Всичко за пералните машини

DTCs DE и E2

Грешки в DE E2 в пералнята на SamsungКодът, показан на дисплея на пералнята, информира за неизправност, възникнала от една от неговите части. Кодът за грешка ви помага да разберете причината за повредата и стъпките, които трябва да предприемете, за да я отстраните.

В много случаи, след като правилно е дешифрирал кода, потребителят самостоятелно се справя с проблема и извършва ремонт на дома. Много по-рядко машината на Samsung се разпада, така че трябва да се обадите на капитана. Какво да направите, ако дисплеят показва кода DE или E2? Нека поговорим за това подробно.

Грешки в декодирането, причини

Да започнем с грешката DE, тя е свързана с заключващото устройство на люка. Тази грешка може да възникне, ако:

 1. Вратата се отвори с прекомерна сила.
 2. Заключващата кука на ключалката е деформирана.
 3. Вратата на люка се е изместила от висока температура или налягане, обикновено това се случва по време на кипене.

Грешка E2 в машината на Samsung информира потребителя за невъзможността за източване на отпадни води или бавно източване, времето за изчакване на изтичането е надвишено. Причините за тази грешка могат да бъдат:

 • запушване на изпускателния филтър;
 • отломки, които влизат в изпускателната помпа или я счупват;
 • блокиране в дюзата на помпата;
 • запушена канализация;
 • дефект в работата на датчика за ниво на водата;
 • неизправност на електронната платка.

При някои модели перални машини по същите причини може да не възникне грешка E2, а 5E грешка.

Фиксиране на вратата на люка

Ако възникне грешка в DE, първото нещо, което можете да опитате, е да отворите люка и да го затворите отново. Ако грешката DE не се отстрани или вратата на люка не се отвори, ще трябва да проверите и промените ключалката. Но първо трябва да отворите вратата, всички начини да направите това са в статията на как да отворите пералня.

След отваряне на вратата, огледайте ключалката и куката. Ако куката е деформирана, тогава причината за грешката DE е на лицето. Подмяната на куката е много проста:

 • развийте в кръг болтовете, придържащи закрепващите две части на вратата на пералнята;
 • внимателно отстранете пластмасовата част;
 • развийте куката и сложете нова;
 • съберете вратата обратно.

Подмяната на ключалката, ако е необходимо, също не е трудно, основното е да закупите оригиналната резервна част и след това да направите всичко според инструкциите:

 1. вземете отвертка Phillips и развийте болтовете, които държат ключалката;
 2. използвайки плоска отвертка, ние много внимателно огъваме пружината на скобата, която държи гумения маншет, има такава пружина под гумата в долната част.
  заключване на пералня
 3. след това извадете скобата обратно на часовниковата стрелка;
 4. преместете венеца от ключалката;
 5. през барабана изваждаме ключалката и сваляме капака от нея;
 6. изключете съединителите с проводници;
 7. свързваме нова оригинална брава и сглобяваме всичко в обратен ред;
  заключване на пералня Samsung
 8. пуснете пробно измиване, за да проверите за грешка в DE.

Почистваме дренажната система

Ако се появи грешка E2, можете да започнете теста, като проверите дали системата за източване на машината е запушена. Най-простото нещо, което абсолютно всеки потребител може да провери, е дренажен филтър, която се намира зад малка врата пред машината отдолу. Отворете вратата, развийте тапата обратно на часовниковата стрелка и издърпайте малко филтъра.

филтър за перална машинаНе забравяйте да поставите парцал близо до машината, така че останалата вода в резервоара да не се разлива по пода и да не изтича под машината. Ако машината разполага с пълен резервоар с вода, най-добре е първо да се източи водата чрез авариен дренаж, маркучът на който е до филтърната тапа.

Следващото нещо, което може да се провери, без да се разглобява тялото на пералната машина, е канализационният отвод. За да направите това, изключете маркуча от канализацията и го наклонете в кофа, ако водата от машината тече нормално, тогава сто процента - има запушване на канализацията. Обадете се на водопроводчика и решете проблема. Ако водата не се оттича или не се оттича добре, тогава проблемът е в машината.

Не е трудно да стигнете до помпата и дюзата, идваща от нея, в пералнята на Samsung. Това може да стане през дъното на оборудването, което или липсва, или лесно се отвинтва. Алгоритъмът на работа може да бъде представен, както следва:

 1. Изваждаме приемника за прах от машината.
 2. Изцеждаме цялата налична вода в него.
  Водата не трябва да остава в пишещата машина, тъй като когато се наклони, тя може да попадне на контролната платка, която се намокря след контакт с вода и след това изгаря.
 3. Внимателно поставете колата отстрани.
 4. От предната страна развийте болтовете, държащи помпата.
 5. От долната страна изключете клемите от помпата, отворете скобата и извадете тръбата.
 6. Сега намираме на помпата болтовете, които закрепват двете й части, развиваме ги и проверяваме работното колело. Не трябва да има коса, вълна или други отпадъци.
 7. Проверяваме дали роторът на двигателя се върти, ако не, тогава най-вероятно намотката на изпускателната помпа е изгоряла. В този случай купуваме нова помпа и поставяме на мястото на старата.
 8. Ако помпата работи, проверете дали тръбата е изключена от помпата, проверете дали няма остатъци в нея.
 9. Събираме колата.

Как да проверите сензора за нивото на водата

превключвател за налягане на пералнятаАко пътят за източване е в идеален ред, не се откриват блокажи, пристъпваме към проверка на сензора за ниво на водата или както се нарича още превключвател за налягане. Защо трябва да го проверите? Това е просто, ако превключвателят за налягане не изпраща сигнал до платката за управление, че резервоарът е пълен с вода, тогава изпускателната помпа не работи и водата не се оттича. Какво може да се случи с превключвателя за налягане:

 1. Основната и най-честата причина за неизправността са окислени клеми. Достатъчно е да ги почистите, обработите, свържете отново и грешка E2 ще бъде елиминирана.
 2. Издухано окабеляване. В този случай ние се въоръжаваме с мултицет и проверяваме всички проводници, преминаващи от помпата до превключвателя за налягане и от превключвателя за налягане до платката на свой ред. Намерете дефектния проводник и го сменете с нов. Работата е старателна, но изобщо не е сложна.
 3. Триакът на пресостата на пулта за управление изгоря.
 4. Ако параграфи 1-3 бяха изключени по време на изпитването, това показва, че превключвателят за налягане не работи, е необходимо сменете сензора за ниво на водата.

Проверка на таблото за управление

Много рядко причината за E2 кода на дисплея на машината на Samsung е неизправност на контролната платка. Това е най-трудната част от машината. Замяната му с подобна може да бъде проста, защото просто трябва да свържете отново сензорите от старата платка към новата.

Важно! Един неправилно свързан проводник може да доведе до факта, че новата дъска ще изгори пред очите ви, така че трябва да бъдете много внимателни или да се доверите на такава работа на професионалисти.

Но има моменти, когато дъската може да бъде поправена чрез запояване на няколко елемента върху нея. Определено не бихме препоръчали да вършим такава работа сами. По-добре е да се свържете със сервизен център. Таблото за управление е скъпа част, така че в този случай самостоятелният ремонт е риск.

В заключение отбелязваме, че повечето неизправности, докладвани от грешките DE и E2 на пералнята на Samsung, могат да бъдат отстранени самостоятелно. Ето защо, преди да се паникьосвате, е по-добре да разберете проблема и едва тогава да правите изводи.

   

4 коментара на читателя

 1. Граватар Надежда надявам се:

  Не поправете самия Е2?

 2. Граватар Серж шевиот:

  Грешка dE - отново затвори вратата, тя работи! Благодаря ви!

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Благодаря за помощта!

 4. Граватар Юра юра:

  Как да източвате вода от машина на Samsung?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини