Всичко за пералните машини

SEL грешка в пералнята Atlant

SEL грешка в пералнята AtlantГрешка в SEL възниква рядко в пералнята Atlant, но уместно: уредът спира, напълно парализирайки прането. Автомати без екрани дават сигнал „SOS“ чрез изключване на всички индикатори и неизправност на селектора. Не можете да останете бездействащи - трябва спешно да диагностицирате неизправност и да поправите шайбата. Как да направите това без помощ отвън?

Дешифрирайте кода

Ако системата за перални машини Atlant почука грешка, тогава интерфейсният модул се е провалил. Той е отговорен за разпознаването на програми и в случай на неизправност спира да изпраща сигнал за цикъла до контролното табло. Пералнята губи контрол над процеса на пране и поради съображения за безопасност се изключва. За да върнете машината към живот, трябва да проверите контролния панел за работоспособност.

Wash Wash Atlant показва кода "Sel" поради грешка в интерфейсния модул.

Ако индикаторите на таблото не светят, тогава вероятно причината е редица неприятни проблеми.

  1. Износени бутони поради дългия живот на машината. Това включва и лепкави ключове поради почистващ препарат или прах под тях.
  2. Неизправен селектор на предавки. Блокиране на ротационния механизъм или неговата повреда.
  3. Проблем с електронен контролер.

В този случай първото нещо, което трябва да направите, е спазването на мерките за безопасност. Лепкавите клавиши и мигащите индикатори на автомобилите на Atlant са тревожни симптоми, които изискват незабавно изключване на пералнята от електрическата мрежа. В противен случай собственикът на машината чака късо съединение и пожар. Следващата стъпка трябва да бъде последователна диагноза или да се обадите на професионален сервиз.

Опитваме се да поправим разбивката

За да коригирате грешката "Sel" на пералните машини Atlant, е необходимо да действате последователно. Първо рестартирайте машината, като изключите машината от електричество за 15-20 минути. Ако повредата е била системна повреда, рестартирането ще нулира грешката. В противен случай продължаваме да търсим причината за неизправността. Проблемното място се идентифицира чрез проверка на редица машинни части.

  • Окабеляване, контакти и конектори, свързани към таблото от контролното табло. Отстранете внимателно горния капак и визуално оценете състоянието на кабелите, Ако откриете мирис на парене, затъмнена или повредена изолация, разхлабване на клемите, сменете старата с нова.
  • Контролна платка и селектор. Визуално оценка на изпълнението на тези елементи няма да работи. Необходима е задълбочена диагноза, за която първо трябва да се извадят детайли от корпуса.

Таблото за управление изисква внимателно отношение, тъй като резервната част е много скъпа.

проверете контролния съвет на AtlantЗа да прецените състоянието на селектора и дъската и да започнете ремонта, трябва да ги извадите. Ние действаме така:

  • изключваме машината Atlant от електричество;
  • обърнете внимание на контейнера за прах, намираме в средата на тавата капаче, чрез натискане на което можете да изключите дозатора от корпуса и да го извадите;
  • освободете болтовете зад тавата;
  • премахнете предния панел.

Препоръчва се да фиксирате върху снимката всички съединители и проводници, прикрепени към панела, така че да не се смесват при повторно сглобяване. След това извадете окабеляването, изключете болтовете, придържащи модула, и отстранете платката. По същия начин освободете селектора. След това заместваме всички резервни части с нови.

Диагностика на контролния съвет

Нов селектор и дъска са скъпи, така че често е по-евтино да се поправят дефектни системи. За да направите това, огледайте дъската, отстранете изгорелите пътеки, пръстеновидните контакти и ако е необходимо.

За опитен електротехник не е трудно да реши ситуацията с маркирания „Sel“, но без практика и знания е по-добре да не експериментирате с подробности. В идеалния случай трябва да се свържете със сервизния център за съвет. Вероятно е по-евтино да си купите нова машина.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини