Всичко за пералните машини

Пералнята не се навива добре - какво да правя?

пералнята не се изстисква добреНякои потребители не обръщат внимание на факта, че автоматичната им пералня започва да изтласква лошо прането. Междувременно това може да е „събуждане“, което крещи, че колата е на път да се провали и трябва да се вземат спешни мерки. В тази история ще говорим за причините за лошото въртене на дрехи с машина и как да отстраним тези причини.

Основните причини за неизправността

За начало, нека разграничим „симптомите“ на неизправности, тъй като причините за лошо въртене се различават от причините, поради които машината изобщо не изтръгва нещата. В рамките на тази статия ще опишем точно онези случаи, когато пералнята стиска лошо прането и ще ви кажем какво да правите в тези случаи. Първо, нека разгледаме причините, поради които прането остава мокро в края на цикъла на пране.

 1. Потребителят е избрал грешен режим на миене и поради това пералнята е стиснала лошо прането.
 2. Потребителят слага твърде много пране в барабана, което води до по-ниско качество на въртене.
 3. Тахометърът на двигателя е излязъл от строя, поради което колата се притиска с ниски обороти, което означава лошо качество.
 4. Имаше проблеми с четките на двигателя, в резултат на което той не можеше да ускори барабана до желаната скорост.
 5. В контролното табло има дефекти, поради които програмата не завършва правилно, а машината се свива слабо.
 6. Водата от резервоара след измиване не стига до края или бавно се оставя, което означава, че се появява цикъл на въртене, но прането отново се намокри.

Обърнете внимание! Някои експерти казват, че машината не се изтръгва добре поради счупени лагери. В този случай не считаме за правилно да опишем тази причина в статията, тъй като тя е сложна и засяга целия цикъл на измиване, а не само цикъла на въртене.

Потребителски грешки

пералнята не се изстисква добреКолкото и абсурдно да звучи това, много потребители все още пренебрегват основните правила за работа с автоматична пералня. По-често хората претоварват барабана или набиват толкова много обемни неща в него, че те не се движат дори след намокряне. В този случай, дори ако машината успее да завърти барабана със скорост от 1600 об / мин, качеството на въртене ще бъде ниско.

В съвременните перални машини има доста различни програми и допълнителни функции. Потребителят се губи от броя на бутоните на контролния панел и често избира грешна програма за измиване / изплакване / предене за определен тип пране. В резултат на това изходът остава мокър и потребителят има оплакване относно конкретен модел на пералнята. Въпреки че всичко, което беше необходимо, беше да отворите инструкциите и внимателно да я прочетете.

За ваша информация! Производителите в инструкциите за пералнята описват достатъчно подробно кои режими на пране, за какви видове плат са подходящи, така че за да не направите грешка при избора на програма, просто отворете инструкциите.

Гореспоменатите проблеми с въртенето са лесни за отстраняване, просто трябва да премахнете излишното пране от барабана или да изберете желаната програма и всичко ще върви „като часовник“. но Ако потребителят започне систематично да вкарва прекомерно количество пране в барабана, могат да възникнат сериозни технически проблеми. Особено страшно е, ако пералнята не е оборудвана със система за защита от дисбаланс. Ако миете максималното количество пране през цялото време, това може да причини повреда. тахо сензор, С какво е изпълнено това?

Увреждането на тахометъра ще доведе до това, че контролното табло не знае колко бързо работи двигателят, което означава, че няма да може да го управлява правилно, увеличавайки и намалявайки скоростта, когато е необходимо. Резултатът е доста предсказуем - барабанът ще се върти с минимална скорост и не може да се говори за нормално въртене.

tachosensorУвреждането на тахометъра се диагностицира лесно. Спазвайте изпълнението на програмата за измиване. Ако барабанът не промени скоростта на въртене или скоростта се промени неадекватно на етапа на програмата за пране, тогава проблемът е в него. Какво трябва да се направи?

 • Премахваме задната стена на "шайбата" заедно със скобата.
 • Свалете задвижващия ремък. За да направите това, трябва да вземете колана с една ръка, да го издърпате леко и да завъртите макарата с другата ръка.
 • Тахогенераторът се намира директно на двигателя, изключете проводниците с клеми от контактите.
 • Изтръгваме тахогенератора с отвертка и го издърпваме от двигателя.
 • Получаваме оригиналния елемент и го „сядаме“ на мястото на старото.
 • Обличаме колана и поставяме задната стена на машината - ремонтът е завършен.

Важно! Ако срещнете проблеми с монтажа или демонтажа на отделни елементи на пералнята, консултирайте се със специалист, по-добре е да платите пари за малък ремонт, отколкото да плащате за скъп.

Водата не напуска напълно резервоара

Защо иначе машината лошо изпира прането? Поради факта, че водата от резервоара не напуска напълно. Питате как е възможно това, защото ако в резервоара има вода, машината просто не може правилно да завърши програмата за пране. Факт е, че има случаи, когато водата напуска резервоара, но много бавно, докато част от течността остава там, докато сензорът за нивото на водата не реагира на това. В крайна сметка програмата за миене приключва, но завъртането, което трябва да се извърши по добър начин с резервоара празен, се извършва в резервоара с вода.

В резултат на това бяха изразходвани енергия и време, докато прането се разля в барабана и остана мокро като след изплакване. Ако подозирате, че това е вашият случай, проверете го. Наблюдавайте работата на пералнята през люка по време на цикъла на въртене, ако видите, че по време на цикъла на въртене малко вода пръска там - това ще означава, че трябва да гледате дренажната тръба, дренажния маркуч и филтъра. Няма да е излишно и това проверете превключвателя за наляганено това е последното нещо. Какво да правя:

 1. в началото почистете изпускателния филтър - това е най-лесното;
 2. след това почистете маркуча за източване, за това трябва да го развиете както от машината, така и от сифона;
 3. ако проблемът продължава, ще трябва да спуснете машината от нейната страна, да премахнете дъното, след това да демонтирате отводнителната тръба и да я почистите от замърсявания и чужди предмети;
 4. след това поставяме тръбата на място и сглобяваме колата.

Проблеми с таблото за управление, двигателят не успя

В редки случаи възникват проблеми с пулта за управление, което от своя страна води до проблеми с въртящия се цикъл. Обикновено неизправностите на контролната платка се проявяват не само в невъзможността да се извърши нито един етап на измиване, но възникват и други странности:

 • машината замръзва;
 • програмите за пране скачат една от друга;
 • програмата за пране не свършва по никакъв начин и след рестартиране всичко става нормално;
 • светлините на контролния панел мигат последователно.

Ако не наблюдавате подобни странности, може да е прекалено рано да се покатерите на таблото за управление и трябва да проверите други части на машината за неизправности. Но ако бързата външна проверка на контролния блок загатва за неизправност (изгорели проводници, идващи от устройството, следи от сажди на платката), по-добре е да поканите специалист, който ще го разбере. По-добре е сами да не се качвате на толкова скъпа и сложна част.

За ваша информация! Разбира се, всичко зависи от марката на пералнята, но средно цената на устройството за управление е 1/3 от цената на нова машина.

мотор на пералняЗащо иначе пералня може да изтръгне прането? Отговорът може да се крие в двигателя. Четките вътре в колекторния електродвигател се износват с течение на времето и той бързо губи мощност. Това води и до лошо въртене, тъй като слаб двигател няма достатъчно сила да върти барабана до желаната скорост. Ремонт и проверка на двигателя на пералната машина Това ще отнеме много време и ще изисква известно умение, но да направите тази работа със собствените си ръце е напълно възможно.

В заключение, отбелязваме, понякога, за да разберете защо пералнята отказва да изтръгне нормално, трябва да разглобите половината от тази машина. Внимателното и методично търсене на причината за неизправността няма да бъде овладяно от всички, така че ако не сте уверени в способностите си, потърсете помощ от професионалист.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Любов обичам:

  Благодаря много за консултацията, всичко е обяснено ясно.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини