Всичко за пералните машини

Как да развиете и премахнете филтъра в пералнята

Как да развиете и премахнете филтъра в пералнята.pptxМалко нещо, забравено в джобовете на бельото, не изчезва без следа, а се установява в специално осигурен филтър за боклук. Тук се събират всички чужди предмети, попадащи в барабана, които периодично трябва да се отстраняват, а самият елемент трябва да бъде старателно измит.

Знанието как да развиете филтъра в пералнята и да го почистите от натрупана мръсотия, може да предотврати много проблеми със запушени канали. Но въпросът не винаги се решава с просто разхлабване, тъй като често капанът плътно „прилепва“ към охлюва и не се поддава. По-долу ще разберем какво да правим дори в най-напредналия случай.

Как се проявява проблемът?

Отначало почистването на филтъра не създава трудности. Достатъчно е да прегледате люка за източване, разположен в долната част на предната страна на корпуса, и развийте пластмасовата част с кръгъл връх. Основното е да сте подготвени за факта, че водата, останала след измиване, ще се излее от освободената дупка и ще има време да замести контейнер или парцал под потока.

Обърнете внимание! Производителите препоръчват да почиствате капана за източване поне 1 път за 2-4 месеца.

Но не всички собственици на перални машини спазват правилата за работа, Следователно, често след отваряне на люка, потребителите са изправени пред „блокиран“ филтър. Това са следните ситуации:накиснете прекомерно напоения филтър в лимонена киселина

 • дръжката на капака не се обръща и изглежда, че е заварена към тялото;
 • дръжката превърта, но не до края и спира на половин или четвърт оборот;
 • частта беше изкривена, но все още не можеше да бъде извадена от дупката.

Най-често филтърът се блокира от натрупани в него предмети: купчина, вълна, коса, хартия, детски чорапи и други малки предмети. Особено опасни са дългите косми, които се навиват около стените на частта и работното колело на помпата. Друга причина е прекомерната скала върху нишката на капана, която има ефект на свръхзалепване. Всичко това често се случва, ако са минали повече от 6 месеца от последното почистване.

Какво да направите, за да премахнете филтъра?

Ако не можете да развиете филтъра по обичайния начин, трябва да обърнете внимание на други начини. Но преди директното демонтиране си струва да се подготвите. Първо изключете шайбата от мрежата и блокирайте водата, а след това покриваме околността с парцали и подготвим контейнер за събиране на вода, След това продължете последователно съгласно следните инструкции.

 1. Клещи за готвене или клещи.
 2. Хващаме дръжката на филтърната тапа.
 3. Опитайте се внимателно да развиете филтъра.

Не натискайте с всички сили - трябва да действате внимателно и да не нарушавате резервната част.

Внимавайте, когато развивате, в противен случай филтърът може да се счупи.Ако не се завърти, променяме тактиката: накланяме корпуса на машината назад с 45 градуса, така че тялото да може да се облегне на стената. Стискаме ръка в юмрук и чукаме няколко пъти върху филтъра. Много е вероятно блокирането на отломки, кости от сутиен, монети или фиби за коса да изпъкне и да улесни усукването.

Когато предишните опции не работят, се обръщаме към най-сложния и ефективен начин: да почистим филтъра от другата страна - през отвора за помпата. За да направите това, трябва да стигнете до самия охлюв и да извадите дренажната помпа. Ще се изискват познания за устройството на машината, така че ако не сте сигурни в силните си страни, е по-добре да не експериментирате и да се обърнете към сервизни техници. Ако предстоящите манипулации не са плашещи, следвайте инструкциите по-долу.

Методи за възстановяване на охлюви и помпи

Преди да почистите филтъра през охлюва, трябва да намерите помпата. Местоположението му в различни съвременни перални машини може да варира значително в зависимост от вида на товара и производителя. И знаейки къде се намира помпата, можете да спестите време за нейното отстраняване. Най-добре е да се обърнете към фабричните инструкции и на страницата с описанието на вътрешното устройство, за да намерите центъра на системата за източване, Ако няма ръководство под ръка, ще се ориентираме по описания по-долу начин. Така че собствениците на челни машини ще трябва да избират от три възможни варианта.

 1. През дъното. За много шайби дъното липсва или се отстранява лесно. В такива случаи най-лесният начин да стигнете до кохлеята е да наклоните тялото на устройството обратно на 45-60 градуса и да намерите помпата веднага след филтъра.
  Изваждаме филтъра заедно с охлюва и помпата

Важно! Този метод не е подходящ за моделите на Bosch поради наличието на метална лента в долната част, която закрепва амортисьорите, както и за онези машини, под които има сензор Aquastop, предназначен да предпазва от течове.

 1. На гърба. Ако изпускателната помпа е разположена по-близо до задната стена, тогава е по-добре да разглобите шайбата от тази посока. Например това е случаят с машини от Ardo, Indesit, BEKO и Haier. За да направите това, просто избутайте машината от стената, развийте четирите винта и отстранете панела.
 2. Front. Собствениците на челен Bosch и Siemens често трябва да стигнат до помпата през предния панел. Този метод е най-отнемащ време и ще отнеме много време. Първо горната част на модула се демонтира, за което са усукани два задни държащи болта. След това разхлабете и извадете външната скоба на маншета и вкарайте уплътняващата дъвка в барабана. Ние също изключваме разпределителя, контролния панел и свързването на UBL. След това затворете плътно вратата, освободете четирите винта и отстранете предната стена. Намирането на помпа не е трудно - тя ще бъде точно зад филтъра.

За перални машини с най-голямо количество пране процедурата за почистване на боклука може да бъде много по-лесна. Тук помпата е разположена на мястото на филтъра: от коя от страните - отляво или отдясно - капана е по-близо, този панел трябва да се отвори. Развиваме няколко винта и натискаме отстранената стена отстрани. След като бъде открита желаната помпа, можете да започнете работа:

Силно ви препоръчваме първо да направите снимка на помпата и всички кабели, за да опростите процеса на повторно сглобяване и свързване.

 • изключете захранващите проводници от частта;
 • преместваме дълбок контейнер под помпата или слагаме парцали, за да избегнем наводнение;

Внимание! Забранено е да извадите филтъра веднага след края на следващия цикъл, тъй като горещата вода може сериозно да изгорите!

 • с помощта на клещи или клещи отстранете скобата от дренажната тръба и изключете тръбата;
 • почистваме стъклото през освободения отвор, като премахваме предмети, които пречат на филтъра да бъде отстранен, в същото време „проверяваме“ самия капан: ако той е бил развит, спираме и събираме машината обратно, в противен случай продължаваме да разглобяваме;
 • изключваме маркуча за източване от охлюва, като разхлабваме съответната скоба;
 • развиваме винтовете, държащи помпата и внимателно я събираме заедно с охлюва;
 • Ние проверяваме помпата и, като натискаме ключалките, като обръщаме корпуса обратно на часовниковата стрелка или като развиваме три винта в диаметър, отвиваме стъклото.

Достатъчно е внимателно да почистите празната чаша от замърсявания и отломки. Особено внимание се обръща на нишките, вълната и косата. След изпускателния филтър трябва да се развие лесно и бързо. Остава само да отворите капана и да премахнете всички чужди предмети, мръсотия и котлен камък от него.

Алтернативни решения на проблема

Не винаги е възможно да извадите лепкав филтър за източване дори след отстраняване на помпата. В такива случаи основната причина се крие в дебелия слой от котлен камък или в натриеви отлагания поради твърда вода. Премахването им е много по-трудно от премахването на отпадъци и мръсотия.

Но това не е причина за закупуване на нова пералня. Има няколко алтернативни методи, които ще струват няколко пъти по-евтино.

 1. Разтворете вар. Най-добре е да се отървете от варовик с лимонена киселина. За да направите това, сложете 1-2 супени лъжици „лимон“ в барабана и започнете кратък цикъл при температура на водата в диапазона 40-60 градуса.Ако по това време помпата вече е разглобена, това означава, че накисваме чаша с филтър в същия разтвор в съотношение 1 супена лъжица на шест литра купа. Не забравяйте, че водата не трябва да е по-висока от 60 градуса, в противен случай гуменото уплътнение ще страда силно. Не боли теглото на части, така че пластмасовият калъф да не изплува на повърхността в рамките на 1-2 часа. Веднага щом изтече времето, изваждаме го, измиваме го под студена вода и се опитваме да освободим капана от кохлеята, използвайки някой от описаните по-горе методи.
 2. Счупете филтъра. Ако трикът с лимонената киселина не даде резултат, тогава ще трябва да действате по-стриктно. Взимаме клещи или телени резачки и внимателно откъсваме крехката пластмаса на тялото на капана. След това развиваме останките и изтриваме цялата част като цяло. Основното е да сте изключително внимателни и да не повредите охлюва. Дори и малка пукнатина ще доведе до течове.

Внимание! Без да знаете вътрешната структура на машината, лесно можете да повредите окабеляването, помпата или други важни части на пералнята, което сериозно ще влоши ситуацията.

 1. Извадете филтъра с охлюв. Има и бърз вариант - да избухнете чаша с филтър. Неуспешното изпълнение на предишния метод ще доведе до същия край. Този метод е най-скъпият, но има безспорен плюс - подмяната на двата елемента на дренажната система гарантира без течове и нисък шанс за запушване.

Ако проблемът не беше решен по "мирен" начин и част трябваше да бъде разбита, тогава е необходимо да се заменят неподходящи елементи. Има нов филтър и охлюв с помпа в специализирани магазини според серийния номер на съществуващата пералня, Вярно, че колкото повече резервни части се изискват, толкова по-скъп ще струва ремонта.

Затова се препоръчва да се оцени адекватно техните знания, възможности и опит. И с най-малкото съмнение, неразбиране какво да правите, не бързайте и не експериментирайте, а потърсете помощ от сервизен център.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини