Всичко за пералните машини

Грешка I30 в миялната машина Electrolux

грешка I30 на electrolux в съдомиялни машиниКакво трябва да направя, ако грешка I30 парализира работата на съдомиялната машина на марката Electrolux? Наистина ли ще трябва да свикнете отново да миете съдовете с ръце? Предлагаме ви да не се паникьосвате предварително, но се опитайте сами да разберете причините за този код за грешка. В тази публикация ще поговорим как да приложим това, както и как да премахнем откритата причина.

Какво означава кодът?

Ръководството за употреба на съдомиялната машина Electrolux дава кратко тълкуване на код за грешка I30. Изглежда, че кодът I30 показва, че пишещата машина Electrolux се е задействала. Характеристиката е доста суха, като се има предвид, че може да има доста причини за преливане. Как да разбера какво точно се случи с миялната машина?

В този случай е необходимо да се подчертае списъкът с причини за кода I30, за да се посочи поне грубо кръгът за търсене. Ще започнем с това действие, като предварително сме изключили празната миялна машина.

 • Необходимо е да се инспектира съдомиялната машина за течове и ако има такива, потърсете места, където са възникнали тези течове.
 • Проверете филтъра за боклук и изтичане за запушване.

Между другото! Запушването може да възникне не само в съдомиялната машина, но и в канализацията, докато съдомиялната машина също ще отговори на тази грешка I30, бъдете внимателни.

 • Проверете изпускателната помпа за блокиране и повреди.
 • Проверете пълнещия клапан, той може да е запушен и да не се затваря напълно или да е напълно неработещ.

Всичко е в изтичането

причина за грешка при изтичанеРешихме списък с възможни проблеми, които са породили кода I30, сега трябва да намерите конкретната неизправност, възникнала в пишещата ви машина, и след това да разберете как да я поправите. По-голямата част от моделите на съдомиялни машини на марката Electrolux имат табла, в която се събира вода в случай на теч. Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали има вода в тигана. Ако няма вода, тогава не се колебайте да прескочите този етап и да продължите към следващия. Ако има вода, изцедете я, подсушете тавата със сешоар и след това:

 1. развийте горния капак;
 2. премахнете страничните стени;
 3. Не изваждайте тигана още, но вместо това стартирайте машината.

Може да попитате, защо да стартирате дефектна съдомиялна машина и дори в разглобена форма? Всичко е много просто, защото по този начин можете да видите откъде тече или капе вода. Веднага щом успеете да идентифицирате течаща част или монтаж, ще бъде възможно внимателно да демонтирате палета и да замените дефектния елемент. В крайни случаи е възможно да се покрие изтичащото място с уплътнител, въпреки че експертите категорично не препоръчват да се прави това, тъй като този ремонт е краткотраен. Но ако нямате подходящата част под ръка и няма начин да я закупите в близко бъдеще, подобен ремонт е по-добър, отколкото да нямате съдомиялна машина.

Ако сте принудени да използвате уплътнител за временни ремонти, внимателно наблюдавайте съдомиялната машина по време на работа и когато стане възможно да замените повредена част, направете го незабавно.

блокажи

След като се уверим, че няма изтичане, проверяваме съдомиялната машина за запушвания. Най-добре е да започнете да проверявате дори не самата съдомиялна машина, а дренажният маркуч и канализационната система, това е по-лесно, отколкото да се качите вътре в кутията. Маркучът се сваля и инспектира визуално, но с източване можете да продължите както следва:

 • отворете крана на смесителя, осигурявайки прилично налягане на водата; почистете филтъра за прах
 • вижте как водата влиза в канализацията;
 • ако водата излезе лошо, това означава, че почистваме канализацията с бутало или кабел, ако водата излезе добре, търсим запушване в съдомиялната машина.

Започваме търсенето на запушване в съдомиялната машина с филтър за отпадъци. Подмяна и почистване на филтъра на съдомиялната машинаобикновено помага да се реши този вид проблем.Според статистиката кодът I30 се появява в 27% от случаите именно заради филтъра за боклук, така че редовното почистване е приоритет дори при нормална работа на съдомиялната машина, да не говорим за случаите, когато възникне повреда.

След това трябва да премахнем палета и да проверим всички тръби и други елементи. Тази работа е щателна, изисква малко усилия и време, така че би било по-добре да се потърси помощта на специалист, който ще свърши всичко бързо и професионално.

Проблеми с изпускателната помпа

Може да възникне и препълване поради изпускателната помпа. Помпата може да не работи добре или да не работи изобщо. Обикновено се появява грешка с код I30, ако помпата е запушена от нещо, тоест работното колело е блокирано от чужди предмети, навити около него, или от воден камък. Възможно е и работното колело да е повредено и да се нуждае от подмяна, от която помпата не изпомпва вода в нормален режим. И в това, и в друг случай помпата трябва да бъде проверена и в зависимост от това какво показва разглобяването на частта, вземете решение.

Въпреки факта, че йонообменникът е интегриран в съдомиялната машина Electrolux, качеството на водата оставя много да се желае. Заедно с водата в машината попада голямо количество примеси, които в крайна сметка развалят вътрешните части.

Изключете помпата, разглобете я и погледнете. Ние изчистваме блокираното работно колело, проверяваме въртенето и събираме помпата обратно. Ако работното колело е счупено, заменете го с ново. Ако работното колело е в ред, но помпата не показва признаци на работа, трябва да го звъните с мултицет. Ако се установи неизправност, цялата помпа трябва да бъде сменена.

Дефектен клапан за пълнене

клапан за подаване на вода в съдомиялната машина ElectroluxНека да отидем от другата страна. Проблемите, които предизвикаха грешка I30, може да не са свързани с нарушения на изтичането на вода, а с нарушение на влизането му в съдомиялната машина. Клапанът за пълнене може да се откаже, което според програмата се отваря, когато е необходимо да се изтече вода в машината и се затваря, когато се изтегля вода. С вентила може да се случи следното:

 • отказ на електротехник или електрическо окабеляване;
 • отказ на механизма;
 • запушен с механизъм за боклук, от който клапанът ще спре да се затваря до края.

Клапанът трябва да се отстрани и разглоби. Няма да обясняваме как се прави това, там всичко е лесно. Проверяваме клапана за блокиране, измерваме контактното съпротивление с мултицет и виждаме как работи механизмът. Проверяваме и електротехника, захранваща клапана. Ако се открие неизправност, променете окабеляването или сменете клапана.

Така че, най-общо, разгледахме какво означава кодът I30 на съдомиялната машина Electrolux, какви неизправности провокират появата на тази грешка и как да открием и отстраним тези неизправности. Надяваме се, че предоставената от нас информация ще ви бъде от полза. Добър ремонт!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини