Всичко за пералните машини

Защо миялната машина не изсушава чиниите?

миялната машина не изсъхваПоследният етап от програмата в съдомиялната машина е сушенето. От сушенето зависи как чиниите на изхода се оказват красиви. На недостатъчно приготвени ястия има петна и капки, смущавате се да го поставите на празничната трапеза. Ако съдомиялната не изсъхне, това показва проблем, който трябва да се реши, а не да го пускате. Ще разберем защо машината може да не изсушава съдовете и как да отстрани тази неизправност.

Причини за неизправността

Ако, когато отворите вратата на съдомиялната машина, видите чисти, но в същото време мокри съдове, тогава не бързайте да мислите, че колата се е счупила. Най-вероятно причината за некачественото изсушаване на чиниите при вида на сушенето. Повечето съдомиялни имат кондензационен тип сушене, това е най-евтиното и лесно. Това изсушаване се нарича още естествено. Но в същото време сушенето на конденз не е идеално.

Принципът на неговата работа е изпаряването на влагата от горещи съдове. Металните предмети обаче се охлаждат едновременно със стените на резервоара, поради което се образува конденз, с който не може да се направи нищо.

За ваша информация! Някои потребители на съдомиялни машини, за да подобрят сушенето, съветват да отворят вратата на машината след края на програмата, а също и да не оставят съдовете дълго време, така че кондензатът да няма време да се утаи.

Ако съдовете са не само мокри, но и лошо измити, тогава в този случай си струва да помислите за сериозна неизправност.

При машини с кондензационен тип сушене това може да бъде:

  • разбивка на десет, в резултат на което водата не се загрява, съответно съдовете не се мият и не изсушават;
  • дефектен сензор за температура;
  • отказ на релето на контролния модул.

В случай на съдомиялни машини с турбо сушене, друга причина за повреда може да бъде отказът на вентилатора, който изпомпва горещ въздух в камерата с съдовете, резултатът е, че машината не изсушава съдовете. Сега ще разберем как да отстраним тези неизправности.

Десетте и сензорът за температура се счупиха

Ако нагревателният елемент и температурният сензор се повредят, е възможна само пълна подмяна на елементите. Не е трудно да се диагностицира повреда на нагревателя като цяло, това ще изисква умения в работата с мултицет. В повечето модели съдомиялни машини, включително Bosch, тече десет и се намира в долната част. За да го получите, ще трябва да обърнете колата и да премахнете дъното. Следва нагревателят, проверява се за работоспособност и, ако е необходимо, се сменя на нов, за предпочитане оригинален. Целият процес е описан по-подробно в статията. Подмяна на десетте в миялната машина.

Що се отнася до температурния датчик, в работно състояние той регулира работата на нагревателния елемент, като дава команда за изсушаване на съдовете. Ако сензорът не успее, командата Tenu не пристига, сушенето не започва, а в някои случаи процесът спира дори на етапа на миене на съдове. Температурният сензор е разположен в отвора на камерата, предназначен за събиране на вода. В някои модели съдомиялни машини в същата камера може да има и сензор за чистота на водата. Проводниците се отстраняват от температурния сензор, след което самият датчик се изважда. На мястото на стария е инсталиран нов сензор и това ще завърши ремонта, всичко, което остава е да сглоби колата и да я тества.
температурен датчик в съдомиялната машина

За ваша информация! В съдомиялните машини на LG сензорът за температура е разположен в основата на нагревателния елемент, както в пералните машини.

Вентилатор и реле не са в ред

Една от често срещаните причини съдомиялната машина да не изсушава съдовете е неизправност на релето, разположено на контролната платка. В повечето случаи (при напълно вградени машини или свободно стоящи), контролната платка е разположена във вътрешността на вратата, което не е трудно да се разглоби, като развиете няколко болта.

След като извадите контролната платка, на нея ще видите реле, за да замените което ще е необходимо известно умение при работа с поялник.Ако се съмнявате, че можете да се справите с този вид работа, тогава е по-добре да се свържете със специалист, който ще направи всичко със сигурност. Подмяната на реле е евтин ремонт.реле за съдомиялна машина

Що се отнася до вентилатора в турбо-сушилните машини, той също трябва да бъде сменен в случай на повреда, той трябва да бъде поправен турбо сушилняне подлежи на Когато вентилаторът спре да работи, няма да чуете характерен звук, когато турбо сушилнята работи. Вентилаторът за горещ въздух е разположен в различни модели автомобили по различни начини, главно на страничната стена, при моделите на Bosch в долната част на камерата, а при AEG машините, напротив, в горната част. Следователно, за да стигнете до него, ще трябва да разглобите почти цялата съдомиялна машина. За да не направите това, можете да поверите работата на капитана, което ще струва около 2000 рубли, плюс разходите за самия вентилатор.

По този начин може да има няколко причини, поради които съдомиялната машина не изсушава добре съдовете или изобщо не го прави. Всички те са лесно свалящи се и не създават проблеми, успешен ремонт!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини