Всичко за пералните машини

Грешки в съдомиялната машина Kaiser

Грешки в PMM KaiserОборудването за миене на съдове на младата немска компания Kaiser радва не само жителите на Германия, но особено жителите на Източна Европа и Русия. Но колкото и да са добри тези съдомиялни, те се счупват периодично. Грешките на съдомиялните машини Kaiser просто съпътстват същите тези дефекти. За да разрешите на потребителя да разбере какво е счупено в любимия му „домашен помощник“, трябва да разберете какво означава този или онзи код, нека го направим.

Как да не направите грешка при определяне на дефект?

Дешифрирането на един или друг код за грешка помага да се намери почти всяка неизправност в съдомиялната машина на Кайзер, но не разчитайте твърде много на такова дешифриране, защото в някои случаи може само да обърка съветника. Говорим за дефекти в електрониката, а именно контролното табло на съдомиялната машина и фърмуера на Kaiser. Една или друга повреда на фърмуера в половината от случаите се отразява негативно върху работата на системата за самодиагностика. Тя започва спонтанно да издава различни кодове за грешки без никаква причина, принуждавайки потребителя да разглобява машината и да търси повреди там, където не съществуват.

Някои кодове за грешки имат толкова широко декодиране, че не определят конкретен дефект, а само възможен диапазон от дефекти, на които трябва да се обърне внимание, преди всичко, при търсене на проблем. Следователно, бъдете изключително внимателни и не се доверявайте на дешифрирането до 100%, обаче, трябва да ги използвате, в противен случай търсенето на проблема ще бъде значително забавено.

На някои модели съдомиялни машини Kaiser е инсталирана специална система за самодиагностика с разширен пакет кодове за грешки.

Описание на кодовете

Ако е трябвало да срещнете код за грешка по време на нормална работа на съдомиялната машина Kaiser, не бързайте да изпадате в паника, камо ли сами да разглобявате машината. Изключете съдомиялната машина и след това я напълно обезвъздушете. Оставете оборудването да престои около 30 минути. Включете машината отново, ако кодът за грешка се появи, повторете процедурата още два пъти и след това се заемете с декриптирането на кода.

  1. E1. Посочената грешка трябва да доведе до дефект на бравата на вратата на съдомиялната машина Kaiser, тъй като управляващият модул не получава сигнал за заключване на ключалката. В този случай вратата може да бъде отворена частично, ключалката или сензорът може да се счупят или окабеляването между контролната платка и сензора за заключване може да се повреди. Вероятно гумата, отговорна за заключващото устройство, също е дефектна. Необходимо е да се провери как вратата е заключена, както и да се провери и, ако е необходимо, да смените самата брава и сензора.помпа за източване на съдомиялна машина Kaiser
  2. E2. Появява се, ако входящият клапан позволява да премине твърде малко вода за определеното време. Грешката е свързана с ниско налягане на водата, счупен електромагнитен клапан, запушен филтър на всмукателния клапан. Какво да правя На първо място, трябва да проверите дали водоснабдяването в къщата е изключено. След това проверете всмукателния клапан с омметър. Ако съпротивлението е в рамките на 2-5 kOhm, всичко е в ред, ако е по-малко, трябва да смените частта. Също така проверете филтъра на клапана за блокиране.
  3. E3. Водата се оттича за много дълго време. Ако помпата не може да изпомпва вода от системата през контролното време, това означава, че тя не работи добре. Може би това се дължи на запушване на помпата или филтъра за боклук, или може би заради запушване на маркуча, сифона или канализацията. За да разрешите проблема, ще трябва да почистите боклучния филтър и след това да проверите всички посочени места, където може да възникне запушване. След като изчистите блокирането, ще се отървете от досадната грешка.
  4. Е4. Сензорът за ниво показва, че има много вода в съдомиялната машина. Заливният клапан вероятно е счупен, самият превключвател за налягане не е в ред или има проблеми с електрониката. Как да отстраним подобни проблеми? За да започнете, стигнете до превключвателя за налягане и издухайте тръбата му, след като извадите маркуча.След това измерете съпротивлението на частта, ако съпротивлението постепенно спадне и достигне нула, тогава частта е в добро състояние. След това проверете съпротивлението на всмукателния клапан и накрая погледнете контролния модул. Моля, обърнете внимание, че може да са необходими резервни части.
  5. E5. Термисторът дава неправилни показания. С тази грешка в повечето случаи се изисква подмяна на термистор. В по-редки случаи това показва повреда на нагревателя или отворена верига. Можете да премахнете този досаден дефект, като замените термистора, нагревателя или захранващите им проводници. Предварителните подробности се проверяват внимателно с мултицет.
  6. E6. Това е по-специална грешка, която разпознава прекъсване на взаимодействието между нагревателя, температурния сензор и контролния модул. Всяка от тези части може да се счупи и в допълнение към всичко може да се счупи окабеляването. Ще трябва да проверим всичко с мултицет и да заменим дефектните части.
  7. E7. Много опасна грешка при фиксиране на късо съединение на термистор. Преди да се качите в съдомиялната машина и наистина да докоснете тялото му, трябва да я обезвъздушите. След това трябва да извадите перфорирания термистор, да го изхвърлите и да поставите новата оригинална част.

От съображения за сигурност производителят не препоръчва да се справите сами с грешката в E7 и да поканите съветника.

И така, декодирахме кодовете на системата за самодиагностика на съдомиялна машина Kaiser. Ако решите сериозно да поправите вашия „домашен помощник“, прочетете статията Ремонт на съдомиялни машини Kaiser, и ние приключваме тук и ви пожелаваме всичко най-добро. Не забравяйте да посетите нашия сайт.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини