Всичко за пералните машини

Грешка в SE на пералнята на LG

Грешка в SE на пералнята на LGКакво да направя, ако само вчера правилно работещата шайба днес не иска да работи и допусне неразбираема грешка? Важно е да се съсредоточите върху симптомите на неизправност. Грешката SE в пералнята на LG се показва на екрана, когато оборудването обикновено изтегля вода, но когато преминава директно към изпълнението на дадена програма, тя спира да функционира. Разбивката е типична за шайби от серията DirectDrive на ElDji, както за автомобили с директно задвижване, така и за ремъци и трифазен безшумен електромотор.

Източникът на тази грешка

Какво става, ако автоматичната пералня показва код? грешка SE показва неизправност в двигателя. Барабанът не може да върти прането, тъй като валът на двигателя не се върти. Ако пералнята ElGi издава SE код, може да има много причини за това „поведение” на технологията.Проверяваме силовото окабеляване към двигателя

  1. Неизправност на тахогенератора.
  2. Прекъсване на контактите или лоша връзка. В този случай потребителят ще трябва да провери всеки конектор, свързан към електрическия мотор. Понякога те се отклоняват малко, в резултат на което се получава прекъсване на сигнала. Също така ще бъде полезно да се разгледа струпването на проводници, водещи от двигателя до главното управление. Ако се намери дефект на окабеляването, сменете повредените участъци на проводниците.
  3. Срив в системата. В такава ситуация решението на проблема ще бъде доста просто. Необходимо е да изключите пералното оборудване за 10-20 минути. Когато отново свързвате машината към електрическата мрежа, SE повредата трябва да бъде нулирана. Ако рестартирането на машината не помогна, трябва спешно да се заемете с ремонта на „домашния помощник“.

Също вероятните причини могат да бъдат повреда на други елементи на пералнята. Говорим за електронния блок за управление, директно към електрическия двигател и т.н. След като разбера проблема, ще бъде по-лесно да поправите машината.

Симптоми на повреда

Как да се държим в случай, че автоматичната машина със завидна постоянство показва грешка в SE? Най-вероятно проблемът е в повредения сензор на Хол. С помощта на този елемент се контролира скоростта на въртене на барабана. Сензорът се поставя директно върху двигателя.

Когато сензорът на Хол е дефектен, системата „не разпознава“ скоростта на въртене на барабана, зададена от интелекта, и показва грешка на дисплея.

Най-често тахогенераторът не е поправим, а просто се променя на нов. В някои случаи не "сензорът" изгаря не сензорът, а резисторът, разположен с него в същата електрическа верига. Подмяната на дефектен резистор може напълно да реши проблема с барабан, който не се върти.

В случаите, когато кодът се показва на екрана доста често, вероятно електрическият двигател на пералнята не работи напълно. Необходимо е да се диагностицира двигателя и, ако е необходимо, да се замени с работещ.

Ако пералнята EJ не стартира въртенето на барабана и покаже грешката SE на дисплея, възможно е и контролния модул да е спрял да работи. С прости думи, микросхемата, контролираща цялата шайба, беше повредена. По-добре е да поверите ремонта на електронния блок на капитана, ще трябва да спойкате някои песни на дъската, да замените изгорелите части, отговорни за работата на двигателя.

Вероятната причина за появата на SE проблемния код на таблото е повредено окабеляване по пътя на свързване на управляващия модул и електродвигателя. По време на работа на оборудването се появяват вибрации, които могат да доведат до изтриване на проводниците. Коригирането на ситуацията ще помогне за цялостна проверка на зоната на веригата за повреди и окончателно възстановяване на вече разбити кабели.

Ние отстраняваме проблема

Според статистиката в 90% от случаите показването на кода за грешка SE на екрана показва повреда на сензора на Хол. Устройството в шайбата е необходимо за контрол на скоростта на барабана. Когато тахогенераторът е счупен, барабанът "не разбира" с каква скорост да се върти, така че интелектът прави грешка SE. Възможно е също така причината да не е в тахометъра, а в повредата на резистора, можете да коригирате ситуацията, като я замените.

Когато диагностицирате грешка SE, не забравяйте да проверите дали тахогенераторът работи (частта е разположена на вала на двигателя).

Алгоритъмът на действията ще бъде следният:Проверете сензора на Хола

  • премахнете задната стена на пералнята;
  • внимателно дръпнете колана от вала на двигателя;
  • развийте болтовете, закрепващи електродвигателя;
  • извадете двигателя от корпуса;
  • освободете контактите на сензора на Хол, използвайте мултицет за измерване на съпротивлението на частта (оптималната стойност е 60 ома);
  • поставете тестера в режим на измерване на напрежението, проверете сензора, докато превъртате електродвигателя (обикновено откритата стойност ще бъде 0,2 V).

Ако бъде открита неизправност на тахогенератора, пералната машина може да бъде поправена само чрез нейната подмяна. За да направите това, изключете окабеляването от сензора, развийте капака. Извадете уреда от мотора и инсталирайте нов в обратен ред.

Ако вашата пералня е оборудвана с директно задвижване, тогава тахогенераторът ще бъде проверен по различен начин. Какво да правим в този случай? Развийте задния панел на машината, след което внимателно свалете капака на двигателя тип инвертор, Намерете сензора на Хол и използвайте мултицет, за да изчислите стойностите на съпротивлението между контактите на частта. Изходите на тахогенератора имат следните обозначения: VCC, GND, N.C., Sa, Sb.

Ако тахометърът е напълно работещ, съпротивлението между контактите му 1 и 4, 1 и 5 ще бъде 10 kOhm. Ако стойността на тестера е нормална, проверете резисторите. Ако се установи неизправност, решението ще бъде да се замени сензорът на Хол или отделно резисторите на електрическата верига.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини