на времето в съдомиялната машина се натрупва доста голямо количество мръсотия (в по-голямата си част остатъци от храна), която започва да се разлага и издава неприятна миризма. Добавете колонии от патогенни микроби и плесен тук и ще получите основното летище на инфекцията, заплашващо вас и вашето домакинство. И така, как да почистите съдомиялната машина и да я поддържате чиста? Ще поговорим за това в тази статия.

Почистване на съдомиялната машина от остатъци от храна

Според инструкциите мръсните съдове трябва да бъдат почистени от остатъци от храна, преди да бъдат пуснати в съдомиялната машина, но потребителите обикновено или изобщо не изпълняват това изискване, или го правят без дължимата грижа. До какво води това не е трудно да се отгатне. С течение на времето остатъците от храна запушват филтъра за боклук, решетката за източване, маркуча за източване, вратата и други вътрешни части. По принцип, ако сте твърде мързеливи, за да почиствате старателно чиниите от остатъци от храна всеки път преди измиване, не можете да направите това, но обърнете внимание, че в този случай ще трябва да миете колата по-често.

Тук няма нищо сложно. Ако използвате миялната машина всеки ден, тогава трябва да се прави "общо" почистване веднъж седмично. Ако машината се използва по-рядко, тогава очаквайте, че почистването трябва да се организира след 7-10 раздела чинии. И така, как да почистите съдомиялната машина от остатъци от храна и други замърсявания, натрупани вътре?

 • Изключете водата и изключете захранващия кабел от контакта; съдомиялната машина трябва да бъде напълно изтощена.
 • Отворете напълно вратата и извадете кошчето за съдове и прибори от резервоара.
 • Налейте вода в дълбок басейн или дори баня, разтворете течността за миене на съдове в нея и накиснете кошниците, които са били извадени от съдомиялната машина. След 30-40 минути покритие от мазнини и мръсотия трябва да се намокри.
 • Преминаваме към резервоара на съдомиялната машина. Проверяваме дупките за пълнене, ако мръсотията се прилепва към тях, почистваме го много внимателно, можете да използвате тънка тел за това.
 • Взимаме парцал от груба кърпа, стара четка за зъби и малко концентриран препарат за миене на съдове и започваме да мием краищата на вратата и вътрешните стени на резервоара, като не забравяме периодично да слагаме малко почистващ препарат върху парцала. Нормалната мръсотия (с изключение на петна от плесени) и мастни отлагания по този начин могат да се измият перфектно.

Важно! Вътрешните стени на резервоара на съдомиялната машина са изработени от неръждаема стомана, но не трябва да се използват абразивни почистващи препарати за непрекъснатото им почистване. Използвайте тази химия само в краен случай.

 • Извадете пръскачката и я избършете от мръсотия със същия парцал с почистващ препарат. почистете филтъраСлед това развийте филтъра за отпадъци и отстранете мрежата, те също трябва да се измият добре.
 • Сега изливаме чиста топла вода в кофа или леген, вземаме гъба и измиваме стените на резервоара от остатъците от продукта, след това поставяме мрежата на място и завиваме филтъра за отпадъци обратно вътре.
 • Взимаме си мокри кошници за съдове, измиваме ги старателно с гъба и след това изплакваме в чиста вода и ги поставяме на място. „Общото” измиване на съдомиялната машина приключи.

Какво да направите, ако мухълът се стартира?

Ако по време на проверката на резервоара на съдомиялната машина откриете петна от черна плесен, тогава в този случай ще ви е необходима "тежка артилерия", обикновено почистване с препарат за миене на съдове няма да работи. Първо, оценете степента на повреда на мухъл в съдомиялната машина, колкото повече е, толкова по-концентрирано ще бъде лекарството. Как да почистите "съдомиялната машина" от мухъл у дома?

 1. Взимаме бутилка водороден прекис в аптеката, носим я у дома и щедро навлажняваме парцал с нея.
 2. След това старателно избършете с пероксид самите петна от плесен и местата около тях.
 3. Даваме съдомиялната машина да престои 1,5-2 часа.
  почистващ препарат за съдомиялна машина

Обърнете внимание! Ако е възможно, вратата на съдомиялната машина трябва да се отваря, това ще предотврати образуването на мухъл.

 1. Взимаме бутилка от най-евтината "Бяла", накисваме парцал в нея и отново избърсваме местата на натрупване на мухъл. Не забравяйте да носите гумени ръкавици, когато работите с химия.
 2. Изчакваме още 2-3 часа, след което изплакваме съдомиялната машина с топла, чиста вода.

Ако този метод не помогне напълно да се отървете от мухъл, тогава или неправилно сте оценили засегнатата област с гъбичката, или е необходимо да повторите лечението с химия, но задръжте по-дълго, например 5-6 часа. Можете също така да обработвате петна от плесен с концентрирана оцетна киселина.

Бъдете внимателни! Ако на гумени уплътнения, мембрани и други „деликатни“ материали се е образувала мухъл, есенциалната оцета не може да се използва. Стените от "неръждаема стомана" издържат на такова изпълнение.

Как да почистите външната страна на съдомиялната машина?

почистващ препарат за стъклоОт техническа гледна точка състоянието на външните повърхности на съдомиялната машина не влияе на нейната работоспособност, но това изобщо не означава, че външната част на кутията трябва да бъде покрита с мръсотия. Контролният панел на съдомиялната машина на Bosch (или друга марка) трябва да се почиства с препарат за почистване на стъкло. По принцип може да се използва и за грижа за всички външни повърхности на съдомиялната машина, тъй като е удобна за употреба и не оставя мръсни петна.

Ако по външните повърхности на съдомиялната машина има петна от грес или други замърсявания, можете да изсипете малко препарат за миене на съдове върху кърпата и да я нанесете върху петната. След 10-15 минути избършете продукта от повърхността с мръсотия. След това вече е възможно да обработите стените с почистващ препарат за стъкло и да избършете всичко чисто.

Важно! Не използвайте продукти, съдържащи алкална, солна или сярна киселина, за да почистите външната страна на съдомиялната машина. Например, не можете да използвате такива средства като "Бяло", "Доместос", "Блестяща баня" и други подобни.

Как да спасим десет от мащаб, без да разглобявате машината?

Мръсните петна от плаки, плесени и мазни не са единствената напаст за съдомиялна машина. Дори ако поддържате домашния си помощник в перфектна чистота, той все още може да се провали. Факт е, че поради прекалено твърдата вода върху нагревателния елемент се образува мащабен слой, който, натрупвайки се с течение на времето, може да повреди нагревателя и да изпрати вашата "съдомиялна машина" в сервиз за ремонт или дори в скрап.

За да се освободи съдомиялната машина от мащаб, е необходимо периодично превантивно почистване с лимонена киселина. Досадни рекламодатели предлагат на потребителите да не премахват мащаба, а да го предотвратят чрез омекотяване на водата със специални отстраняване на накис като Kalgonit и други. Човек купува скъпи капсули, искрено се надява, че за него проблемът с мащаба е отстранен и тогава изведнъж се случва, че при изпълнение на програмата за миене не загрява вода в съдомиялната машина и се оказва, че десетте са се провалили.

Повечето техници за ремонт на съдомиялни машини силно обезкуражават използването на омекотители за вода. Такива средства дават ефект само на техните производители, тъй като носят огромни печалби, те няма да защитят от мащаба на съдомиялни машини. Напълно достатъчно е да изсипвате 200 г лимонена киселина в тавата с детергента на всеки шест месеца и да стартирате програмата за миене на празен ход. За да се отървете от малък слой от мащаб, това ще бъде достатъчно. И най-важното - всичко е евтино и весело!

Обърнете внимание! Ако няколко години не сте почиствали съдомиялната машина с лимонена киселина и водата във водоснабдяването е твърда, ще бъде по-разумно да направите 2-3 почистване с интервал от 1-2 дни.

За да може миялната машина да служи дълго време и да се разгради възможно най-малко, е необходимо правилно да се грижите за нея. Важно е да го почиствате от замърсявания, мазнини, плесени от време на време, както и да провеждате „борба с котлен камък“ и тогава вашата „миялна машина“ винаги ще мирише добре, а съдовете от нея ще излязат идеално чисти.

   

8 коментара на читателя

 1. Граватар Незмеян Nezmeyana:

  Какви глупости.
  Пишещата машина е на 7 години, никога не съм я мила, чиста е !!!! В него чиниите се мият всеки ден, а самата машина се мие отвътре. И никога няма да накисвам предварително чиниите, внимателно изстъргвам остатъците от храна (нещо голямо, като бананови кожи или яйца, разбира се, че ще го изхвърля).
  Веднъж на всеки 3 месеца напълнявам сол, филтърът е наблизо, ако нещо като кост от риба или череша или пиле е забито в нея, след това я изваждам ... Повтарям, на всеки 3 месеца, защо отивам там по-често?
  Мухъл? Откъде е тя ??? Здравейте, хора, така че мухълът да не се раздели, трябва да оставите вратата на колата отворена, ако не я използвате всеки ден (ако всяка калъп не започне .. тя плесва горещо на 60 градуса всеки ден). Същото важи и за пералнята, т.е. Изсушете самата машина след измиване и измиване.

  • Граватар Аня Аня:

   В моята пишеща машина също няма плесен и никога не е имало. Все още отварям вратата. Никога не знаеш. В моя Indesit излишната влага не е необходима. Трябва да почистите - това е сигурно. Не често, но е необходимо.

   • Граватар Сергей Сергей:

    Оставям вратата отворена също, защото така е в инструкциите. Там, на монтажа, има дори специален шнур, така че вратата да се заключва автоматично открехната към дебелината на пръста (те също се намират в някои печки). И все едно, преди зареждане почиствам замърсяването по експресния метод - мажа го с топла вода с душ глава. И никога във филтъра няма остатъци от храна (без семена, без люспи). Като цяло - по-добре е да не отлагате измиването и да не оставяте мръсните съдове да изсъхнат. Ако имате голям обяд - веднага напръскайте използваните съдове и - в колата и когато тя е пълна, ги включете.

 2. Граватар Ода ода:

  Напълно съм съгласен с предишния коментар, като цяло тогава е по-добре да нямате съдомиялна машина или да не я използвате.

 3. Граватарски чип чип:

  Машината трябва да се отвори малко след измиване! Включете мозъка! Ако няма изтичане на влага, тогава тя ще се разведе навсякъде .... дори в главата!

 4. Граватар Мак мак:

  Никога не са затваряли вратата отворена и няма плесен. Съдомиялна 6 години.

 5. Граватар Сергей Сергей:

  И ето друг начин - периодично да карате колата на празен ход.

 6. Граватар Алекс Алекс:

  Пишещата машина е на 10 години, тя започна да мие с бели петна. Почистването не помогна.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини