Всичко за пералните машини

Грешки в миялната машина

PMM Mile кодове за грешкиКомпанията Mile произвежда едни от най-добрите съдомиялни машини не само в Германия, но и в целия свят. Тази техника не е толкова достъпна за жителите на Русия и страните от ОНД, но може да се намери в домове доста често, особено сред жителите на Москва и Санкт Петербург. Съдомиялните машини Miele правят грешки рядко, просто защото това оборудване рядко се счупва. Въпреки това, системата за самодиагностика на Мила е най-модерната и ние, разбира се, не можахме да я заобиколим с нашето внимание.

Характеристики на диагнозата на тази техника

Изучавайки кодовете за неизправности на съдомиялни машини Mile, майсторите на сертифицирани сервизни центрове по този начин изясняват куп нюанси, свързани с определянето на повреди, използвайки тези кодове. Възможно е да разберем напълно за какво става въпрос само като натрупаме известен опит в отстраняването на дефекти в тези машини, но ще се опитаме да обясним накратко какво имаме предвид под конкретен пример.

Като пример взимаме грешката F01. В крайна сметка, това не само показва повреда на температурния сензор, както твърди дешифрирането от професионалната инструкция. Този код може да се появи:

 • когато захранващото окабеляване на температурния сензор е прекъснато;
 • по време на окисляване на контактите, свързващи проводника към температурния сензор и контролния модул;

Съдомиялните машини Mila използват висококачествено окабеляване и надеждни контакти, но те също са подложени на различни отрицателни влияния, особено след дълъг период от време.

 • в случай на физическа повреда на пулта за управление (полупроводникови елементи или песни изгорени);
 • в случай на проблеми с фърмуера на контролния модул.

Всички тези дефекти могат да придружават всеки код за грешка, така че те винаги трябва да допълнят списъка с дефекти, който ни предлага стандартното дешифриране. Също така трябва да имате предвид, че машината може да издава през определен интервал не един, а два кода. След това трябва внимателно да изучите дешифрирането и да разберете как тези кодове са взаимосвързани. Само в този случай ще бъде възможно да се разпознае дефектът сравнително бързо.

Описание на кодове от F01 до F40

Системата за самодиагностика на съдомиялната машина Millet съдържа 32 кода за грешки в своята база данни. Това е много подробна система, която може да отговори дори на незначителни проблеми. Нека се опитаме да го опишем и едновременно да говорим за неизправностите, на които отговарят тези кодове.

F01. Този код вече беше споменат от нас в първия параграф. Това означава дефект в температурния сензор. Този код се излъчва придружен от звуков сигнал, който продължава 2 минути. Какво да правя На първо място, рестартирайте съдомиялната машина, като напълно я зареждате с енергия за 15 минути. Ако машината отново допусне грешка, изключете я от комуникациите, отстранете страничната стена и проверете сензора за температура с омметър. Заготовката трябва да произвежда 15 kOhm. Ако е дефектен, сменете го.

F02. Тази грешка по-конкретно показва загуба на комуникация между температурния сензор и контролния модул, с други думи, прекъсване на проводника. Но отказът на самия сензор не може да бъде изключен. В този случай ние също разглобяваме машината, но проверяваме на първо място не температурния сензор, а неговото окабеляване. Ако един от проводниците е счупен, той трябва да бъде заменен.PMM Mile модул за управление

F11. Указва, че миялната машина Mile не може да източва отпадните води в канализацията. Дисплеят може допълнително да показва грешка при източване. Най-вероятните 4 причини:

 • възниква блокиране в сифона, дренажния маркуч, помпата или тръбата;
 • запушен във филтъра за боклук;
 • помпата не е в ред;
 • Релето на нагревателя, което определя налягането в системата, е изгоряло.

На първо място, трябва да проверите филтъра за боклук, след това сифонният фитинг, самият сифон и маркучът за източване. Блокирането може дори да е в канализационната тръба, тогава ще е необходимо да се обадите на водопроводчиците, а не на майсторите за ремонт на съдомиялни машини.Чрез страната на кутията получаваме достъп до помпата, проверяваме я за запушване или неизправност. И накрая, тестваме релето на нагревателя и, ако е необходимо, го променяме.

F12. Тази грешка красноречиво ни казва, че има проблеми с притока на вода в съдомиялната машина на Мила. Кодът може да бъде придружен от думите „Неизправност за приемане на вода“. За да стигнете до дъното на причините за тази грешка, първо трябва да проверите дали студената вода в къщата е изключена. Ако във водоснабдяването има вода, но тя протича бавно, това също може да причини код F12. Нормално ли е всичко с водоснабдяването? Затова трябва да премахнете и проверите датчика за дебит на водата. Необходимо е да извадите маркуча и да издухате тръбата му, да проверите съпротивлението, да проверите окабеляването. На следващо място, трябва да проверите входящия клапан, ако е дефектен, трябва да смените частта.

F13. Тази грешка е подобна на предишната, но повече показва проблеми с превключвателя за налягане. Други причини, поради които водата не влиза в машината, могат да се считат за допълнителни, но те не трябва да бъдат изхвърляни. Ние действаме по абсолютно същия начин, както в случай на грешка F12, само допълнително проверяваме и филтъра на всмукателния клапан за блокиране.

F14. Този код показва неизправност на превключвателя за налягане на нагревателния елемент. При такава грешка първо трябва да проверите превключвателя за налягане с мултицет, да звъните на неговото окабеляване, след това да проверите разходомера и накрая да проверите циркулационната помпа. Ако една от тези части е дефектна, тя трябва да бъде променена.

F15. Доста необичайна грешка, която се появява при подаване на гореща вода към машината. Това се случва, когато по време на неквалифициран монтаж на съдомиялна машина капитанът смеси входовете и подаде гореща вода в колата вместо студена вода.

Така че можете да объркате изходите, ако целта е била да свържете машината към гореща вода, но тъй като маркучът за гореща вода е бил свързан нито към изхода, машината Millet генерира грешка F15.

F18. Входящият клапан е постоянно в отворено състояние, а гравитационната вода постепенно се влива в машината. В същото време дренажната помпа се опитва да изпомпва излишната вода и работи през цялото време. Най-вероятно проблемът е в счупения всмукателен клапан, той трябва да бъде проверен и заменен. В по-редки случаи грешката е повреда на контролния модул, ако е така, трябва да се свържете със специалисти.

Датчик за дебит на вода в съдомиялна машина MileF19. Тази грешка ни показва за неизправност или блокиране в датчика за дебит на водата. Често този код се появява, когато сензорната тръба е запушена с отломки и проблемът може да бъде решен чрез почистване на тази тръба. Може би сензорът просто е изгорял и трябва да бъде променен. Необходимо е да го премахнете и да проверите с мултицет, също трябва да не забравяте да тествате окабеляването.

F24. Този специфичен код се появява, когато възникнат проблеми с релето на нагревателя. Обикновено причинява късо съединение на тази част, което може да възникне, ако вода или пяна попадне в нея. В по-редки случаи кодът се появява, ако релейните контакти просто са станали много окислени. Проблемът се решава чрез почистване на контактите или подмяна на частта.

F25. Грешката показва недостатъчна скорост на загряване на водата в системата или невъзможност за достигане на зададената от програмата температура. Как да поправим този недостатък? Необходимо е да проверите датчика за температура, нагревателя, както и шината на контролния модул. Може да възникне и сериозна повреда на фърмуера. В по-редки случаи вината е излишната прах. Най-често е необходима подмяна на нагревателен елемент или температурен датчик.

F26. Тази грешка "изскача" на дисплея на съдомиялната машина Millet в спешен случай, когато нагревателят се опита да доведе температурата на водата в системата до кипене. Специален сензор не позволява това. Причината е неизправност на температурния сензор, който неправилно прави измервания и изпраща неправилна информация към контролния модул. Проблемът се решава чрез подмяна на температурния сензор.

F32, F33. Тези кодове показват проблеми с заключващото устройство на вратата на съдомиялната машина Millet. Тези кодове могат да се видят, когато вратата е или невъзможно да се отвори, или обратното е невъзможно да се затвори. За отстраняване на дефекта на вратата се отстранява заключващо устройство. Понякога той може да бъде поправен просто чрез почистване или подмяна на пружината, но по-често се налага подмяна.

F36. Тази грешка показва проблеми с превключвателя на вратата. Този елемент трябва да бъде проверен с мултицет и, ако е необходимо, да бъде заменен.

F40. Доста ужасна грешка в последиците си. Тя говори за много сериозни физически повреди на таблото за управление. В по-редки случаи тази повреда се елиминира чрез подмяна на фърмуера, но по-често е необходимо да смените напълно контролния съвет. И това, и друго трябва да бъдат поверени на господаря.

Описание на кодове от F42 до F91

F42, F47. Подобни грешки се появяват, когато има проблеми с електрическата мрежа. Чувствителни сензори за съдомиялна машина Просо откриват вибрации и спират работата на машината, издавайки кодове F42, F47. В този случай трябва да изключите машината и да изчакате, докато мрежата се върне към нормална работа. Ако възникне неизправност, често се налага да свържете машината Mile към мрежата стабилизатор на съдомиялна машина, Това ще спести скъпо оборудване от повреди, свързани с пренапрежения.

F51. При такава грешка управляващият модул спира да приема правилните сигнали от температурния сензор. Модулът спира миенето на съдове и стартира помпата, която започва да изпомпва вода. Решението на проблема се вижда в проверка и подмяна на температурния сензор, проверка на неговото окабеляване, проверка на шината на таблото за управление.

F52, F69. Тези специфични грешки могат да възникнат, когато поради намаляване на налягането на водата в системата, превключвателят за налягане деактивира работата на нагревателя. Контролният модул спира работата на машината. Какво можеше да се случи?

 1. В близост до циркулационната помпа има запушване, така че работи лошо и не може да създаде необходимото налягане.
 2. Ястията не са правилно подредени в кошници (не отстрани, а плоски). Водата се събира в чинии и тигани, без да се връща в системата, налягането спада и се появява грешка.

Съвременните съдомиялни машини харчат малко вода за миене на съдове. Дори ако литър вода остава в тавата и не потече надолу в системата, това може да доведе до спад на налягането. Подредете елементите правилно.

 1. Потребителят сложи твърде много прах, който обогати миещата смес, образува пяна и пречи на определянето на налягането.
 2. Превключвателят за налягане не е в ред.

Потребителят трябва да провери как са подредени съдовете в кошници, да намали дозировката на праха. Ако това не помогне, трябва да отворите кутията, да проверите и подмените релето, също така да проверите циркулационната помпа и циркулационния блок за блокиране.

F53. Този код показва грешка в сензора, която определя скоростта на изпълнение на програмата. Проблемът се решава само чрез подмяна на сензора и неговото захранващо окабеляване.датчик за температура на съдомиялната машина Mile

F63. Този код е рядък, но все още се появява, когато се налага ремонт на ключалката на вратата на бравата на съдомиялната машина Мила. Решение: подмяна на запек, а при липса на компоненти, подмяна на цялата брава.

F67. Този код уведомява потребителя, че циркулационната помпа работи с висока или дори максимална скорост. Може би циркулационната помпа се е счупила, връзката между нея и контролния модул е ​​прекъсната или шината на пулта за управление изгоря. Необходима е смяна на циркулационната помпа, захранващото окабеляване или е необходимо да се поправи контролната платка.

F68. Тази грешка се появява на екрана на съдомиялната машина Mila, когато циркулационната помпа спре да отговаря на командите на контролния модул за изключване. В същото време помпата продължава да работи, сякаш нищо не се е случило. Решение: проверете циркулационната помпа и нейното окабеляване; ако е необходимо, частта се променя.

F70. Този код показва, че системата защитава машината от течове на вода. Сензорите за течове на съвременните съдомиялни машини Mile са защитени срещу залепване, така че когато се появи код F70, трябва да приемете, че в тигана има вода. Какво трябва да се направи?

 1. Изключете напълно машината и изключете водата.
 2. Извадете машината в средата на стаята.
 3. Поставете парцали и източете водата от тигана, като наклоните корпуса на дясната страна.
 4. Извадете дясната и лявата страна на корпуса и намерете теч.
 5. Ликвидирайте теча, спуснете поплавъка на сензора, сглобете и тествайте машината.

F84, F85. Тези грешки показват неизправност или дефект в устройството за заключване на вратата. Частта не отговаря на команди на контролния модул или не ги изпълнява правилно. Първо трябва да разгледате окабеляването, след това самата част и след това можете да тествате фърмуера на контролното табло.

F86. Кодът показва, че потребителят не е затворил добре капака на резервоара за сол или е забравил да го затвори напълно. Затегнете плътно капака на резервоара, разположен в дъното на камерата за миене, и грешката изчезва.

Сензорът на капака на резервоара със сол може да се счупи, тогава можете просто да замените капака.

F87. Този код може да се види, когато възникнат проблеми и машината на йонообменника. Може би сигнал не идва от него, тъй като самият датчик се е провалил и може би йонообменникът е започнал да изпълнява функцията си слабо поради факта, че потребителят не е добавил сол в машината навреме. За да премахнете грешката, трябва да гледате йонообменника, вероятно трябва да я промените.

F88. Сензор, откриващ замърсяване на водата, се усети. Най-вероятно сензорът е просто много запушен и трябва да се почисти. Също така връзката между контролния модул и сензора за мътност може да бъде прекъсната или този сензор просто изгори. Проверяваме самия сензор, неговото окабеляване с мултицет и също го почистваме с кърпа, ако е замърсен. Може да се наложи и подмяна на тръбопроводната тръба на сензора.

F91. Тази грешка показва разбивка на сензора, която определя броя на чиниите в кошниците на съдомиялната машина Mila. В някои случаи грешка не спира работата на машината и след кратка пауза програмата стартира успешно. Ако искате тази функция да работи правилно на вашата машина, трябва да смените сензора за натоварване.

И така, контролната платка на съдомиялната машина Мила в паметта си съдържа голям брой кодове на системата за самодиагностика. Ако правилно ги декриптирате и дори успеете да ги използвате, можете да откриете дефект за няколко минути. Майсторите правят това, но дори и начинаещите могат да овладеят тези умения. Основното нещо е да изучите правилно материала. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини