Всичко за пералните машини

Как да почистите филтъра в перална машина Zanussi

Как да почистите филтъра в перална машина ZanussiАко почистите филтъра в пералнята навреме, можете да избегнете много проблеми. Дори незначителен сноп от коса може да запуши тръба или маркуч, да блокира работното колело на помпата или да причини повреда на помпата. Всичко това бързо ще повлияе на работата на устройството - на дисплея ще се появи грешка, източването ще спре или машината няма да започне да мие.

Не е трудно да предотвратите неизправност или да отстраните вече възникнал авария - просто трябва да намерите споменатата част и да я почистите от отпадъци. За собствениците на Zanussi всички инструкции са дадени по-долу.

Защо чисти?

За да се предотвратят много повреди, е необходимо редовно да почиствате филтъра за боклук от натрупана мръсотия. Производителят Zanussi настоятелно препоръчва тази процедура да се провежда на всеки три месеца, а ако вълната или плъзгането се мият, е необходимо извънредно почистване. По-сериозни причини за непланирано почистване в дренажната система ще бъдат следните сигнали:

 • липса на изпускане, пълен резервоар с вода в края на пране или мокро бельо;
 • на екрана се появи съответна грешка;
 • пераното пране има неприятна мухлясала миризма.

Чрез рестартиране на машината изброените проблеми не могат да бъдат отстранени. Освен това, продължавайки да работите със замърсената машина, е лесно да получите плътно „залепено“ гумено уплътнение до кохлеята и да усложни смяната на филтъра. Освен това отвинтването на частта и почистването й изобщо не е трудно.

Къде е филтърът на автомобили с предно зареждане?

Първо, нека разберем къде се намира дренажният филтър на пералнята Zanussi. Ако имате модел с предно зареждане, тогава просто обърнете внимание на долната част на предната стена. Тук има дълъг панел, наречен сервизен или технически люк. Отварянето му е лесно.

 1. Изтръгваме един от краищата с отвертка.
 2. Натиснете ключалките.
 3. Премахваме вратата.

почистете добре филтъра

Внимание! Не забравяйте за мерките за безопасност и по време на ремонтни дейности изключете устройството от захранването, водоснабдяването и канализацията.

Това е по-добре да спрете. Ако започнете да развивате самия филтър, тогава водата ще се излее от дупката и наводнението не може да бъде избегнато. За допълнителни действия, подготовка и предпазни мерки ще говорим по-долу.

Къде е филтърът за най-високата технология за зареждане?

Лесно е да вземете филтъра за източване на собствениците на модела с вертикален тип зареждане. Достатъчно е да вдигнете люка, да отворите барабана и да намерите в дъното на резервоара пластмасова кутия, скрита зад вратата. Поставете пръста си в вдлъбнатината и извадете капачето. Остава само да извадите желаната част от дупката.

Когато търсите филтър, не въртете барабана с отворени клапи. Така ще провокирате срив, който ще бъде трудно да се поправи със собствените си ръце.

Описание на процеса на почистване

Процесът на почистване на филтъра се различава за различните видове машини. За моделите Zanussi с най-високо зареждане процедурата не изисква подготовка: просто трябва да извадите контейнера за смет съгласно схемата, описана по-горе, да премахнете цялото съдържание и да изплакнете под високо налягане на водата.

С фронталните машини ситуацията е по-сложна. Собствениците ще трябва да се държат така:

 • леко наклонете тялото на машината назад;
 • заменете контейнер за събиране на вода под отвора за оттичане и покрийте околното пространство с парцали;

Важно! Не се препоръчва да почиствате филтъра веднага след края на цикъла, тъй като водата няма време да се охлади и можете да изгорите сами!

 • отстранете водата през аварийния дренажен маркуч, разположен близо до филтъра (обикновено той е яркочервен или оранжев);
 • развийте щепсела на филтъра, като завъртите корпуса на частта вляво половин оборот
 • ако не можете да го свалите с ръцете си, трябва да обработите повърхностите и ставите с универсалния почистващ препарат WD-40.

След успешното отстраняване преминете към директно почистване на филтъра. Първо премахваме цялата мръсотия от тялото, а след това отстраняваме котлен камък и ръжда от стените и ребрата. В случай на силно замърсяване се препоръчва резервната част да се държи във вода с добавяне на лимонена киселина в пропорции 100 g на 1 литър. В същото време се препоръчва да се обърне внимание на други елементи на дренажната система и да се отървете от боклука охлюв, работно колело на помпата, дюзи и маркучи. В края завийте филтъра назад и затворете техническия люк.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Владимир Владимир:

  И как да почистите филтъра на zwq61225wi, в това е мистерията ?!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини