Всичко за пералните машини

Защо пералнята не изпира прането? И как да го поправим?

Пералнята не изпира пранетоЗа много от нас е важно пералнята да работи правилно и да завърши целия цикъл на измиване без никакви проблеми. Да, разбира се, ако спря да натиска, но други функции работят, тогава това е по-добре, отколкото ако изобщо не работи. В крайна сметка можете да изтръгнете ръчно.

Но от друга страна, не всеки обича да отделя личното си време за това. И далеч не всеки човек може да изтръгне прането толкова високо качество, колкото автоматичната пералня. А с висококачествено въртене прането изсъхва по-бързо. Ето защо ще бъде по-разумно да ремонтираме нашите домакински уреди, за да се радваме на пълноценната му работа в бъдеще.

Искам да зарадвам някои от читателите. Ако пералнята не извади прането, това не означава, че тя е счупена. Има вероятност просто да сте изключили тази функция по време на последното измиване и сте забравили да я включите. Така че за начало ще проверим тази конкретна възможност.

Функцията за завъртане е деактивирана или нежно измиване

Контролен панел на пералнятаПрограмите на повечето съвременни перални машини имат специални условия. Например „нежно измиване“. Когато използвате този режим, машината работи в специална опция за пране. Тоест завъртането може да не е пълно или да липсва напълно. И нещата ще останат мокри. Този режим е необходим, за да не се наруши безопасността дори на най-фините тъкани. Затова проверете кой режим сте задали. И ако това е нежна опция за миене, тогава за всеки случай можете да изучите инструкциите за вашите домакински уреди.

Някои модели не се въртят в този режим. Обърнете внимание и на бутоните, които деактивират отделните функции. Ако нямате внимателен режим и бутонът за въртене не е натиснат, а машината все още издава прането ясно мокро, тогава се справяме с повреда. И дойде време да установим кой.

Има няколко типа неизправности, които могат да причинят такъв проблем. Нека ги разделим и да обсъдим как да ги поправим, без да прибягваме до специализирани ремонтни услуги.

Пералнята не изтича водата

За да определите тази неизправност, просто погледнете вътре в пералнята през прозрачната врата на люка. Не го отваряйте. Просто се наведете и надникнете. Ако видите не слята вода, проблемът не е в цикъла на въртене. В тази ситуация проблем с механизма за източване. Един от най-честите повреди в тази ситуация е неизправност на дренажната помпа (помпата). Той може също да запуши филтъра и да блокира тръбата.

Ако водата от резервоара на нашата машина не е напуснала, програмата за въртене няма да се включи. Тя се предоставя от производителите. Можете да намерите пълното ръководство за решаване на този проблем в статията: „Ами ако пералнята не изтича водата". Тук няма да задълбаваме в отстраняването на тази неизправност, а да преминем към следващата.

Дефектна TEN

TEN е нагревателен елемент на пералнята. Той повишава температурата на студена вода, излята в нашата машина, до тази, която е необходима. Нарушение в работата на този елемент също може да доведе до спина да спре да работи. За това как да го промените, гледайте видеото:

Тахогенераторът не работи

Въпреки факта, че инструкциите за експлоатация на пералните машини показват максималното количество пране, което може да се пере в даден момент, много от нас все още успяват да заредят повече неща в резервоара, отколкото е позволено. И това не е изненадващо, защото не всеки се съгласява да претегли мръсното пране преди измиване. За съжаление подобно боравене с пералнята може да доведе до повреда на тахометъра.

Именно тахометърът изпълнява функцията за контрол на броя на необходимите обороти на барабана по време на всички функции на измиване. В случай на повреда на тахометъра, той трябва да бъде заменен. Ако винтът, който го фиксира, се е разхлабил, тогава е необходимо да го затегнете.

Неизправност на двигателя на пералната машина

За да стигнете до двигателя на машината, е необходимо да разглобите корпуса на нашите домакински уреди. Преди да премахнете стойките и проводниците, направете снимка на телефона или камерата си. Снимката ще ви помогне да свържете всички проводници на правилните места, когато върнете двигателя на мястото му.

Когато двигателят е отстранен, е необходимо да проверите четките на колектора. Когато пералнята работи, те могат да се износят. За да се разбере дали случаят е в четките, е необходимо да се измери дължината им. Ако е по-малко от половин сантиметър, тогава е време да ги замените. В допълнение към тази неизправност може да срещнете изтичане на вода в двигателя. След като всички възможни проблеми са разрешени, можете да инсталирате двигателя на „пералнята“ на място и, като се ръководите от направената снимка, свържете проводниците. Можете да проверите работата на въртенето, без да обличате корпуса на пералнята.

Смяна на моторните четки на пералната машина е показана тук:

Възможна е и повреда на модула за управление. Това е рядка и доста неприятна повреда. Не препоръчваме сами да сменяте модула на пералнята за тези хора, които нямат опит в тази материя. При тази разбивка е по-добре да се свържете с професионалисти.

   

24 коментара на читателя

 1. Граватар Кнерзер Knerzer:

  Благодаря ви много за това видео. Не за самия процес на подмяна, а за коментара, че дори дългите четки може да не работят.

 2. Граватар Петър Петър:

  Помощ при ремонта на автомобили. Машината се изтръгва и когато е включена, тя изтегля вода и след това натиска релето, машината бръмчи, но барабанът не се върти

  • Граватар Артеми Артемий:

   Здравейте) Решихте ли проблема ??? Имам такъв проблем

   • Пералня Gravatar stiralka:

    Така беше: майсторът замени релето, 1500r разходи работи, направи 10 минути.

 3. Gravatar Anonymous аноним:

  Включвам режима на пране, който и да е, но просто въртя барабана, изключвам го и вратата се отваря.

 4. Граватар Денис Denis:

  Във всеки режим барабанът се върти само по един начин, какво не е наред?

  • Gravatar Ajeksander Aeksandr:

   Модулът полетя

 5. Граватар Сам Сам:

  Такъв проблем: включваш машината в мрежата, тя се включва сама. И помпата работи безпроблемно и показва f11. Каква е причината, помогнете. Модулът провери, казаха те, работника.

 6. Граватар Игор Игор:

  Ардо, функцията за центрофуга не се включва.

 7. Граватар Елена Елена:

  Добре дошли!
  Пералнята SIEMENS SIWAMAT XS 1063 не изцежда и не изтича вода. Машината не е нова, но е сглобена в Германия.
  Проверих всички маркучи за източване, почистих филтъра, дори махнах маркучите в самата машина, всичко е чисто ... когато включите режим на въртене или източване (без вода), работното колело на изпускателната помпа започва да се върти, а барабанът не се върти.
  След моите действия тя спечели и работи около месец. И тук отново: всичко беше измито и спряно с вода в режим на изплакване.
  Можете ли да ми кажете нещо?
  Благодаря ви

  • Граватар Серг Сердж:

   Тънкият маркуч от сензора към резервоара може да не е стегнат (сензор за превключвател за налягане). Или може би само четки.

  • Приятел Граватар приятел:

   Вижте каишка

 8. Граватар Тан тан:

  Моля, кажете ми някакъв срив в програмата. Машината се измива и спира, а завъртането трябва да се превключи на ръчно. Какво може да бъде?

 9. Граватар Сергей Сергей:

  Моля, кажете ми, пералня ARDO AED 800X. Когато завъртането е включено, барабанът се върти за около минута, помпата работи и внезапно се изключва. След 2-3 секунди се включва и също работи отново за около минута и отново се изключва.

 10. Граватар Владимир Владимир:

  Пералнята LG работи по време на измиване; в момента на въртене не върти барабана! Веднага щом стартира, моторът просто спира. Помпата работи! Директно шофиране!

 11. Граватар Анастасия Анастасия:

  Добре дошли! Имам такъв проблем.
  Току що купих машина Indesit, няколко измивания се оказаха отлични, третата спря да работи на въртящия се цикъл.
  Какъв е въпросът и какво трябва да се направи тогава?
  Благодаря ви

  • Граватар Петрович Петрович:

   Опитайте да изключите машината от мрежата. Натиснете бутоните, така че токът да изчезне. След това включете. Толкова ни помогна.

 12. Граватар Александър Александър:

  Кажи ми, моля те. LG машината не работи бързо въртене, но бавно работи.

 13. Граватар Татяна Татяна:

  Машината не се навива. Проверени всички маркучи - чисти. Четките също работят.

  • Граватар Алекс Алекс:

   Татяна, решихте ли проблема със завъртането? Ако да, как?

 14. Граватар Анатолий Анатолий:

  Нуждаете се от помощ! Във всеки режим индикаторът за завъртане не свети, но не работи на всички програми. Помпата работи, всички дюзи са чисти. Какво може да бъде?

 15. Граватар Владимир Владимир:

  Машина Siemens iq500. Това стиска, после не, (барабанът не ускорява) маркучите са чисти, помпата се източва, четките са нормални. Какво може да бъде?

 16. Граватар Анна Анна:

  Добре дошли! Пишеща машина Indesit wil83. Стиска се, както сметне за добре, последният път като цяло спира да натиска във всеки режим, при произволен брой обороти. Изтичането работи добре. След като го изключите отваря капака, трябва да стиснете прането на ръка. Кажи ми какво може да бъде? Благодаря предварително!

 17. Железопътна граватар релса:

  Здравейте, пералнята ARDO A1000 изтрива, изплаква, източва, но не се притиска (опитва се да се ускори и въртенето и помпата едновременно се изключват), докато командата на машината продължава да работи.
  Проверих четките (1 см вече са останали, сменени са така или иначе), помпата отлично източва вода дори и с налягане, филтърът е чист, превключвателят за налягане работи, маркучът не е запушен. Издуха се добре, тахометърът е работещ. На модула изглежда като цяло.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини