Всичко за пералните машини

Чучур за пералня - преглед

дюзи на пералнятаЗа никого не е тайна, че когато се грижите за пералня, трябва да почиствате и проверявате не само дренажния, входящия маркуч и филтъра за боклук, но и дюзите. Дюзите за пералните машини са разположени вътре в корпуса им и са скрити от очите на потребителя, поради което много често научават за проблеми с дюзите, когато започнат да текат. Това не може да бъде позволено, затова решихме да посветим тази статия на въпросите за ремонта и поддръжката на различни дюзи на перални машини, но първо ще разберем кои дюзи са инсталирани в пералните машини.

местоположение

В модерна автоматична пералня със стандартен дизайн са монтирани три вида дюзи:

 • тръба за подаване на вода;
 • накрайник за дозатор;
 • дренажна тръба.

Входяща тръба за вода свързва входния клапан на пералнята с приемник за прах или дозатор. „Трикът“ е, че водата от водопроводната система, преминавайки през входящия маркуч и вентила под налягане, задължително влиза във входящата тръба. Преминавайки бързо през тази къса дюза, водата се втурва в дозатора, разтваряйки се и отнемайки с нея почистващи препарати.

Къде отива сместа на прах и вода? След това сапунена вода оставя приемника за прах в дюзата на дозатора, който всъщност свързва приемника на перилния препарат с резервоара. Така сапунена вода, в която се мият нещата, попада в резервоара на пералнята. Какво следва?

И тогава пералнята изтрива прането, след това завършва цикъла на измиване и има нужда да извадите мръсната вода от резервоара, за да изплакнете нещата с чиста вода. Контролният модул издава команда и дренажната помпа е включена. Мръсната вода от резервоара се вкарва през специален отвор в тръбата за източване, преминава през нея и помпата, след което се изхвърля в дренажния маркуч и оттам в канализацията. Това е всичко.

Оказва се чешмяна вода по целия маршрут през недрата на пералнята са минали три тръби. Всяка от тези тръби е „изложена на риск“ и може да се повреди по всяко време. По-специално във входа на водата се натрупва слой от варовик, който с течение на времето може да запуши тръбата и водното налягане просто ще счупи меката гума.

За ваша информация! Накрайниците на пералнята са подвижни и издръжливи, но с течение на времето те тенът, напуква се и в резултат на това започва да тече.

В допълнение към отлаганията на варовик в дюзата на дозатора могат да образуват каменно покритие от почистващи препарати. Е, и най-лошото от всичко е ситуацията с тръбата за източване. Изпускателната тръба се проваля по-често от другите, защото през нея преминават мръсна вода и опасно съдържание на резервоара:

 • щифтове;
 • сутиен кости;
 • бутони;
 • монети;
 • клечки за зъби и други неща.

Така че, ако ремонтникът на пералня подозира, че една от тръбите не е в ред и течове, тръбата за източване е първата, която се подозира. Обаждането на капитана у дома, както и обслужването на дюзите на пералнята, сега е доста скъпо. По-добре е да свършите цялата работа сами, а ние от своя страна ще говорим как да почистите и поправите дюзите на пералнята.

Подготвяме пералнята за ремонт

Почистването и ремонта на дюзата на пералнята няма да направи без разглобяването й, тъй като всички дюзи са вътре в корпуса. За да разглобите и да не повредите „жизненоважните“ части на машината, е необходимо внимателно да я подготвите за ремонт. Какво правим?

 1. Ние блокираме потока на водата в шайбата.
 2. Изключваме пералнята от електричество, водопровод и канализация, изключваме маркучите.
 3. На свободна площ на пода разстиламе голям парцал.
 4. Изваждаме приемника за прах.
 5. Развиваме филтъра за отпадъци и източваме останалата вода от резервоара през аварийния дренажен маркуч, който се намира до филтъра за отпадъци.

Обърнете внимание! Тъй като все още развийте прашния филтър, почистете го от замърсявания.

 1. Преместете внимателно пералнята на свободна зона на пода директно върху парцал.
 2. Внимателно наклонете и поставете пералнята върху страничната стена.

При това подготовката на пералнята за ремонт може да се счита за завършена. Направихме всички тези манипулации, така че, първо, беше удобно да се работи с пералнята, и второ, за да се отстрани остатъчната вода от кюветата и резервоара, тъй като съществува опасност водата да наводни контролния модул и пералнята да се повреди. Това е всичко. Сега просто трябва да подготвим плоска и отвертка, клещи и Филипс и можем да поправим тръбата за източване, пълнител и дозатор.

Ремонтираме разклонителна тръба на воден залив

За да разберете дали пълнителната тръба функционира или не, трябва да стигнете до нея. Най-лесният начин да направите това е през горния капак на пералнята. Първо развийте двата винта, които държат горния капак, а след това със собствените си ръце с известно усилие преместваме капака към гърба на пералнята. След това повдигнете и свалете капака.

тръба за пълнене

Пред очите ни в горния ляв ъгъл виждаме гумена тръба, която минава от клапата за пълнене до корпуса на праха. Имаме нужда от него. Краищата на тръбата се затягат от двете страни с метални скоби. Извадете тръбата, за да я проверите внимателно.

 • С клещи отпуснете скобите и ги преместете до средата на дюзата. Ще използваме отново скобите, така че се опитайте да не ги нарушавате.
 • Много внимателно, но с усилие изваждаме тръбата за пълнене от едната страна на клапана, а от другата - от изхода на приемника за прах.
 • Проверете пълнежната тръба за запушвания и повреди. Ако има запушване, те ще бъдат почистени с пластмасова четка, ако няма такава, ние я изплакваме и я поставяме на мястото си.
 • Ако има повреди, купуваме оригиналната тръба за пълнене, която е подходяща специално за вашия модел на пералнята, поставяме скоби и я монтираме на място.

Важно! Ако тръбата няма видими повреди, но в същото време е много провиснала и спира да се огъва, тя трябва да бъде заменена с нова.

Ремонт на дюзата за дозатор

За цялостно почистване и ремонт може да е необходима накрайник за дозатор. Кой ще почисти тази тръба, независимо какъв сте, особено когато смятате, че сте отказали услугите на майстор априори. Ще разберем къде да намерим тръбата за дозатор.

накрайник за дозатор

В редица модели перални машини (например в перални машини LG) дюзата за дозатор може да бъде отстранена, както и дюзата за входяща вода през горния капак. Но в някои случаи може да се достигне само чрез разглобяване и отстраняване на предната стена на пералнята. Можете да прочетете как да направите това в статията. Демонтаж на пералнята, няма да се спрем на този момент отделно. И така, какво ви е необходимо, за да премахнете тръбата за дозатор?

 1. Развиваме винтовите скоби, придържащи тръбата от двете страни.
 2. Внимателно изключете тръбата от едната страна на дозатора и от другата страна на резервоара.
 3. Ние проверяваме тръбата за запушвания и повреди и, ако е необходимо, я заместваме с подобна.

Теоретично всичко изглежда просто. Но на практика пълзенето до винтовете, придържащи скобите, може да не е толкова просто. Също така, не забравяйте, че много коли имат мрежест филтър, инсталиран на гърлото на резервоара. Често при отстраняване на тръбата мрежата изпада, а когато инсталират нова тръба, те просто забравят да я поставят обратно - внимавайте. Тази мрежа е необходима и е по-добре да я поставите на място, след като е извършено почистването.

Ние фиксираме изтичането

Според статистиката дренажната тръба трябва да се почиства и проверява най-често. Можете да стигнете до него през дъното на пералнята. При модели с перална машина с отворено дъно тръбата за източване стърчи, струва си да спуснете машината отстрани и тръбата ще бъде на една ръка разстояние.Ако шайбата има тава или долен капак, тогава първо трябва да я извадите и след това ще получите достъп до дюзата.

дренажна тръба

Изпускателната тръба има три точки на свързване: помпа, резервоар и маркуч под налягане. Нашата задача е да разхлабим или изстискаме скобите, придържащи тръбата във всички точки на свързване, а след това просто да я издърпаме отстрани. Ако тръбата е в задоволително състояние, използвайте специална четка, за да я почистите. Четката ще я почисти както трябва, тогава остава само да поставите елемента на място. Ако тръбата е износена или повредена, тогава е необходимо да я смените с подобна, като я инсталирате на стари скоби.

За ваша информация! Добре почистете тръбния разтвор на лимонена киселина. Необходимо е да се накисне 100 г лимони в 2 литра вода, след което да се постави тръба в този разтвор за 2 часа. След това извадете тръбата и я изплакнете под поток студена вода.

В заключение отбелязваме кой ще почисти пералната ви машина по-добре от себе си. Отговорът е очевиден - опитен майстор. Услугите му обаче са доста скъпи и трябва да го почиствате редовно, включително да почиствате тръбите. Разказахме как да инсталирате, разглобявате и почиствате основните дюзи на пералнята, надяваме се тази информация да ви бъде полезна. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини