Всичко за пералните машини

Защо миялната машина бръмчи

миялната машина бръмчиАко вашата миялна машина бръмчи по време на работа, не я пропускайте покрай ушите. Най-вероятно такъв шум е предвестник на повреда или съдомиялната машина вече се е счупила. Във всеки случай трябва незабавно да започнете да търсите причините за шума и да ги елиминирате. В тази публикация ще говорим повече или по-малко подробно за причините за шумотевицата, която може да създаде съдомиялна машина и как да премахнем тази шумотевица.

Търсете причините за шума

Преди да влезете в съдомиялната машина, би било хубаво да проучите нейната структура. Как е миялната машина, е добре казано в едноименната статия, публикувана на нашия уебсайт, така че няма да го повторим. Ние се фокусираме върху търсенето на причините за шумотевицата. Шумът, разбира се, не се появява сам по себе си, предизвиква някаква подробност. Причината обаче трябва да се търси по строго проверена схема.

Бумът понякога се причинява от воден чук или високо налягане във водоснабдяването.

 1. Тестът започва с най-невинните, но най-често срещаните причини: натрупани отломки и твърде високо (ниско) налягане във водоснабдяването. В първия случай машината трябва да се почисти, а във втория налягането трябва да се увеличи с помощта на помпа. Ако тя е твърде висока, изчакайте, докато спадне и превключвателят за налягане започне да работи адекватно.
 2. След това трябва да демонтирате и да инспектирате циркулационната помпа
 3. След това трябва да извадите и проверите помпата на съдомиялната машина.

Задвижваща предавка

разглобете механизма на съдомиялната машинаИ така, ние отваряме вратата на съдомиялната машина и изваждаме цялото съдържание от бункера, а именно: мръсни съдове и държачи за съдове. След това отстранете горната пръскачка и нейните задвижващи елементи и след това я почистете от замърсяване. След това извадете долния пръскач, уплътнители, също развийте филтъра за отпадъци. На тези детайли трябва да се обърне специално внимание, тъй като там боклуците често са задръстени.

За да предотвратите в бъдеще често запушване на съдомиялната машина, трябва да почистите мръсните съдове, преди да ги поставите в бункера за миене. Лъжица или друг импровизиран предмет, почистете съдовете от лепкави парчета храна. Тези прости стъпки ще ви помогнат да избегнете много проблеми.

Лагер на циркулационната помпа

В около половината от случаите причината за шумоленето на съдомиялната машина е циркулационната помпа. Всичко това се дължи на малкия лагерен блок за възглавници, който представлява пръстен, изработен от материал на основата на графит. Носещият лагер се износва доста бързо. Ако миялната машина се използва всеки ден, лагерът ще се износва след около 2-3 години.

Интересно! Колкото по-нови са моделите на съдомиялни, толкова по-лоша е опората на графитните лагери.

Отначало изходът не влияе върху работата на циркулационната помпа, но след това се увеличава и помпата започва да публикува, първо от време на време, а след това непрекъснато, гадно бръмчене. За да разрешите този проблем, първо отстранете циркулационната помпа.

трябва да премахнете циркулационната помпа

 • Прекъсваме колата от електричество и други комуникации.
 • Изключете тигана, ако има такъв.
 • Веднага щом махнем тигана, помпата ще бъде пред очите ни.
 • Изключете чипа с проводници и тръби, като първо разхлабите скобите.
 • След като извадите помпата от дюзите, не бързайте да я дърпате към себе си. Върху гърба му са прикрепени два кабелни снопа, които трябва внимателно да се откачат.

издърпайте котвата на циркулационната помпа с щипкиСлед като отстраните циркулационната помпа, трябва да продължите да я разглобявате. Първо, изключете блока с нагревателния елемент от електродвигателя. Премахва се трудно, така че внимавайте, не нарушавайте нищо. След това извадете работното колело и издърпайте котвата с щипки. В основата на тази котва, дълбоко в корпуса, е монтиран виновникът на нашия проблем - заден носещ лагер. Изваждаме го с пинсети. Под лагера е гумено уплътнение, което също трябва да се провери за развитие.

Ако уплътнението е цяло, не можете да го докоснете, но лагерът ще трябва да бъде сменен. Между другото, нашите занаятчии не винаги заменят тази част, тъй като може да бъде трудно да я получите. По-често прибягват до скучно лагериране, отнема малко време и ефектът не е лош. Във всеки случай, възстановеният по такъв начин лагер ще се разтегне смело още няколко години. Веднага след като лагерът се смени, е възможно да се сглоби циркулационната помпа в обратен ред и да се инсталира отново.

Изпускателна помпа

Например, проверихме циркулационната помпа и се уверихме, че не е въпросът, тогава защо съдомиялната тананика? Отговорът на този въпрос трябва да се търси някъде в зоната на дренажната помпа. Да разбереш, че причината за проблема се крие именно в помпата, изобщо не е трудно. Слушайте кога съдомиялната машина започва да издава неприятен звук. Ако това се случи само когато „домашният асистент“ зауства отпадните води, 99% от причината е в дренажната помпа. Премахваме го.

 1. Изваждаме от съдомиялната машина цялото излишно количество, включително останалата вода.
 2. Изключете машината.
 3. Поставете съдомиялната страна отстрани.
 4. Демонтирайте палета.
 5. Изключете маркуча от помпата, като разхлабите скобата.
 6. Изключете електрическото окабеляване.
 7. Развиваме винтовете, придържащи частта, и изваждаме помпата.

Когато изваждате помпата, не губете и не повреждайте уплътнителите.

извадете изпускателната помпа

На следващо място, трябва да разглобим самата помпа и да разберем причината за такова шумолене. Обърнете особено внимание на работното колело. Ако тя е деформирана, по-добре е да я замените, но е по-добре да не се притеснявате и да сменяте помпата като цяло. Този артикул е евтин, по принцип не си струва да се поправя.

Слагайки нова помпа, ние сглобяваме машината в обратен ред и използваме обновената миялна машина, която вече няма да ви притеснява с отвратително и натрапчиво шумолене. Когато сглобявате и разглобявате части от съдомиялната машина, бъдете внимателни и тогава всичко ще бъде наред. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини