Всичко за пералните машини

Грешки в съдомиялната машина Gorenje

PMM кодове за грешка при изгарянеКонтролният модул на съдомиялната машина Gorenie може да уведоми потребителя или капитана, че уредът има една или друга неизправност. Как го прави? Разбира се, използвайки кодовете за грешки в съдомиялната машина Gorenje. В базата данни има много малко грешки, така че имаме рядка възможност да ги опишем повече или по-малко подробно в една публикация. Нека се опитаме да го направим.

Какво означават тези или други кодове?

Като начало определено трябва да кажете, че съдомиялните машини на Gorenie все още се предлагат в две версии: със и без дисплей. На всички машини има система за самодиагностика, но тя взаимодейства с потребителя по различни начини. Така че, нека започнем да изброяваме кодовете за проблеми.

 1. E1 На пишеща машина без екран този код е представен от два светещи индикатора: първият и последният. Това означава работата на специален сензор, разположен в палета на машината и предпазващ тялото му от течове.
 2. Е2, Е9. Вторият и последният индикатор светва, като се брои отляво надясно. Това се усеща пресостат, който отчита прекомерно количество вода, излята в машината.
 3. E3 Следните индикатори светват: първи, втори и последен, като се брои отляво надясно. Тази грешка отчита факта, че системата не може да доведе водата до предварително определена температура.

Температурата на нагряване на водата се настройва от програмата, вградена в контролния модул и може да се регулира от потребителя. Модулът следи действителната температура на отопление и я сравнява със стойността, зададена от програмата.

 1. E4 Третият и последният светлинен индикатор, отброяващ се отляво надясно. Този код се появява при загуба на комуникация със сензора за температура.
 2. E5 Първият, третият и последният индикатор светва, като се брои отляво надясно. Какво показва този код? И той показва твърде бавен поток вода в машината или водата изобщо не тече там.
 3. E6 Индикаторите са включени: втори, трети и последен. Това показва проблем с извеждането на отпадъчните води от системата за съдомиялна машина.

Какво да направите, ако се появи теч?

Когато се появи кодът E1, потребителят трябва незабавно да изключи захранването на съдомиялната машина, да блокира потока вода в нея и да провери тавата. Може би наистина има много вода в резервоара, или може би сензорът за теч просто работи бездействащо. И това, и друго може да се случи с еднаква вероятност. Вярно, можете да погледнете под тялото на съдомиялната машина Gorenie. Ако е мокро, все още има теч. Какво да правим в този случай?

 1. На първо място, рестартирайте машината и вижте дали грешката се появява отново.Помпа за източване на съдомиялна машина
 2. Ако грешката се появи отново, трябва да изключите машината, да я извадите и да отстраните страничния капак на кутията.
 3. Поставете ръката си в палета и докоснете дъното. Ако няма вода, натиснете плаващия сензор с пръст и проверете дали машината ще работи след това.
 4. Ако в тигана има много вода, трябва да я източите. Вземете здрава стойка и леген. Повдигнете машината и я поставете на стойката, поставете леген до нея. Наклонете тялото на машината към таза и източете водата.
 5. Вижте откъде идва водата и поправете теча. Най-вероятно ще трябва да смените тръбата или корпуса на циркулиращия блок, но може просто да е изтекла гумено уплътнение или скобата да се е разхлабила.
 6. Сглобете машината и проверете дали грешката се появява отново.

В случай, че в тигана няма вода и сензорът не иска да работи, той може да бъде заменен. Но първо, трябва да "звъннате" с мултицет окабеляването, което комуникира с този сензор и вероятно да тествате контролния модул. Ако гумата, отговорна за взаимодействието със сензора за теч, е изгоряла, ще трябва да се свържете с капитана, за да отстраните умело този неприятен дефект.

Преливник на вода

След като е бил свидетел на появата на код E2, E9, потребителят не трябва да изключва машината и да изключва водоснабдяването.Вместо това трябва да рестартирате машината и да видите как ще се държи. Необходимо е да се повтори рестартирането няколко пъти, за да се елиминира напълно краткосрочната повреда в системата.

След това трябва да изключите съдомиялната машина Gorenie, да откачите дясната или лявата страна на кутията и след това да проверите тавата. Ако тиганът е сух, изключете синия проводник от превключвателя за налягане. След това свързваме машината и изрязваме първата програма. Ако машината започне да източва вода, това означава, че управляващият модул може да бъде изключен от списъка на възможните проблеми. Ако машината е започнала да изпомпва вода, управляващото табло е счупено.

Втората ситуация не изисква непременно подмяна на контролния съвет. Трябва да се обадите на съветника, който ще нулира фърмуера или флаш платката. В повечето случаи това е достатъчно, за да възстановите контрола.

В случай, че изключихме контролния модул, трябва да извадите тънкия гумен маркуч от тръбата на превключвателя за налягане и внимателно да го разгледате. Налягането трябва да се поддържа вътре в маркуча и ако има дори и най-малките повреди, то трябва да бъде сменено. Също така проверете канала за сензор за ниво. Може да се натрупат малки отпадъци, които трябва да се почистят. Проверете съпротивлението на превключвателя за налягане, а също така проверете неговото окабеляване.

Ако всичко е наред, последното нещо, което трябва да направите, е да инспектирате маркуча на входа. В малко по-редки случаи превключвателят за налягане започва да работи неправилно или отказва да работи поради запушване на входящия маркуч. Поради запушването водата започва да тече неравномерно. Вътре се образуват въздушни мехурчета, които в крайна сметка попадат в маркуча и тръбата на частта, пречейки на нейната работа. Като премахнете блокирането, ще възстановите нормалната работа на системата.

Водата не се нагрява

TEN съдомиялни машини горятКодът E3 светва на дисплея, струва си да обърнете внимание колко студено машината мие чинии. През зимата това е особено забележимо, тъй като в дъното на камерата за миене се натрупва ледена вода. Ако водата вътре е гореща, това индиректно показва повреда на контролния модул, който неправилно отчита показанията от сензора за температура. Е, нека не казваме навреме за тъжни неща. За да започнете, направете следното:

 • развийте предния защитен панел, който се намира под вратата на съдомиялната машина, също развийте лявата странична стена;
 • след като получихме достъп до нагревателния елемент и температурния сензор, няма да се качим върху тях през първата двойка, първо ще открием термичния предпазител, който е на много модели съдомиялни машини Gorenie;
 • След като намерихте тази част, вземете мултицет и проверете дали този предпазител се е задействал или не се е активирал. Индикациите, близки до нулата, показват, че предпазителят не се е задействал;
 • Ако предпазителят е непокътнат, проверете съпротивлението на нагревателя. Ако мултицетът показа 25-30 ома, тогава нагревателят е в ред, ако стойността се доближава до нула, трябва да промените частта.
 • Проверете термистора и неговото окабеляване, най-вероятно там се крие повредата.

В такава ситуация отказът на модула за управление не може да бъде изключен. Ако сте извършили всичко по-горе, не открихте дефекти, можете да поканите специалист, който да тества електрониката. Правейки това сами не си заслужава.

Температурният сензор не работи

датчик за температура на съдомиялната машинаГрешка с кода E4 конкретно показва, че температурният сензор се нуждае от ремонт. Тук обаче има нюанси. Температурният датчик наистина може да се счупи или кабелите, водещи до него, могат да бъдат прекъснати. Контактите също могат леко да изгорят или може да се провали управляващият модул, което ще престане да разпознава тази част.

Ще се опитаме да не мислим за възможни проблеми с електрониката, да проверим температурния сензор и окабеляването с мултицет един по един. В зависимост от установения проблем променяме сензора или счупеното окабеляване.

Няма или не е достатъчно вода

Грешка E5 възниква, ако машината не събира вода с подходяща скорост или изобщо не я събира. На първо място, трябва да видите дали входящият маркуч е притиснат.Може би факт е, че водоснабдителното устройство е изключило водоснабдяването, така че водата не влиза в машината. Елиминирайки елементарни грешки, пристъпваме към идентифициране на по-сложни дефекти.

В същото време си струва да проверите всмукателния клапан за блокажи. Доста често мрежата на клапана се запушва и поради такъв дефект клапанът не може да работи нормално.

Стигаме до входящия клапан през страничната стена и проверяваме съпротивлението му с омметър. Ако вентилът работи правилно, трябва също да проверите неговото захранващо окабеляване. Не могат да се изключат повреди в електронното пълнене на съдомиялната машина.

Отпадните води не оставят

Когато стартирате програмата за изхвърляне на отпадни води, контролният модул открива времето, през което машината ще отстрани цялата мръсна вода от системата. Ако водата се изпуска по-бавно от 3 минути по-късно, управляващият модул ще покаже грешка E6. Трябва да търсим причина.Превключвател за налягане в съдомиялната машина

 1. На първо място, трябва да се уверите, че филтърът за прах е абсолютно чист.
 2. След това трябва да проверите маркуча за източване и сифона за блокиране и затягане.
 3. Изключете машината, демонтирайте страничния капак на корпуса и проверете накрая превключвателя за налягане, изпускателната помпа и проводниците, водещи до тези части. За проверка ни е нужен мултицет.
 4. Ако можете да идентифицирате неизправност на една от частите, не се опитвайте да я поправите. Тук ще помогне само замяната.

И така, разгледахме какво означават различните кодове за грешки на съдомиялни машини Gorenie и най-важното - разгледахме как да поправим тези грешки. Опитайте се да търсите дефектите сами, но бъдете предпазливи. Ако проблемът не може да бъде идентифициран със собствените ви ръце, не се колебайте да се свържете с капитана. Квалифициран специалист определено ще ви помогне. Може да се нуждаете и от информация от публикацията. Ремонт на съдомиялни машини, Той описва някои от нюансите, които пропуснахме в тази статия. На това искаме да приключим, благодаря, че прочетете текста до края. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини