Всичко за пералните машини

Как да отключите пералнята на Аристон

Как да отключите пералнята на АристонАвтоматичните перални машини отдавна са утвърдени в живота на всяко семейство. Домакините са толкова свикнали с техния верен помощник в перането на дрехи, че всяка, дори най-незначителната неизправност на пералнята е сравнима с голяма трагедия. Доста често има ситуации, когато вратата на люка е заключена и в този случай потребителят задава въпроси: „как да отворите пералнята Ariston? Необходимо ли е да се обадя на съветника или мога сам да се справя с проблема? "

Причини за отключване на проблеми

Какво причинява проблем с отварянето на ключалката на вратата? Причините всъщност са доста и това далеч не е просто повреда на отключващия механизъм. Hotpoint Ariston може да блокира люка поради редица проблеми.

  1. Стандартно блокиране по време на процеса на измиване. След приключване на всички действия замъкът се отваря независимо. В почти всички модели на Ariston естественото отключване на вратата става 1 или 2 минути след края на измиването.
  2. Нарушение на програмата. Може да възникне техническа неизправност поради прекъсвания на тока, пренапрежения, прекъсвания във водоснабдяването, внезапно прекъсване на тока.
  3. Неизправност на блокиращия блок. В този случай ще е необходимо да се замени.
  4. Запушен маркуч за източване. Такъв проблем ще доведе до нарушаване на изтичането на вода от резервоара, така че командата за отключване просто няма да бъде предадена от системата.
  5. Активиране на защитата на децата.

Няма толкова много основни причини, които могат да доведат до проблем с отключването на люка; повечето от тях е много лесно да се поправят сами. Стъпка по стъпка инструкции за действия можете да намерите в техническата документация, която се доставя с домакински уреди. Ще обсъдим как сами да отключите вратата на машина на Ariston, без да прибягвате до помощта на съветник.

Измиването е завършено, но вратата е затворена

дават възможност за защита на децатаАвтоматичното затваряне на люка по време на процеса на измиване е стандартна мярка за безопасност, програмирана в автоматичната машина. Пералнята не трябва да се отваря веднага, необходимо е да изчакате няколко минути. Такава функция е осигурена за защита на потребителя по време на работа на машината.

Внезапно блокиране може да възникне и поради неизправност в програмата поради пренапрежения на тока или моментно прекъсване на захранването. В този случай трябва да изключите шайбата и да я оставите на мира за половин час. През това време настройките ще бъдат нулирани и люкът автоматично ще се отвори.

Използването на описания по-горе метод на отваряне е възможно само ако резервоарът на машината не е напълнен с вода. Ако вътре е пълно с вода, трябва да използвате друг метод.

Защита срещу детска намеса

Понякога се случва, че потребител несъзнателно активира този режим. Функцията за заключване на деца се активира чрез натискане на два бутона. Различните модели перални имат различни комбинации от бутони, които активират тази опция, трябва да я видите в инструкциите за шайбата.

Трябва също да деактивирате режима на защита на децата, като държите двата бутона, избрани за това.

Описаните методи ще работят само когато в барабана на машината не е останала течност. Но какво да правите, когато шайбата е пълна с вода? В тази ситуация можете да премахнете ключалката на люка, но методът за решаване на проблема ще бъде малко по-труден.

Колата спря с вода

излюпете кабел за аварийно освобождаванеАко след три или повече минути от момента на приключване на измиването, бравата няма да се отвори, опитайте да включите отново един от стандартните режими „Завъртане“ или „Изплакнете“. Ако в края на програмата няма промени, по-добре е да проверите маркуча за източване, той може да бъде запушен и водата не може да напусне барабана. След почистване на маркуча за източване, стартирайте отново програмата Spin.

В случай, че това не помогне, можете да отворите шайбата с помощта на кабела за отключване на аварийната врата, с който е оборудвана всяка машина Hotpoint Ariston. В повечето модели той се намира отдолу, в непосредствена близост до филтъра. Кабелът има ясно изразен червен или оранжев цвят. Бавно го издърпайте, това трябва да отключи покрива.

Рядко, но се случва кабел да не бъде открит. Не се обезсърчавайте, има и изход от тази ситуация. Изключете машината от мрежата имахнете горния капак перални машини. След това внимателно наклонете домакинските уреди, така че барабанът да се отклони от вратата на люка. С тези действия ще имате достъп до заключването за заключване. Намерете раздела, който е отговорен за затварянето и го плъзнете. Този метод ще изисква много усилия, затова е по-добре да се обадите на друг човек за помощ.

И начините за отваряне на барабана, напълнен с вода, не свършват дотук. В ръководството за използване на автомобили Ariston могат да бъдат предписани допълнителни спешни мерки за всеки конкретен модел. Прочетете ръководството.

Дръжката се счупи

отваряне на дантелена вратаКогато вие, използвайки пералня, заявихте факта, че тя е заключена, не е нужно да дърпате дръжката с всички сили и да се опитвате да отворите насила вратата. Това с голяма вероятност ще доведе до повреда на дръжката, ще причини механични повреди на бравата на ключалката. Ако не сте изчислили силата и дръжката на вратата е в ред, е възможно да отворите люка с помощта на шнур или въже. Алгоритъмът на действията ще бъде следният:

  • подгответе шнур или въже с дебелина не повече от 5 милиметра и дължина, превишаваща обиколката на вратата с 25 сантиметра;
  • поставете дантела в слота между тялото на шайбата и самата врата. Ако не можете да извършите тази манипулация с ръце, вземете плоска отвертка или нож за замазка. Извършете всички действия много внимателно;
  • Издърпайте леко краищата на въжето, ключалката трябва да се отвори.

Ако сте използвали шайба и изведнъж установихте, че тя е блокирана, не изпадайте в паника. В повечето случаи можете сами да се справите с този проблем, без да се свържете с сервиза за гаранционен ремонт. Ако обаче сте опитали всички възможни методи и не е намерено решение, по-добре е да се свържете с специалист по ремонт на перални машини.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини