Всичко за пералните машини

Мога ли да поправя контролната платка със собствените си ръце?

пулт за управление на пералняСъвременните автоматични перални машини са натъпкани с доста голямо количество електроника: сензори, модули, електронни компоненти, всичко това вдъхновява и настройва положително, докато не започне да се чупи.

В този случай възниква въпросът и след това какво да направите за това? Ако помпата, нагревателят и дори двигателят и лагерите могат да бъдат поправени сравнително лесно, тогава как да ремонтирате контролния блок на пералнята, може ли и той да бъде поправен? Ще се занимаваме с този въпрос в рамките на тази статия.

Какви са функциите на пулта за управление в пералнята?

Таблото за управление, или още го наричат ​​управляващ модул, е най-важният елемент на модерна автоматична пералня, който осигурява работоспособността на всички електрически и електронни елементи. Ако е по-просто, това е мозъкът на пералнята, която контролира всичките му устройства, координирайки и синхронизирайки тяхната работа. Всяка неизправност на пулта за управление ще доведе до неизправност на пералнята, а в най-лошия случай тя изобщо спира да работи.

Какви основни модули управлява дъската? Тук всичко ще зависи от марката и модела на пералнята, но ако не навлезете съществено в подробности, тогава можем да кажем, че тя контролира:

 • мощен кондензатор;
 • Тан;
 • дренажна помпа;
 • сензор за заключване на люка;
 • tachosensor;
 • статор и мотор;
 • входен клапан;
 • температурен датчик;
 • превключвател за налягане;
 • линеен датчик за ниво на водата

Обърнете внимание! В пералните машини с вграден Wi-Fi модул и клапан за предварително измиване, управляващият модул е ​​още по-сложен. За да изучите всички елементарни отношения, е необходима схема.

Знаци, показващи повреда, причини за повреда на платката

Повредата на контролното табло не може да бъде пренебрегната, тъй като в същото време пералната машина или „полудява“ и престава да пуска програми нормално, или просто се изключва и не се включва. Косвено определете разбиването на дъската по знаците и поведението на пералнята:пулт за управление на пералня

 1. ако машината не активира въртящия се цикъл;
 2. ако дисплеят показва код за грешка, което показва повреда на таблото за управление;
 3. на пералните машини без дисплей всички светлини са включени и последователно мигат на контролния панел;
 4. машината източва водата, без да се налага да набира;
 5. процесът на измиване започва, но не спира;
 6. която и да е програма за пране или изобщо не се стартира, или не работи правилно;
 7. барабанът се върти много бавно;
 8. двигателят или „смазва“ с максимална скорост, или се завърта едва;
 9. водата не се загрява правилно или прегрява.

За ваша информация! Възможно е да има повече признаци на повреда, всичко ще зависи от това колко сложна е вашата машина в техническо отношение. За да разширите списъка с функции за себе си, ви е необходима машинна схема.

Както можете да видите, няма нито един недвусмислен знак, който би посочил точно разбивка на таблото за управление, тъй като те просто не съществуват. Дори ако на дисплея на „шайбата“ се появи код за грешка, което показва неизправност на контролното табло, това е двойна информация. Ако обаче се появи подобен код или се появят други признаци на повреда, определено трябва да проверите контролния съвет.

Съвременните електронни табла (особено корейските) са доста надеждни и способни да работят без прекъсвания в продължение на десетилетия, защо все още се чупят? Има няколко причини.

 • Фабрични дефекти, които могат да се изразят във всичко, лоши песни на дъската, повреда на самата дъска, лошо споени части и други. Тук може да се наложи да смените дъската.
 • Падане на напрежението, което може да доведе до изгаряне на отделни части на платката или на нейните цели секции. Ще бъде необходима и подмяна на дъската.
 • Вода на дъската. Влагата води до изгаряне на части и части на дъската.
 • Рязко счупване на захранващия проводник. Това може да доведе до пренапрежения на захранването и повреда на модула за управление.
 • Изключване на машината от потребителя по време на работа. Изключително отрицателна ситуация, която може да унищожи контролния модул.

Често контролното табло на пералнята изгаря след неправилно транспортиране и свързване. Собствениците се преместват в нова къща или апартамент с всички неща и транспортират пералнята, забравяйки да премахнат кюветата с прах. Малко вода остава често в кюветата и когато машината се преобърне при носене и транспортиране, водата изтича от нея директно към контролния блок. Ако устройството няма време да изсъхне и машината е свързана към мрежата, се предоставя разбивка на контролното табло. И това често се случва.

Как да се уверите, че дъската се счупи, какво да правите с нея?

пулт за управление на пералняКак най-накрая да разберем дали е необходима контролна платка за управление или е възможно да я поправите със собствените си ръце? Как да потвърдите повреда? Всъщност е почти невъзможно да направите това без да отворите контролния блок и да изпробвате неговите елементи. Някои съвременни перални машини имат режим на самодиагностика, понякога това помага много за идентифициране на проблема, но не винаги. Ако трябва да знаете 100%, разглобете и тествайте контролния модул, за това ще ви е необходима схема на такъв модул.

Няма да е излишно да отбележим, че само опитен специалист може да тества професионално дъска за повреди и да определи дали има нужда от подмяна. Извършването на собствено изпитване може да доведе до неправилни заключения, От наша страна можем да ви посъветваме да направите само собствено повърхностно тестване с мултицет. Същността му се състои в методичната проверка на всички елементи на платката и идентифицирането на дефектни части. И разбира се, не трябва да пренебрегвате задълбочен визуален преглед на дъската.

Важно! Често възниква проблем веднага след разглобяването на контролния блок и проверката на таблото за управление: изгорели контакти, изгорели участъци на платката и други подобни.

Ако имате проблеми с разглобете пералнята и стигнете до устройството за управление, което означава, че нямате достатъчно умения в работата с оборудването. В този случай не се колебайте да се обадите на специалист. Той има подробна схема на вашия контролен блок и схема на цялата машина, специални компютърни програми, които ви позволяват да провеждате компютърни тестове. Едва след задълбочен анализ на разбивката може да се направи окончателно заключение дали е необходимо да се смени контролното табло или дали може да се извърши ремонт.

В заключение отбелязваме, че е много трудно да поправите контролното табло на пералнята сами. Нуждаем се от верига на управляващото устройство и не само верига, но и подходящи умения, за да я четем. На следващо място ще ви трябва мултицет, компютър със специален софтуер и много други. Би било по-разумно и по-правилно да се обърнете към специалист.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини