Всичко за пералните машини

Как да премахнете плесен в съдомиялната машина?

Как да премахнете плесен в съдомиялна машинаАко има дори и най-малкото подозрение, че вредните гъбички са се настанили в съдомиялната машина, е необходимо да се включи алармата и да се отървете от мухъл възможно най-скоро. Влажна, топла, тъмна среда с много остатъци от храна е идеална за бързото размножаване на спори, затова е важно машините да се почистват редовно. В противен случай ще пострада не само самото оборудване, но и здравето на домакинствата. Затова четем статията и научаваме как да премахнем вредните натрупвания и с какви средства.

Особено внимание към филтъра.

Мухъл в съдомиялната машина има няколко любими места, а филтърът за прах е първият в този списък. Тук влагата се съхранява по-дълго и се събират частици от храната, което позволява да се развиват стотици всякакви гъбички. За да се отървете от тях, трябва да почистите старателно боклука. Ние действаме така.

 1. Ние гарантираме, че няма съдове в съдомиялната машина.
 2. Издърпайте напълно долната решетка, като я издърпате към вас.
 3. Оглеждаме дъното на машината в близост до водосточната тръба и търсим кръгла пластмасова част - филтър.

Ако на мястото на филтъра е инсталирана дробилка или мелница за отпадъци, тогава не трябва да продължавате да почиствате - такива устройства разбиват храна и обилно изплакнете с вода.

 1. Поемаме „капака“ на филтъра, обръщаме го обратно на часовниковата стрелка с около ¼ завой и го дърпаме към себе си, изваждаме го.
 2. Изплакваме филтъра. Продължителността и степента на почистване зависи от състоянието на дюзата. За леко замърсяване и превантивно почистване е достатъчно да държите частта под топъл поток за няколко минути. Ако това не е достатъчно, след това добавете препарат за миене на съдове и гъба. Тежката мръсотия се почиства със стара четка за зъби. Също така не е забранено да накисвате кошчето за боклук в разтвор на вода и лимонена киселина. Основното е да бъдете внимателни и да не повредите пластмасата.
 3. Веднага оценете състоянието на филтърния отвор. Вероятно тук има и мухъл. Затова се въоръжаваме с гел за миене на съдове и четка за зъби и внимателно почистваме повърхността.
 4. Връщаме филтъра на мястото. Отново изплакнете, поставете в отвора, натиснете и превъртете по посока на часовниковата стрелка, докато спре. Не е необходимо да го изсушавате.развийте и почистете филтъра

След всички стъпки се връщаме на мястото и решетката. Но спрете целия процес на измиване не си струва - вероятно е на други места да останат частици от мухъл. Затова не пренебрегвайте цялостното почистване на съдомиялната машина.

Почистване на дома

За да се отървете от гъбичките, не е необходимо да купувате скъпи продукти, Добре познатите продукти като оцет и сода за хляб ще помогнат за преодоляване на мухъл. Основното е да знаете как да ги използвате разумно, за да постигнете перфектния резултат. Оцетното почистване се извършва, както следва:

 • намираме пластмасов контейнер;
 • изсипете чаша оцет в контейнера (приблизително 240 ml);
 • поставете го на горната скара, без да я покривате с капак;
 • затворете съдомиялната машина;
 • включете всеки режим с отопление на водата до 60-70 градуса.почистваме машината с оцет

Важно е освен контейнера с оцет да няма предмети в камерата. Тогава водата, обогатена с оцетна киселина, ще унищожи плесената и мръсотията, натрупана вътре. Остава само след края на цикъла да извадите празния контейнер и да започнете „празното“ измиване, за да премахнете миризмата.

Пречистването от сода е различно. Първо се уверете, че съдомиялната машина е празна. След това разпръснете най-малко 240 г сода за хляб по дъното на машината, затворете вратата и ги оставете за 6-8 часа. След като включим експресната мивка с топла вода. Остава само да премахнете остатъците от мухъл с четка или гъба.

Трябва да се разбере, че содата и оцетът лесно ще победят плесени по стените на камерата, но някои кътчета, фуги и труднодостъпни петна не могат да бъдат напълно почистени. Уплътнението на вратата, сгъваемите механизми, дренажът и спринклерът трябва да се обработват ръчно.Достатъчно е да вземете четка, да я потопите в сапунена вода и да преминете през всички подозрителни ъгли на съдомиялната машина.

Използваме сложни почистващи препарати

Има достойна алтернатива на домашно приготвените народни средства: фабрични почистващи препарати със сложно действие. Основното им предимство е универсалността, която ви позволява да се отървете от цялата натрупана плесен, както и от мазнини, мръсотия и котлен камък с едно измиване. Експертите препоръчват да избирате от следните марки:

 • "Фрау Шмит." Уникални таблетки, които могат да почистят миялната машина веднага от всички неприятни натрупвания, от гъбичките до изметът. В допълнение към висококачественото почистване, продуктът се бори срещу неприятните миризми, удължава експлоатационния живот на оборудването, спестява енергия и оставя приятен лимонов аромат. Но срещу дебелите слоеве той е безполезен - недостатъчно „мощният“ състав влияе върху него. Произвежда се във Франция и се продава в опаковки с две таблетки на цена около 200 рубли.
 • "Топ къща". Особеността на този почистващ препарат е в консистенцията на гела, което ви позволява бързо и ефективно да премахнете всички чужди образувания и натрупвания от повърхностите на съдомиялната машина. Благодарение на меката си структура, агентът бързо прониква в дренажните маркучи и дюзите на разпръсквачите, осигурявайки идеален резултат. Произвежда се в Германия и се продава в бутилки от 250 мл, които струват около 200 рубли.фабрични почистващи съдомиялни машини
 • „Чист дом“. Домашно лекарство, придобило популярност сред домакините за ниска цена от 200 рубли и сложно почистване. Той е в състояние да елиминира всички видове гъбички до лек мащаб, както и да преодолее неприятните миризми и придава на метала блясък.

Важно е продуктът, избран за прочистване, да има състав, безопасен за хората.

 • «Electrolux». Комплексният почистващ препарат на тази марка е предназначен изключително за съдомиялни машини на съответната марка. Ценен е за силното си действие, тъй като е в състояние лесно да се справи дори с мащаб от 3-4 мм. Но ефективността не е евтина: 200 мл за 800 рубли с условието, че бутилката е достатъчна за максимум два пъти.

За да закупите специални химикали или да използвате естествени почистващи препарати - изберете домакинята, най-важното, не оставяйте мухъл в съдомиялната машина. Съвременният пазар предлага стотици безопасни и евтини начини за цялостно почистване на машината, сред които е лесно да намерите идеалната опция. Не забравяйте, че веществата, отделяни от мухъл, дразнят дихателните пътища и лигавиците на човек, както и влияят неблагоприятно върху състоянието на самата техника.

Така че гъбата да не се появи отново

Премахването на гъбата е половината от битката, защото при по-нататъшна употреба тя ще се появи отново и отново ще застраши здравето на жителите. Необходимо е да се премахне проблемът с появата на мухъл, който най-често се състои в нарушаване на условията на работа. Така че, за да забравите завинаги за микробите в съдомиялната машина, трябва да следвате някои правила.

 1. Извършвайте превантивно почистване поне 1 път месечно.
 2. След завършване на цикъла оставете вратата отворена. Ако това не бъде направено, машината ще задържа влага и топлина за дълго време, което заедно с немити остатъци от храна във филтъра за боклук ще провокира появата на гъбички. Добрата вентилация ще премахне проблема и ще ви помогне да се отървете от мухъл.
 3. След изпразване на съдомиялната машина, стартирайте "празен" цикъл с почистващ препарат или включете специална опция за дезинфекция.
 4. Изберете качествени почистващи препарати, идеално базирани на хлор.
 5. Почиствайте редовно канализацията.
 6. Не оставяйте мръсни съдове за дълго в машината.

Мухълът в съдомиялната машина е неприятен и опасен, но за щастие лесно се решава. Достатъчно е да почистите старателно камерата и да използвате машината по-точно в бъдеще. И вече сте се научили как да направите това.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини