Всичко за пералните машини

Как да почистите помпата в пералнята Virpul

Как да почистите помпата в пералнята VirpulПри честа употреба на пералня Virpul помпата може да я задръсти. Ако не предприемете спешни мерки, рано или късно с помпоз ще започнат по-сериозни проблеми и той като цяло ще се провали. За да избегнете това, нека да разберем как да почистите дренажната помпа в пералнята.

Как да разбера, че проблемът е в помпата?

Ако има проблеми с помпата, ще се появят редица характерни знаци, чрез които лесно можете да определите, че помпата не работи. Сред тях са:

  • бръмчене и съскане по време на източване след измиване;
  • водата се оттича за много дълго време с трудност;
  • понякога водата изобщо не се оттича, ако помпата е много запушена.

Какво предизвика тези „симптоми“ във вашето миещо устройство? Вече разбрахме, че запушването на помпата е виновно за всичко, но защо се случва? Факт е, че дренажният път трябва периодично да се почиства и ако това не е направено, целият боклук, който попадне там при пране на дрехи (коса, прах, конци) или от дренажната тръба, постепенно запушва помпата. Също така, някои евтини почистващи препарати са слабо разтворими, а утайките, образувани след тяхната употреба, също остават в тракта. Това впоследствие води до неуспехи.

Подгответе машината за ремонт

Така че, отворете инструкциите и внимателно погледнете къде се намира помпата на пералнята Whirlpool, за да не прекарвате много време в търсене на нея и да не повредите други детайли. Ако сте сигурни, че сте го измислили, подгответе два вида отвертки: плоска и отвертка Phillips, както и гаечен ключ и някакъв плосък контейнер. Необходим е контейнер, така че водата от помпата да не се разлее на пода. На първо място, изключете устройството от електрическата мрежа и водоснабдяването за собствена безопасност, за да избегнете непредвидени проблеми.

Преди да демонтирате помпата, почистете филтъра и източете останалата вода.

Сега можете да продължите директно към демонтажа. Отворете малката врата на перваза на шайбата (тя се намира отпред отдолу). Има филтър. Развийте го внимателно с движения обратно на часовниковата стрелка. В зависимост от модела, филтърът все още може да бъде закрепен с допълнителен болт. След това го развийте с отвертка!

премахнете филтъра

Почистваме помпата

Помпата е разположена в долната част на машината, може да се каже, на дъното. Понякога дъното на машината не е покрито с нищо, а понякога производителите прикрепят допълнителен панел там. За да стигнете до помпата, трябва да я извадите. Можете също така да поставите машината в удобно за вас положение, за да взаимодействате свободно със съдържанието на долната й част.

извадете и почистете помпатаКогато видяхте къде е помпата, разхлабете скобите на тръбата и освободете помпата от тях. Необходимо е да премахнете всичко, което го държи в колата: болтове, скоби, крепежни елементи. Когато приключите, извадете помпата и продължете с почистването.

Дизайнът на помпата се състои от две части: така наречения охлюв и самата помпа с работно колело. За да го почистите, структурата ще трябва да бъде разглобена, но това изобщо не е трудно: развийте няколко винта, които свързват частите. Сега можете внимателно да разгледате работното колело. Обикновено в това се крие проблемът: целият боклук се увива около него и не позволява на помпата да работи нормално по време на работа. Извадете отпадъците от нея, съберете помпата и я поставете на място.

Поставете машината в първоначалното си положение, свържете я към всички комуникации и започнете да миете, така че по-късно да видите как водата се оттича. Ако всичко е наред, значи сте го направили. Ако проблемът продължава, тогава помпата трябва да бъде сменена: тя не е в ред. Ето няколко прости правила, за да се избегне преждевременното повреда на помпата.

  1. Използвайте специални почистващи препарати за перални машини.
  2. Не мийте дрехи, върху които има много декоративни елементи в неподходящи машини.
  3. Периодично чисти.

Това е всичко! Всъщност не е толкова трудно да поддържате състоянието на домашния си помощник, просто трябва да го правите редовно, в противен случай ще се появят по-лоши проблеми!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини