Всичко за пералните машини

Почистване на филтъра в пералня Ariston

почистване на филтъра в пералня AristonДомакинските уреди, дори и най-простите, изискват профилактика. Сложните технически устройства, които включват перални машини с марка Ariston, изискват редовни превантивни мерки. Списъкът с такива събития включва почистване на филтъра, което поддържа безпроблемната работа на дренажната помпа. Нашата днешна история за това как да почистите филтъра в пералнята Ariston.

Подготовка за процедурата

Работата трябва да бъде в съответствие с мерките за безопасност, започвайки процедурата за почистване, като изключите домакинските уреди от електрозахранването и водоснабдяването. За удобство при извършване на необходимите действия в някои случаи е необходимо да преместите машината, а да я направите сама е доста трудно, защото техниката тежи много.

Следващата стъпка е да намерите къде е филтърът. Първо трябва да отворите капака, който покрива същия този филтър. Необходимо е да демонтирате фалшивия панел, разположен върху тялото на машината в долната му част. Ако не можете да щракнете панела с ръце, можете да го откачите с инструмент: отвертка с плосък и широк връх или нож, ръбът на който е заоблен. Има модели, при които капакът с минимални усилия се отваря на ръка.

Внимание! Системата за източване HotpointAriston винаги задържа течността, изпомпвана от резервоара. Ако отворите филтъра, ще възникне изтичането на останалата вода. Той просто ще се разлее на пода.

Погрижете се предварително за парцал или плосък контейнер. Те трябва да бъдат инсталирани под тялото на повдигната машина. Има модели шайби, които не изискват преместване на цялото устройство. Това се обяснява с конфигурацията на улука на люка или самия капан, поради което течността, останала в системата, внимателно се оттича в контейнер, който е предварително зададен.

Почистване на отпадъчния филтър

Майстори, работещи в специализирани служби, почистват капана на филтъра на няколко етапа. Първо се отцежда останалата вода, за която се използва всеки удобен контейнер или добре абсорбираща парцал. Необходимо е внимателно да извадите филтъра на пералнята Ariston, като завъртите запушалката на дренажния капак обратно на часовниковата стрелка. Ъгълът на въртене е 45-60 градуса. Следващата стъпка е да развиете филтъра до края и да го издърпате.

изсипете вода в контейнер

  1. Почистването и миенето започва с извозването на боклука с големи размери (чужди предмети, тъканен субстрат и др.).
  2. Следващият ред е нападение. Можете да го премахнете от повърхността на устройството с гъба (посуда), която има абразивен слой.
  3. Завършете сложните мерки за измиване на устройството. За това се използва течаща топла вода.

Трябва да се подчертае, че измиването под поток от вряла вода е строго забранено. В резултат на обривни действия е възможна пластична деформация, както и загуба на еластичност на уплътняващата дъвка.

Не забравяйте за проверка и почистване на гнездото, в което е инсталиран дренажният филтър. Да се ​​отървете от остатъците от различни отломки, струва си да отделите време за процедурата за изпразване на други части от натрупана мръсотия, отлагания и мухъл. За това е подходяща навлажнена гъба. В края на санитарните мерки е необходимо да се инсталира техническо устройство в определения слот. Коркът се завинтва без изкривявания, промива се внимателно, по посока на часовниковата стрелка.

Създателите на Hotpoint Ariston съветват да организират поддръжка на филтри на интервали от два до четири месеца. Основното ръководство за избор на график за превантивна поддръжка трябва да бъде честотата на измиване. Редовната употреба изисква по-голяма бдителност и чести грижи. Като пример можете да вземете голямо семейство, в което са отгледани няколко деца.В този случай домакинската пералня, която се включва ежедневно, изисква почистване на филтъра за боклук с честота веднъж месечно.

Специалистите твърдят, че типът тъкан също влияе върху броя на превантивните почиствания. Вълнените и вълнени материали (фланел, мотор) често се мият в студения сезон. Този вид материя, поради изобилието от тъканен субстрат (ворсини), служи като източник на сериозно и бързо запушване на филтъра. В тази връзка се препоръчва често да се почиства дренажният капак.филтърът трябва да бъде почистен от отпадъци

В случай на пране на възглавници или пухени якета, които се основават на естествен пух и пера, както и други неща, които са източник на изобилие от отпадъци, запушващи филтъра, се препоръчва да го почистите в края на дадена програма.

Ако не обърнете внимание на филтъра?

Сериозно замърсен капан може да се превърне в източник на проблеми. Тези проблеми ще бъдат свързани не само със срив на "домашния асистент". Мръсотията е преди всичко източник на микроорганизми и те от своя страна могат да причинят сериозни заболявания на членовете на семейството.

  1. Отвратителна воня. Предлага се от домакински уреди и прясно измито пране. Причината е филтрираната постеля и натрупването на мръсотия, които се превръщат в източник на възпроизвеждане на микроби. Жизнената активност на бактериите води до подкисляване на "натрупванията" на кал, което създава плодна миризма, която може да лиши аромата на свежест на прясно измито пране.
  2. Мухъл и бактерии. Тази муфа, улавяща машината, ще започне да отрови въздуха в помещението, в което е инсталирана единицата. До какво води това, вие сами разбирате.
  3. Трудност при източване. Нормалното функциониране на дренажната система се затруднява от запушване. Проблем, който се игнорира, води до максимално замърсяване на филтъра, което ще попречи на машината да изпълни правилно програмата за изпразване на резервоара от вода.
  4. Помпата се счупва или отказва да работи правилно. Чужди обекти понякога преминават от канала за източване към помпата. Последствия - неизправност на помпата, която спира изпомпването на течност. Ако чуждото тяло е метална част, тогава може да счупи лопатките на работното колело. Алтернативно, корпусът на помпата е сериозно повреден. В резултат на това ще трябва да бъде напълно заменена или да се извършат скъпи ремонти.

Филтър изтича

Процедурата за почистване на филтъра трябва да приключи, като го проверите за течове. Това явление може да не се появи веднага, но след няколко измивания. Защо може да възникне злощастен теч?

Първо, филтърът може да бъде инсталиран в нарушение (неравномерен, хлабав). Капанът изисква плавен монтаж, което елиминира възможността за срязване по протежение на резбата. Фиксирането на филтъра трябва да се характеризира с плътно, но в същото време точно затягане. Резбата на пластмасовата част може да се откъсне при силен натиск по време на завинтване на капачката. Полученият теч в този случай лесно се коригира чрез коригиране на изкривяванията и затягане на фиксацията.

Второ, дефекти в производството на консумативи (уплътнения). Плътността на отводнителния капан в гнездото се осигурява от гумено уплътнение. С течение на времето може да стане неизползваем (да се напука). Повреда може да възникне след неточно отстраняване на филтъра или операции по почистване с помощта на остри инструменти. Елиминирането на дефекта е възможно чрез смяна на гумените ленти (ако има такива) или чрез пълна подмяна на филтъра.

И, трето, нарушение на целостта на резбата или дренажния капан. Причината е неправилно, без усилие премахване на частта или стягане на тапа. В резултат на положените усилия контактът на елементите отслабва, което води до наличие на теч. Течът се елиминира чрез смяна на един капан или комплект, в който към филтъра се добавя охлюв.В този случай може да се наложи да се включи специалист.

Филтърът не може да бъде премахнат

Отводнителната капана в пералните машини понякога е невъзможно да се получи. Ситуациите са много различни: дръжката не се обръща или ловецът се е заседнал в гнездото и не е изваден. Тази ситуация е причинена от липсата на редовни или поне периодични грижи (профилактика) на дренажното отделение.

ако филтърът не се издърпа, как да го вземем

Ако източващият филтър не се разхлаби, това може да се обясни с наличието на чуждо тяло или скала, образувана между резбата и уплътнението. Нашите майстори предлагат да решават проблема стъпка по стъпка.

Първо, заключеният филтър може да се развие с помощта на дърводелски инструмент (клещи). Действията трябва да са спретнати и небързани. Ако прилагането на първия метод не доведе до желания резултат, почистването може да се извърши след отстраняване на помпата.

Процедурата изисква спазването на правилната последователност от действия. При различни модели (марки), за да започнете събития, е необходимо да развържете една от стените на тялото на устройството (отпред, отзад). След това трябва да изключите окабеляването, да развържете скобите, свързващи кохлеята с тръба и гъвкава тръба за източване. След това трябва да премахнете хидравличното устройство с охлюв. По-лесно е да почистите дренажния капак през отворите на дренажната тръба или помпата (след като изключите помпата от кохлеята).

Важно! Вариантът за почистване на дренажния капан през дренажната помпа е доста сложен, изисква специализирани знания. За да сте сигурни в качеството на събитията, се препоръчва да се доверите на техните професионалисти.

В случай, че всички горепосочени операции са били неуспешни и филтърът не е премахнат по никакъв начин, може би правите нещо нередно или вашата машина има някаква индивидуална функция. Не нарушавайте нищо, поканете майстор и той ще реши проблема ви.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини