Всичко за пералните машини

Как да деактивирате таймера на пералнята?

Как да деактивирате таймера на пералнятаСъвременните перални машини позволяват на домакините да следят времето за пране, показвайки оставащите минути от цикъла. По правило от момента, в който пералнята стартира, тя отброява преди секунди и спира, само когато се появи „00:00“. Но често времето се губи или не се показва и с него самата машина спира да работи правилно. За да отстраните проблема и да продължите да миете, ще трябва да изключите таймера, да го поправите или да го замените с нов. Как да го направите и кога - ще опишем подробно по-долу.

Как работи таймерът?

Принципът на работа на таймера и неговото устройство не зависи от вида на изтегляне и марката. И скъпи перални машини от LG, Samsung и повече бюджет Indesit и Машините за бонбони и челни и вертикални полуавтоматични устройства са оборудвани с идентичен индикатор за време. Стандартният брояч се състои от:

 • синхромотор;
 • редуктор;
 • контакти;
 • предавки.

Не по-малко важна е пластмасовата обвивка, в която са предвидени специални канали, благодарение на които двигателят функционира, а с тях и останалите елементи на таймера.

Принципът на тяхната работа е подобен на часовникаря, свързан само чрез контакти към системата за управление на машината.

Именно от окабеляването зависи инсталираният индикатор. Тя може да бъде:

 • Hybrid. Това е подобрена механична версия, следователно по-надеждна и издръжлива.
 • Контакт. Той се отличава с многофункционалност, тъй като ви позволява едновременно да включвате няколко програми, да регулирате забавянето на старта, предварително измиване или допълнително изплакване. Но той е много уязвим и може да се счупи поради пренапрежения на електрозахранването или системни повреди на пералнята.електронен модул с таймер

Какъв тип таймер е инсталиран на машината, можете да намерите в ръководството за потребителя. Но най-често няма нужда да се качвате в инструкциите - почти всички съвременни модели са оборудвани с електронни индикатори. Така че, ако има забавяне на стартиране на пералнята или годината, в която е произведено устройството не по-рано от 2014 г., тогава ще трябва да се справите с многофункционално устройство.

Деактивиране на здравословен предмет

На първо място, таймерът трябва да бъде изключен, а веригата за изключването му е една и съща за повечето шайби. Не е нужно да разглобявате случая: просто задръжте бутона „Старт / Отказ“, докато всички светлини на таблото не мигат. Тогава машината ще нулира настройките, включително времето за измиване.

Автомати, оборудвани с функция за забавен старт, еднократно "рестартиране" няма да помогне. Системата ще запише данните и след стартиране ще покаже отново предишните минути. Многократното задържане на клавиша Start / Cancel ще помогне да се отървете от зададения таймер.бутон за стартиране на спиране

Има едно изключение - перални машини на марката Hotpoint-Ariston. За тези единици е осигурен специален бутон на таблото, обозначен със схематично представяне на циферблата. Ако щракнете върху него от един до четири пъти, можете да зададете желаното време закъснение, за да стартирате цикъла, а петата натискане деактивира таймера.

Тук, за да изключите часовника, просто натиснете бутона "час" 5 пъти.

Ако артикулът не е в ред?

Необходимостта да се премахне времето от дисплея възниква, когато машината внезапно спре. Неизправният таймер веднага води до принудително прекратяване на измиването, защото без отброяване системата няма да може да контролира цикъла и да изпълнява съответните задачи. Само защото индикаторът не се проваля, има сериозни причини.

 1. Напреженията на мощността. Резките промени са изпълнени с повреда на софтуера на пералната машина, която от своя страна започва да „се проваля“. Проблемът се решава само чрез преинсталиране на софтуера.
 2. Механични повреди. Неточна операция, удари по тялото - всичко това може да повлияе на функционирането на таймера.
 3. Влага. Метални зъбни колела, намокряне, ръжда и спиране.Те ще трябва да бъдат заменени или почистени.
 4. Прекомерно нагряване на нагревателя. Дефектен нагревателен елемент може да "ускори" до твърде високи температури, което ще доведе до прегряване на управляващия модул, късо съединение, пожар или топене на пластмасовите таймерни елементи.

Преди да разберете причините, трябва своевременно да отстраните неизправността на таймера. Няма да работи, за да прескочи лентата - всяка машина, независимо дали е LG, Kandy или Samsung, автоматично ще спре да работи. Но можете да диагностицирате повреда на часовника по следните признаци:

 • пералнята не се стартира, въпреки че в електрическата мрежа няма неизправност;
 • цикъл на работа спира и не се активира, когато изберете някой от наличните режими;
 • дисплеят показва абсолютно неправилно време (например "99:99");
 • всички светлини на таблото са включени или мигат.

Опитът да рестартирате, за да възстановите машината, е безполезен - трябва да разберете причината за спирането и да отстраните неизправността. Ако проблемът е в таймера, ще трябва да го поправите или да го промените на нов. Можете да направите това сами или с помощта на съветника.

Как да поправим повреда?

Възможен е саморемонтът, въпреки че ще доведе до много трудности. Първо трябва да изключите таймера, да го демонтирате и да купите подобна част. По-добре е да изберете маркова резервна част, за да не се объркате с размера и качеството. Тогава действаме така:

 • изтеглете софтуер, подходящ за таймера;
 • инсталирайте програмата на компютъра и проверете;
 • монтирайте индикатора в машината;
 • свържете шайбата към компютъра;
 • мигаща системата.

Таймерът не е допълнителна функция, а основната опция, на която се основава цялото функциониране на машината. Ако не успее, машината няма да стартира, така че няма смисъл да забавяте ремонта.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини