Всичко за пералните машини

Защо пералнята мирише лошо?

Лоша миризма от пералнятаПералнята е един от най-важните помощници в домакинството. Много жители на съвременния свят го използват за измиване на мръсно пране. И сме свикнали с това, че това прави живота ни по-удобен. Но какво ще стане, ако машината изведнъж започне да мирише лошо? Защо има неприятна миризма от пералнята и как да я премахнете?

Най-често се появява, когато не се грижим за домакинските си уреди или го правим погрешно. Повечето от правилата за грижа за пералнята са посочени в инструкциите, които са приложени към производителя. Има и причини, които могат да послужат за причиняване на неприятна миризма, които не са описани в инструкциите. Тези причини можете да елиминирате сами. Нека ги разделим.

Причини за миризма в пералнята и как да ги премахнете?

Повечето от причините, че машината мирише лошо, могат да бъдат описани с няколко думи:

 • Мръсен филтър.
 • Измет.
 • Проблем със източването.
 • Влага в резервоара.
 • Детергент с лошо качество.

Сега нека поговорим за тях по-подробно.

Мирише на пералнята воняКогато приключите с измиването, опитайте се да се уверите, че няма вода в резервоара. Ако помпата за източване е повредена или има други проблеми с изтичането, можете да намерите и прочетете статията на нашия уебсайт: „Пералнята не се източва“. Той ще опише причините за тази неизправност и методите за нейното отстраняване. И ако не искате сами да се занимавате с ремонта, свържете се с сервизния център. Професионалните майстори ще ви помогнат.

Също така машината може да мирише неприятно, ако има запушен филтър. В него се натрупва най-различни отпадъци, които могат да започнат да гният и непоносимо смърдят. Както може би се досещате, за да се освободите от вонята, трябва да почистите филтъра. Това става съвсем просто.

Дори няма нужда да се обаждате на господаря. Можете да се справите с това само за няколко минути. За повече информация относно самопочистването на филтъра можете да гледате видеоклипа. Там ще научите някои правила за грижата за пералнята.

Видео за правилната грижа за пералнята

Ако сте почистили пералнята. И след нея тя започна да мирише, което означава, че остана някаква мръсотия. И именно тя е източникът на вонята. Трябва да го намерите и изтриете. Или можете да започнете измиването при температура от 90 градуса на празен ход, тоест без пране. Такова измиване може да помогне да се отървете от вонята.

Не използвайте пералнята като място за съхранение на мръсни, не измити вещи. Тези неща обикновено миришат много лошо. Това също може да предизвика миризма.

Когато приключите с измиването и извадите прането, трябва да оставите люка отворен. Това се прави така, че влагата се изпарява и ерозира. Освен това ще ви помогне да избегнете миризми.

Друга причина за появата на вонята са нискокачествените перилни препарати, които използвате при пране. Не забравяйте да обърнете внимание какъв вид прах за пране купувате. Не приемайте твърде евтини прахове от неизвестен производител. Същото може да се отдаде на омекотители за тъкани и други перилни препарати.

Също така е вероятно пералнята да е спряла да загрява водата. Ако възникне тази неприятност, но по някаква причина пералнята продължава да се мие, тогава можете да получите лошо миришещо бельо и вътрешността на машината. За да отстраните тази причина, трябва да поправите машината. За да направите това, можете да прочетете статията: "Пералнята не загрява вода." Тя ще ви помогне за самостоятелно поправяне. Или се обадете на специалист.

Котка в пералнятаСледващата причина може да се появи, ако редовно миете в режими с доста ниска температура (30 или 40 грама). С това измиване спестявате електроенергия и защитавате машината от появата на мащаб. Но има и недостатъци на тези режими.Това е, че някои неща могат да се отмият лошо, а също и вътре в машината, на самия дренаж може да се появи слой мръсотия. Може да излъчва неприятни миризми.

За да ги почистите, нека използваме специални таблетки или прах за съдомиялни машини. Вземете парчета от пет таблетки, хвърлете от вътрешността на машината и задайте режима на кипене. В средата на измиването трябва да прекъснете процеса. Ако вашият модел не осигурява такова спиране, тогава просто изключете машината и я оставете с вода за няколко часа. След това включете отново измиването. Това трябва да помогне.

Премахване на мащаба

Също така една от причините може да бъде формирането на мащаб. Този вид проблеми се случват редовно с коли, които са в градски апартаменти. Обикновено водата от чешмата има много примеси и в допълнение доста твърда. Варовикът може да доведе до неуспех на вашите домакински уреди.

За да разрешите този проблем, можете да използвате няколко решения:

 • Купуването на качествен филтър не е евтин начин, но е разумно. Тъй като не само ще защити колата ви, но и ще почисти цялата вода, влизаща във вашия апартамент. А чистата вода е ключът към нашето здраве.
 • Друг начин е редовно да добавяте специални вещества за омекотяване на водата. Можете да използвате Calgon или други марки подобни продукти. Не гарантираме тяхната полезност, но общоприето е, че те помагат.
 • И последният начин е доказан метод за отстраняване на накип с лимонена киселина. Можете да премахнете варовик от чайника и пералнята, като използвате лимонена киселина. За да премахнете котлен камък в чайника, 1-2 чаени лъжички, хвърлени вътре и врящи, ще са достатъчни. За машина ще ви трябват 100-200 грама от това вещество и да се измиете при температура 90 градуса.
   

18 коментара на читателите

 1. Граватар Майкъл Майкъл:

  Много ми хареса за лимонената киселина))). Повече от веднъж беше необходимо да се сменят разложените кръстове на барабана в MCA с предно зареждане и барабаните в MCA за предно зареждане за клиенти, които систематично използват лимонена киселина.

  • Граватар Данил Данил:

   Майкъл, ти си късоглед човек. Най-доброто лекарство е лимонената киселина. Ремонтирам от 5 години.

   • Граватар Василиса Василиса:

    И защо колата ми имаше ужасна миризма след прилагане на лимонена киселина?

    • Граватар Светлана Светлана:

     Моят също има ужасна миризма след киселина.

   • Граватар Игор Игор:

    След лимонената киселина вътре в барабана се появи миризма, това никога досега не се беше случвало. Реших да използвам киселина за профилактика, но се оказа отстрани.

 2. Граватар Евгений Юджийн:

  Благодаря за съвета, въпреки че съм твърде мързелив да се забърквам с киселина, просто добавям калгон, тестван и ефективен

 3. Граватар Васути Vasyuta:

  Имаме и воняща воня. Какво да правя

 4. Граватар Аня Аня:

  Малък недостатък ... преди да развиете филтъра, трябва да източите водата (има маркуч или малка тапа до капака на филтъра. Необходимо е да замените кофа или чаша и да извадите тапата и да източите водата), и едва след това развийте капака на филтъра, иначе на пода ще има вода ... какъв парцал не можеш да събереш! И е по-добре веднага да поставите парцал за всеки случай. А в кухината за филтъра трябва да го избършете правилно (това не беше споменато и във видеото).

 5. Gravatar Anonymous аноним:

  Работи се!

 6. Граватар Оксана Оксана:

  След почистване с лимонена киселина машината започна да смрад. Направих го за профилактика, преди нямаше миризма. И сега мирише на канализация.

 7. Граватар Анастасия Анастасия:

  Различни отзиви, но лимонена киселина и измиване на 90 ни помогнаха - миризмата я няма.

 8. Граватар Алес Алеш:

  Купих пералня. Работих една година. Реших да прогоня с лимонена киселина. След това имаше ужасна миризма! Не знам какво да правя. Кажете ми, кой елиминира такава неприятност с какво?

 9. Граватар Роман Роман:

  Също така изправен пред подобен проблем, от пералнята се появи загнила миризма. Използван ODORGONE HOME препарат за отстраняване на миризми от домакинството, той наистина помогна. Той обработи повърхността вътре в машината, остави я за няколко часа и миризмата напълно изчезна. Препоръчвам го от личен опит!

 10. Граватар Ела Ела:

  Многократно почиствах машината с лимонена киселина. И след това спиралата изгоря. Трябваше да се променя. И никога повече не започна да използва лимон. И не съветвам никого.

 11. Граватар Бикбулатов Bikbulatov:

  Толкова много въпроси за лимонената киселина. Но някой би казал какво да правя и защо точно след такова почистване се появява миризмата?

 12. Граватар Ирен Irene:

  Също така се натъкна на миризма след прилагане на лимон. Пишещата машина е на 7 години. Винаги почиствах филтъра около веднъж на три месеца и го изгоних с лимон. Всичко беше добре. И тогава ... смрад. Греша на еко-пудрата, която използвах наскоро, заспивах според инструкциите директно в барабана. Купих Фаберликовски сега, трябва да го излея в отделението. Ще видя как ще бъде.

 13. Gravatar Anonymous аноним:

  След измиване с лимонена киселина изплакнете три пъти и ще помиришете свежо.

 14. Граватар Алина Алина:

  Просто трябва да купите Bosch. 20 години измиване и без миризма. А LG открадна след половин година.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини