Всичко за пералните машини

Грешки в съдомиялната машина Bosch

грешки в съдомиялната машина на BoschСистемата за самодиагностика на съдомиялна машина Bosch невидимо присъства във всеки модерен модел на такова оборудване. Потребителят не среща такава система, докато машината работи нормално, веднага щом възникне повреда, на дисплея се появяват кодовете за грешки за съдомиялни машини на Bosch. В зависимост от разбиването, тези грешки могат да се появяват последователно или на екрана светва само една конкретна грешка, във всеки случай, за да се справите с проблема, трябва да дешифрирате кода за грешка.

Проблеми с отоплителната вода

По-удобно е да се разгледа дешифрирането на кодовете за неизправност на съдомиялните машини на Bosch по два начина: в таблица или като част от класификация. Решихме, че би било по-удобно да ги разделим на групи според характера на разбивките и едва тогава разглеждаме стенограмите, като че ли във взаимосвързаност. В крайна сметка, както вече беше казано, не винаги системната грешка „идва само на потребителя“. Започваме да разглеждаме кодовете за грешки и вие ще разберете нашата идея.

Първата група системни грешки беше озаглавена от нас като „проблеми с нагряването на водата“. Тази група включва следните кодове:

 • E01 (или F01);
 • Е2 (или F2);
 • E09 (или F09);
 • Е11 (или F11);
 • Е12 (или F12).

Обърнете внимание! При някои модели съдомиялни машини на Bosch буквата на кода за грешка E се заменя с буквата F и числото е същото.

E01 (или F01). Контактите на нагревателния елемент са повредени или целостта на отоплителната верига е нарушена. Ако тази грешка се появи на дисплея, вероятно е десетте изгорели и трябва да я промените. Във всеки случай започнете теста с нагревателния елемент. Заедно с нагревателния елемент трябва да се провери сензорът за температура.

Е2 (или F2). Тази системна грешка може да се появи последователно с грешката E01. В този случай това показва неизправност на датчика за температура на водата. В този случай нагревателният елемент ще работи с пълна мощност през цялото време, тъй като няма да бъде получена информация от сензора за температура. За да се провери причината за неизправността, е необходимо да се измери съпротивлението на контактите на температурния сензор с мултицет (трябва да бъде приблизително 50 kOhm)

грешки в съдомиялната машина на BoschE09 (или F09). Този код показва проблеми с нагревателя на потока. E09 се появява при онези модели съдомиялни машини, при които нагревателят е разположен в червата на циркулационната помпа. Можете да поправите грешката, като замените десетката, но първо трябва да диагностицирате устройството с мултицет и да се уверите, че той е дефектен.

E11 (или F11). Кодът показва, че мощността не се подава към температурния сензор или връзката между контролния модул и температурния сензор е прекъсната. Тази грешка също така показва впечатляващ списък от причини, така че трябва да проверите една по една:

 1. контакти на сензори за температура;
 2. окабеляване от температурния сензор за повреди;
 3. контакти на контролния модул.

Е12 (или F12). Този код се показва на някои модели съдомиялни машини на Bosch, ако върху нагревателния елемент се е натрупало твърде много мащаб или мръсотия. Понякога след рестартиране на "съдомиялна машина" вместо код E12, кодът E09 лети, но във всеки случай това показва същия проблем.

Важно! В някои "съдомиялни машини" десетте могат да бъдат премахнати, почистени и след това инсталирани отново и тя ще работи перфектно.

Проблеми с изтичането и пълненето на вода

Неизправностите, свързани с нагряването на водата, са сравнително редки, но кодовете за грешки, информиращи за проблеми, свързани с изпускането и пълненето на вода, могат да се намерят много по-често. Ние изброяваме кодовете, свързани с такива неизправности.

 • Е3, F3;
 • Е5, F5;
 • E8, F8;
 • E16, F16;
 • E17, F17;
 • E21, F

Код E3 или F3 спира съдомиялната машина в случай, че за определен период от време в рамките на изпълнима програма не е било възможно да се изтегля вода.В този случай при съвременните модели на "съдомиялни машини" водата първо се оттича и след това грешка E3 или F3 лети на дисплея. Ако моделът на съдомиялните машини Bosch беше пуснат преди 7-10 години, това може да се случи по различен начин - устройството първо ще даде грешка и след това ще изчака края на събирането на водата. Какво може да се направи в този случай?

 1. Проверете за наличие на вода във водоснабдяването.
 2. Проверете дали филтрите, поставени пред входящия маркуч и на входа на съдомиялната машина, са запушени.
 3. Проверете работата на вентила за пълнене.
 4. Проверете дали сензорът за нивото на водата работи или не.
 5. И накрая, можете да видите дали помпата работи, защото в редки случаи се появява такава грешка заради нея.

Е5 или F5. Резервоарът за съдомиялна машина е пълен с вода. Тази грешка възниква, когато съдомиялната машина излива повече вода от необходимото и сензорът за нивото на водата не може да спре този процес навреме. Така че има проблеми със сензора за ниво на водата и имате нужда от:

 • проверете за замърсяване в тръбата на датчика за ниво на водата;
 • дали контактите или проводниците на датчика за захранване са изгорени;
 • Има ли проблеми с клапата за пълнене? Може би по някаква причина той не се изключва напълно и водата продължава да тече.

Важно! В редки случаи тази грешка е причинена от неизправност в контролния блок на съдомиялната машина. В този случай е необходимо да се свържете със специалист.

грешки в съдомиялната машина на BoschE8 или F8. Тази грешка може да съществува заедно с друга подобна грешка - E3 или F3. Причината е същата, миялната машина не е в състояние да извлече нужното количество вода в тигана. Това води до факта, че циркулационната помпа не може да се включи и работи, както и самият нагревателен елемент. За да намерите причината, следвайте всички стъпки, необходими за елиминиране на грешката E3 или F3, описана по-горе.

Е16 или F16. Грешки с тези кодове възникват, ако миялната машина не може да блокира потока на вода в резервоара. Просто казано, се случва неконтролирано самозапълване на вода в машината. Най-често тази грешка възниква, ако остатъците с чешмяна вода попаднат във всмукателния клапан и не му позволяват да се затвори, така че водата постоянно прониква през него, дори ако съдомиялната машина е изключена. Какво е необходимо за коригиране на грешка E16?

 1. Проверете клапата за пълнене и го почистете.
 2. Проверете сензора за ниво на водата (само ако водата не тече от гравитацията с изключена машина).
 3. Проверете за излишната пяна от почистващия препарат (ако е възникнала грешка при миене на съдове).

E17 или F17. Този код показва проблеми с входа на водата в съдомиялната машина. Тази грешка е тяснопрофилна и най-често означава, че входящият клапан е трудно да се изключи или изобщо не може да се затвори поради прекомерно водно налягане. Понякога може да възникне подобна грешка поради воден чук, в този случай не е необходимо да правите нищо, рестартирайте "съдомиялната машина" и тя ще работи нормално. Ако налягането във водоснабдяването винаги е твърде високо, е необходимо частично да се изключи подаването на вода към тръбите на щранг.

За ваша информация! В редки случаи, когато се появят грешки E17, F17, е необходимо да се провери сензорът, който измерва количеството на подадената вода.

E21 или F21. Този код се появява на дисплея в случай, че има проблем с помпата на съдомиялната машина и тя отказва да източи водата. Когато възникне тази грешка, захранването се подава към помпата, тя взаимодейства нормално с управляващото устройство и сензорите, но все още не изпълнява функцията си. Какво можеше да се случи?

 • Работното колело е задръстено и не се върти (възможно поради чужди предмети, увити около него);
 • Роторът, прилепен към стените на втулката, той трябва да бъде почистен и смазан (в този случай грешка E21 може да е съседна на грешка E22);
 • Механизмът на помпата е износен и трябва да бъде сменен.

Проблеми със запушването

Грешки, които са свързани с блокировки от различно естество, най-често се срещат в съдомиялните машини на Bosch.Обикновено блокажи възникват, ако потребителят пренебрегне да почисти съдовете от остатъците от храна, преди да я постави в кошницата за измиване. Какви системни грешки са свързани с блокажи?

 1. E07 или F07;
 2. E22 или F22;
 3. Е24 или F24;
 4. E25 или F25.

грешки в съдомиялната машина на BoschE07 или F07. Рационализираното декодиране на този код звучи като „запушена дупка, през която се изпомпва вода“. Следното може да показва това. Съдовете не бяха подредени правилно, един от предметите затвори дупката, през която се изпомпва вода от бункера за съдомиялна машина. Или всмукателен порт запуши парче канализация.

E22 или F22. Тази грешка показва, че някой от филтрите в съдомиялната машина е замърсен или има проблеми с помпата (ако работното колело се върти трудно). Грешка E22 в съдомиялната машина на Bosch, описани по-подробно в едноименната статия на нашия сайт.

E24 или F24. Грешка F24 има просто и ясно декодиране - маркучът за източване е огънат или запушен, канализацията е запушена или изпускателният отвор на сифона е блокиран. Но всъщност грешката в E24 може да се появи по най-неочаквани причини. Между другото, той може да съществува съвместно с грешка E22. Грешка E24, е добре описан на нашия уебсайт в статия със съответното име, така че няма да повтаряме.

E25 или F25. Тази грешка възниква, когато дюзата на помпата или маркучът за източване е запушена в самата основа. Тоест, капацитетът на помпата за източване не е достатъчен, за да изтласка мръсна вода, сензорите сигнализират това към контролния блок, а това от своя страна показва грешка E25 и спира съдомиялната машина. Решението е да почистите дюзата и дренажния маркуч от запушвания и да проверите работното колело на помпата.

Обърнете внимание! Случва се грешката E25 да е в съседство с грешката E22, тоест когато машината се рестартира, или се появява грешка E25 или грешка E22. В този случай трябва да проверите колко свободно се върти работното колело на помпата.

Проблеми със сензори и превключватели за вода

Съдомиялната машина е оборудвана с достатъчно голям брой различни сензори, които помагат да се следи и контролира изпълнението на програмите за миене на съдове. Когато тези сензори се провалят, системата за самодиагностика разпознава това и показва следните грешки на дисплея на съдомиялната машина на Bosch:

 • Е4, F4;
 • Е6, F6;
 • E14, F14;
 • E15, F

Нека започнем с грешката E4 или F4. Това означава, че сензорът, контролиращ налягането и потока на водата, който се подава към пръскачката, не изпълнява своите функции. Той или не работи, или не може да функционира нормално поради блокиране. Често се случва, че поради твърда вода дюзите на пръскачката се запушват, водата през тях започва да тече слабо и това води до грешка E4 или F4.

Е6 или F6. Сензорът за чистота на водата не е в ред. Това е специален сензор, който следи качеството на водата в съдомиялната машина, която се намира до нагревателния елемент. Понякога е възможно да му се даде втори живот чрез промяна на изгорелите контакти, но в 95% от случаите той трябва да бъде заменен.

E14 или F14. Сензорът, който контролира количеството вода, постъпваща в съдомиялната машина, не работи правилно. Само специалист може да се справи с този проблем, може би този сензор трябва да бъде заменен.

E15 или F15. Тази грешка се показва на съвременните съдомиялни машини, оборудвани със системата Aquastop в случай, че възникне теч. Направете следното:

 • огледайте тавата на съдомиялната машина за течове;
 • огледайте маркучите;
 • Проверете други елементи за течове.

Електрически проблеми

грешки в съдомиялната машина на BoschПоради големия брой сензори, в съвременна миялна машина има доста сложен електротехник. Достатъчно е да запишете терминал или да изтриете един от многото проводници и ще получите една от следните грешки:

 1. E01, F01;
 2. E27, F27;
 3. E30, F

E01 или F01, както и E30 или F30. Тези грешки показват неизправност в електрическата или електрониката на съдомиялната машина.На първо място, той трябва да бъде презареден от бутона „включване / изключване“ и грешката най-често се поправя. Ако грешката се повтаря многократно, трябва да изключите устройството и да се обадите на съветника, за да избегнете появата на нови проблеми.

Важно! Можете сами да опитате да намерите причината за проблема, но тогава трябва да разгледате всички окабеляване и клеми и това е щателна и неприятна работа, а не фактът, че можете да намерите грешката.

E27 или F27. Ако сте свързали съдомиялната директно към електрическата мрежа, може да се наложи да се сблъскате с грешка E27. Факт е, че спадът на напрежението, който периодично се появява в мрежата, може да има сериозен отрицателен ефект върху електрическите уреди, до тяхното изключване. Ето защо, ако често срещате грешка E27 на съдомиялна машина на Bosch, свържете я към мрежата чрез регулатор на напрежението и проблемът ще бъде решен.

В заключение отбелязваме, че впечатляващ брой кодове за грешки, които съставляват системата за самодиагностика на неизправности в съдомиялната машина, не са необходими, за да осуети нервите на потребителя, а за да му помогнем да се справи с заплашителния „домашен помощник“ навреме. Разгледайте необходимото ви дешифриране на кода и се надяваме да успеете да намерите и отстраните проблема сами. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини