Всичко за пералните машини

Как да почистите филтъра в пералня Bosch

почистване на CM Bosch филтъраИнструкциите за пералнята изискват от потребителя да почиства боклучния филтър от време на време, но как да почисти филтъра в пералнята на Bosch? Тази процедура е проста, но има нюанси, които могат да объркат начинаещ потребител. Решихме да дадем стъпка по стъпка инструкции, които ще ви разкажат подробно: къде да намерите филтъра за боклук, как да го премахнете и почистите и след това да го поставите на място. Ако наскоро сте използвали автоматична пералня Bosch, тази статия ще ви бъде полезна.

Филтриране на местоположението

Ако погледнете внимателно предната част на корпуса на пералнята на Bosch, веднага ще определите къде е филтърът за източване. В по-голямата част от случаите тя се намира отпред, в долния десен ъгъл на тялото на пишещата машина. При по-старите модели филтърът за шайби на Bosch не е бил скрит от капака и е излязъл, сега капакът присъства във всички случаи. В зависимост от модела на машината за предно зареждане на Bosch, филтърът може да бъде разположен:

 • зад правоъгълен люк в долния десен ъгъл на кутията на предната стена на машината, капакът на люка може да се вземе с нокът, след което той може лесно да се отвори;
  местоположение на филтъра в SM Bosch_1
 • зад кръгъл люк в долния десен ъгъл на корпуса на пишещата машина на предната стена, люкът може да се отвори, като леко натиснете върху него;
  местоположение на филтъра в SM Bosch_2
 • зад тесния долен панел, който се намира под предната стена на тялото на машината, панелът е монтиран на три пластмасови ключалки. Те трябва да бъдат откъснати на свой ред.
  местоположението на филтъра в SM Bosch_3

Моделите с предно зареждане имат и филтър за източване. Той се намира пред машината в долния ляв ъгъл. Те се крият зад кръгла или квадратна врата и се отстраняват точно като филтрите на машини за предно зареждане.
местоположение на филтъра в SM Bosch_4

Някои редки модели миещи машини на марката Bosch, пуснати преди 2005 г., изобщо нямат филтри за боклук. Те просто не са били предвидени от дизайна. На такива машини охлювът може да се запуши и за почистване ще трябва да премахне долния декоративен панел, да извади тавата и да откачи тръбата. Възможно е да получите достъп до охлюва, запушен с мръсотия, по различен начин, но това е трудно.

почистване

Е, филтърът за боклук е намерен безопасно, можете да започнете да почиствате. Първо, наклоняваме пералната машина малко назад, така че пред корпуса да може да се постави плосък контейнер за канализация, който ще тече от охлюва на филтъра.

 1. Заменете малък леген.
 2. Отворете капака, който крие филтъра.
 3. Отдясно виждаме самия филтър, отляво е къс маркуч за източване на вода. Изваждаме маркуча на няколко сантиметра и, като извадим тапата от него, източваме мръсната вода в леген.
 4. Сега можете да премахнете филтъра. Трябва да развием щепсела, като го завъртим обратно на часовниковата стрелка на няколко оборота.
  местоположение на филтъра в SM Bosch_5
 5. Останалата вода ще се излее в басейна през отвора, който се е образувал, и трябва да инспектирате вътрешните повърхности на нишата и самия филтър за замърсявания и други малки неща, които случайно попаднат там.
 6. Избършете филтъра и седалката с кърпа.
 7. Вмъкваме филтъра обратно в нишата и го усукваме по посока на часовниковата стрелка до края.
 8. Затворете люка, издърпайте мивката и поставете машината в стабилно положение.

Ако филтърът не се развие?

При повечето модели перални машини на Bosch филтърът може да се отстрани без проблеми. Но има моменти, когато филтърът не иска да бъде премахнат по никакъв начин, изглежда, че е плътно прикрепен и може да бъде отстранен само с тежък инструмент.

Разбиването на машината, избирането на филтъра отпред, не си струва. Ако не е усукана, опитайте се да извлечете частично "капризната" част разглобяване на пералня Bosch, а именно премахване на предната му стена. Отстранявайки предната стена на корпуса, получаваме достъп до отводнителния блок: две дюзи, основата на маркуча за източване, помпа и охлюв, в който е поставен "капризният" филтър за боклук.Първо трябва да обезвредим пералнята, да разхлабим скобите на дюзите, да извадим дюзите и да отстраним охлюва заедно с филтъра и помпата. По-нататък действаме както следва.

местоположение на филтъра в SM Bosch_6

 1. Изваденият охлюв се обръща.
 2. Движете помпата по посока на часовниковата стрелка, докато спре.
 3. Стиснете заключващите мустаци.
 4. Отново завъртете помпата по посока на часовниковата стрелка и я извадете.
 5. След като получихме достъп до вътрешната кухина на кохлеята, я почистваме и събираме блока обратно.

В този случай успяхме да почистим филтъра, без да премахнем самата част. За да не разглобявате машината за повторно почистване, накиснете кохлеята заедно с филтъра в WD-40 грес. Нишката на филтъра ще се окисли и ще се изкриви лесно и естествено.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини