Всичко за пералните машини

Остава ли почистващият препарат върху чиниите след съдомиялната машина

препарат за миене на съдовеВ редица западни страни се появи група противници на съдомиялни машини. Основният им аргумент се свежда до факта, че чиниите, измити в съдомиялна машина, съдържат остатъчни детергенти, които впоследствие навлизат в човешкото тяло с храна, бавно я тровят. По този начин вредата от съдомиялните машини според тях напълно премахва комфорта, създаден от съдомиялните. Решихме да проверим дали миялната машина наистина оставя определено количество почистващ препарат върху чиниите или това са просто слухове.

Защо прахът може да остане върху чиниите?

След поредица от прости тестове се убедихме, че в повечето случаи с конвенционална миялна машина частици почистващ препарат остават върху чиниите. В някои случаи има повече, в някои по-малко, но те все още присъстват. Защо това се случва?

 1. Използва се нискокачествен препарат, който не се разтваря добре във вода.
 2. Измиването на съдове се извършва при ниски температури на водата и поради това продуктът не се разтваря напълно.
 3. Избрана е грешна програма за съдомиялна машина или е добавено твърде много почистващ препарат.
 4. Съдовете в кошничките не са поставени правилно, поради което сапунена вода с останалата част от продукта се задържа в кухините и не се измива при изплакване.
 5. Ястия, състоящи се от трудно изплакващи се порести материали, бяха изпратени в мивката. При такива съдове не само мръсотията се отмива трудно, но и почистващ препарат.
 6. Съдомиялната машина е дефектна.

Доста често самите потребители на съдомиялни машини забелязват бели следи от почистващ препарат върху току-що измити съдове. Най-често това явление се появява, ако потребителите купуват евтин нискокачествен препарат за миене на съдове, няма значение прах или таблетки. Това е най-опасният вариант, тъй като в евтин инструмент може да има отровни компоненти, а количеството оставащи частици върху съдовете може да причини сериозно отравяне.

Дори много добри таблетки или прах може да не се разтворят задоволително поради измиване с ниска температура. Обикновено бързите режими предполагат загряване на водата не по-висока от 40 градуса и потребителите наистина наистина „спазват“ тези режими и след това изяждат останалата част от почистващия препарат с храна.

Оптималната температура на водата, при която почистващите препарати се разтварят в съдомиялната машина, е добре - 600S.

ястия след ПММИзборът на програма за пране също трябва да се следи. Не е за нищо, че производителите на съдомиялни машини излязоха с двойни режими на изплакване, ако на вашата машина има подобни режими, те трябва да се използват. Детергентът също трябва да бъде положен в норма и за предпочитане малко по-малко от нормата. От факта, че сложите повече прах, няма да подобрите качеството на мивката, а точно обратното.

Гледайте как подреждате ястия в кошници. Прахът също може да се отмие слабо поради факта, че един или друг вид съдове е разположен неправилно. Частици прах ще се събират в кухините и след това ще бъдете принудени да миете съдовете и кухненските съдове с ръце. Ако не знаете как правилно да поставите ястия в кошници, прочетете статията Как да използвате миялна машина, Обяснява всичко с доста подробности.

Ако миете пластмасови съдове или съдове, изработени от пореста глина, имайте предвид, че няма да се измие добре. Не само хранителните остатъци, но и компонентите на перилните препарати се отмиват лошо от такива материали. Може би трябва да миете такива съдове на ръка или напълно да се отървете от него.

Какво друго зависи от това дали съдомиялната машина измива продукта напълно? Разбира се, от сервизността на самата съдомиялна машина. Ако например една от спринклерите се повреди на машината, качеството на измиването на съдовете и качеството на измиване на праха ще се влоши значително. В този случай ще ви помогне квалифициран майстор, който ще разбере какво има какво.

Каква вреда е от това?

Разбрахме дали почистващият препарат остава върху чиниите след измиване. Оказа се, че все още остава. Разбрахме и причините, поради които това се случва. Да предположим, че се примиряваме с факта, че по време на обяда трябва да хапнем малко повече течност за миене на съдове освен обикновена храна. Какво ни заплашва това? Наистина ли е толкова вредно, както казват?

Всъщност един детергент може да съдържа голямо количество вещества, които са изключително вредни за организма, като хлор. Вече консумираме доста хлоридни съединения с чешмяна вода и ако започнете да ядете „белина“ директно от чинии, след това за много кратко време можете да получите:

 • възпаление на лигавиците на устната кухина и хранопровода;
 • хронична кашлица и сълзене;
 • бронхит и пневмония;
 • отслабване на имунитета.

продукт върху чинии след измиване в PMMИзяждайки частици от почистващия препарат, човек получава и „дива“ доза фосфати, които се натрупват в тялото, което води до унищожаване на костите и зъбите. Разбира се, след няколко седмици фосфатите в тялото няма да се натрупат до критично ниво, но също така очакваме да измием съдовете в съдомиялна машина не един ден.

Освен хлор и фосфат, мощен алерген може да навлезе и в тялото, тъй като производителите импрегнират таблетките и праховете с мощни аромати. Много нещастен, ако сте алергични и реагирате точно на тези компоненти.

Изберете хапчета или прах

Как да се измъкнем от тази ситуация. Ясно е, че нито една миялна машина не е в състояние да отмие почистващия препарат без остатък, така че трябва да изберете най-безобидния препарат, който не би навредил, ако попадне в тялото. Разбира се, можете да откажете машинно пране, но къде е гаранцията, че с гел за миене на съдове на ръка ще получите по-малко химия.

Много е трудно да получим такива гаранции от всеки, което означава, че ще се погрижим за себе си. Предлагаме да изберете най-безопасния инструмент, така че да няма компоненти, които могат да причинят значителна вреда на тялото. Как да го направя? Трябва да дойдете в икономическия отдел и внимателно прочетете препаратите за почистване. Безвредните прахове и таблетки не съдържат:

 • хлоро;
 • фосфати и фосфонати;
 • вкус;
 • неонни повърхностно активни вещества в количество над 5%.

Разбира се, това не прави такива прахове и таблетки ядливи, но може да се очаква, че принудителното им частично усвояване няма да причини здравословни проблеми.

Така че можете да миете съдовете в съдомиялната машина, без да се страхувате от отравяне, ако изберете висококачествен препарат и се придържате към прости правила за работа, които са предписани в инструкциите. Бъдете предпазливи и всичко ще бъде наред. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини