Всичко за пералните машини

Защо индикаторът за сол в съдомиялната машина свети?

Индикатор за сол на PMMКогато индикаторът за сол в съдомиялна машина на всяка марка е включен, много потребители са алармирани. Най-правилно е да получите инструкции и да прочетете за целта на този индикатор и за това в кои случаи той е включен и в кои мига. Ако това не е възможно поради липсата на инструкции под ръка, прочетете нашата статия. От него ще научите всичко необходимо.

Как работи?

В огромното мнозинство съдомиялни индикаторът за сол може да се задържи в три състояния: мир, мигане, изгаряне. Този индикатор е свързан със сензора за сол, който се намира в резервоара на йонообменника. Веднага след като сензорът се задейства, индикаторът започва да се активира според определената програма. Нека разгледаме по-подробно състоянието на индикатора.

  1. Rest. Индикаторът не свети и не мига, което означава, че всичко е наред, потребителят няма нужда да прави нищо.
  2. Мига. Индикаторът предупреждава потребителя, че в резервоара няма достатъчно сол и трябва да я напълните, в противен случай тя ще приключи скоро.
  3. Горящ. Ако този индикатор свети постоянно, това означава, че солта в резервоара е свършила, това предупреждава, че по-нататъшната работа на съдомиялната машина „убива“ йонообменника. Необходимо е незабавно да попълните сол.

Солта в съдомиялната машина е необходима, за да може смолата в йонообменника да се регенерира, а самото устройство може да изпълнява своята функция.

Ако пренебрегнете изгарянето на сензора и не излеете сол в съдомиялната машина, тогава нищо няма да се случи наведнъж. Смятаме, че нищо особено няма да се случи в 7-10 мивки, но в бъдеще йонообменникът ще остане без катран, който ще се измие с течение на времето. Машината бързо ще прерасне с варовик и ще се провали. Основната задача на индикатора за сол е да предупреди навреме потребителя, че солта е свършила, и след това да остави сам да си помисли дали съжалява за „домашния си помощник“ или не.

Блокиране на резервоара

Схема за обогатяване на йонен обмен на солена водаСипете сол, а светлината все още свети? Може да се справите с блокиране или кратковременна повреда в системата. Проверете второто, като рестартирате съдомиялната машина. Първо изключете машината с бутона и след това издърпайте щепсела на захранващия кабел от контакта. Задръжте машината без захранване за 15 секунди, след което я включете и погледнете индикатора. Ако отново се запали, значи не става въпрос за електрониката.

Дори когато потребителят прилага най-висококачествената PMM сол, резервоарът може да се запуши. Какво да кажа за случаите, когато те добавят в резервоара обикновена сол за съдомиялна машинабез предварителна подготовка. Тук запушването е неизбежно. Индикаторът реагира на запушване на йонообменника и неговия резервоар за сол при горене. Нека да почистим резервоара.

  1. Първо, от съображения за сигурност, изключете машината и изключете водата.
  2. Отворете съдомиялната машина и извадете долната кошница за съдове.
  3. Развийте тапата на съда със сол.
  4. С круша или голяма спринцовка изпомпвайте вода от резервоара.
  5. Изсипете чиста вода в резервоара, смесете я с останалото съдържание с дървена пръчка и я изпомпайте отново.
  6. Отново изсипете малко вода в резервоара, добавете сол и опитайте да стартирате съдомиялната машина.

В повечето случаи подобно просто почистване помага и индикаторът се изключва. Ако проблемът продължава, може да е самият датчик за сол, той трябва да бъде заменен.

Разбивка на сензора за солсензор за сол

Защо сензорът за сол не изгасва дори след почистване на резервоара. Може би проблемът е в повреда или запушване на самия сензор. Необходимо е да премахнете страничната стена на кутията на PMM (дясна или лява зависи от модела на машината), демонтирайте солевия сензор и го проверете с мултицет. Как изглежда този сензор, можете да видите на снимката, която придружава артикула в тази публикация.

Прост тест ще покаже дали този сензор работи или не. Ако самият датчик работи, можете да опитате да го почистите и в същото време да проверите окабеляването, което го захранва. Дефектният сензор трябва да бъде заменен.

И така, всички горепосочени мерки са предназначени да решат проблема със сензора за горене. Ако след всички горепосочени манипулации проблемът остава нерешен, струва си да се свържете с капитана. Може би въпросът е изгорял автобус или мигащ фърмуер на таблото за управление, който не бива да се качвате в себе си, за да не утежните повредата. Квалифициран майстор ще постави диагноза и след това да поправи. За щастие подобни сериозни провали са рядкост, основното е всичко да не е оставено така, както е. Не е необходимо да игнорирате индикатора за изгаряне, в противен случай всичко може да доведе до по-сериозни неизправности.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини