Всичко за пералните машини

Как да стартирате съдомиялна машина за първи път

Първото стартиране на съдомиялната машинаСлед инсталирането на съдомиялната машина много собственици желаят да я включат и да видят колко е добра, особено ако това е първата съдомиялна машина. Но не бързайте, първо, поне прочетете инструкциите, в които със сигурност ще намерите информация, че преди първото миене на съдове, машината трябва да бъде тествана. Ако инструкциите не съдържат такава информация, тогава ще ви кажем как правилно да стартирате.

Стартиране на тест за съдомиялна машина

Преди да тествате съдомиялната машина, като я зареждате с чинии, производителите, включително Bosch и Siemens, препоръчват пробно измиване (старт на празен ход). Някои потребители казват, че не виждат смисъл, но ние ще посочим причините, поради които това все още си струва да се направи:

 1. Първото измиване на съдомиялната машина с вода ще спаси машината от отпадъци, случайно попаднали в нея по време на монтажа, както и от смазване на елементите.
 2. В процеса на първо включване трябва да разберете колко бързо се събира вода, дали се загрява, дали се оттича в края на цикъла, как се извършва сушенето, като по този начин е възможно да се разбере дали агрегатът работи.
 3. На празен ход е и проверка за правилна инсталация на съдомиялната машина. Имаше случаи, когато монтажниците по небрежност натискаха електрическата жица от съдомиялната машина с мебели, така че дори и първото стартиране да не може да бъде направено.

Забележка! Празната миене на съдомиялната машина не означава, че при липса на съдове няма нужда да слагате почистващ препарат в нея. Напротив, почистващият препарат и солта за съдомиялната са задължителни!

Ще видите отделението за сол, когато извадите долната кошница, тя е в долната част на машината. Развийте капака и напълнете отделението, след което изсипете сол в около 2/3 от опаковката от един и половина килограм, но така че резервоарът да не е препълнен. Когато солта заспи, излишната вода ще потече в резервоара, няма от какво да се притеснявате. За значението на употребата на сол прочетете статията Защо имам нужда от сол за миялна машина.отделения за почистващи препарати

След това решете кой препарат ще използвате за миене на съдовете: прах, гел, препарат за изплакване или таблетки 3 в 1. На вътрешната повърхност на вратата намерете отделенията за тези почистващи препарати. Сега включете машината и на контролния панел, в зависимост от модела, задайте кой инструмент използвате.

Освен това, преди да натиснете бутона "Старт", трябва да зададете твърдостта на водата, консумацията на сол ще зависи от това. Твърдостта се определя с помощта на тест лента (това е най-лесно), но можете да научите за твърдостта на водата във Водоканала на вашия град. Изберете всеки режим на измиване, след което можете да натиснете бутона "Старт".

Важно! Не забравяйте да включите крана за вода, преди да започнете. В противен случай процесът на измиване няма да започне.

Стартиране на първото измиване

След старт на празен ход не трябва веднага да стартирате съдомиялната машина с чинии, ще трябва да изчакате малко, докато изстине. Честите натоварвания могат да претоварят нагревателния елемент и помпата.първо пускане на съдомиялната машина

Когато машината се охлади, заредете я с чинии, като предварително сте я почистили от остатъци от храна, поставете почистващ препарат в отделението, ако е необходимо. Солта и средствата за изплакване вече са в отделенията, могат да продължат два месеца. За да постигнете максимално качество на измиване, имате нужда подредете ястията правилно и прибори за хранене в кошници, така че нищо да не пречи на движението на рокерските рамена и достъпа на вода до всички зони на камерата. След като се уверите, че всичко е изложено и нищо не е забравено, изберете програмата и натиснете бутона "Старт".

Първото пускане на съдомиялната машина може да ви изиска малко повече време за полагане на съдовете, но не се притеснявайте, скоро целият процес ще стигне до автоматизъм и ще забележите колко свободно време ще се появи с придобиването на такъв „помощник“.

Забележка! Ако все пак сте забравили да поставите предмет в колата, тогава при някои модели на Bosch, Siemens, Electrolux и други има специален бутон за спиране на процеса, след презареждане процесът на миене ще продължи.

Съвети за работа

По време на по-нататъшното използване на съдомиялната машина трябва да се спазват редица правила и предпазни мерки, които са посочени в инструкциите в почти всички модели Bosch, Electrolux, Ariston, което ще помогне за удължаване на живота на съдомиялната машина:

 1. Не докосвайте работеща машина с мокри ръце.
 2. Когато свързвате устройството към мрежата, по възможност не използвайте адаптер, както и удължителен кабел.
 3. Не позволявайте на децата да натискат контролните бутони.
 4. Уверете се, че нито един чужд предмет не влиза в съдомиялната машина.
 5. Изплаквайте редовно филтрите за хранителни остатъци.
 6. Изплакнете камерата и се уверете, че няма храна и мазнини под вратата на кръстовището с камерата.

Обобщавайки още веднъж, подчертаваме, че първото стартиране на съдомиялната машина трябва да се извърши само след изучаване на инструкциите за конкретен модел на съдомиялна машина на Bosch или друга. Всеки модел има свои нюанси, включително нюансите на настройка на твърдостта на водата, нюансите на настройката на програмата за пране.

   

1 коментар на читателя

 1. Gravatar Anonymous аноним:

  Положиха чиниите. След изключване тя не остана измита, а само функцията за изплакване. Какво става?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини