Всичко за пералните машини

Грешка H20 пералня Ariston

Грешка H20 на АристонПералните машини Hotpoint Ariston са оборудвани със система за самодиагностика, в която повечето кодове започват с английската буква F. Следователно появата на кода H20 може да изглежда странно. Ще разберем какво означава и какво да правим в този случай.

Тълкуване и описание на симптомите

Грешка h20 в пералнята Ariston информира потребителя за повреда в системата за пълнене на вода. Ако прочетете числото нула, като буквата O, получавате формулата за вода. Производителите взеха тази формула, за да улеснят запаметяването на тази грешка, която може да възникне при всяка програма. В повечето случаи пералнята замръзва преди изплакване.

Важна характеристика на грешката H20 е, че когато стартират отделните режими „Изтичане“ или „Спин“, машината работи нормално, не възниква грешка.

Освен това си струва да изброите симптомите, които се появяват преди машината да спре да мие:

 • никаква вода не се излива в резервоара;
 • постъпва твърде малко вода;
 • в резервоара се изтегля твърде много вода;
 • водата, влизаща в резервоара, веднага се източва (самооттичаща се).

Причини за появата

Защо системата допуска тази грешка? Има няколко причини за това.ARISTON-грешка-Н20

 1. Основната причина е свързана с пълнещия клапан. Най-често се запушва с частици боклук и ръжда, които влизат в машината заедно с вода. Контактите на клапаните или самият клапан може да са дефектни.
  Не забравяйте да проверите дали кранът за подаване на вода е отворен и с какво налягане водата се подава към водопровода. В този случай не е нужно да търсите неизправност в шайбата.
 2. При източване на вода причината е неправилното свързване на дренажния маркуч към канализацията.
 3. Ако има малко или много вода, тогава причината трябва да се търси в неизправността на превключвателя за налягане.
 4. Най-малкото, грешка H20 причинява неизправност в електронния модул.

Моля, обърнете внимание, че ако код F01 се появи след грешка H20, по-вероятно е неизправност в машината да бъде свързана с втората грешка.

Напълващ клапан

Проблемът с клапата за пълнене е основният с тази грешка, ще я опишем по-подробно и ще разберем как да я поправим. Тази част е разположена непосредствено зад входящия маркуч. Следователно, изключете водата и развийте входящия маркуч, веднага ще видите филтърната мрежа на пълнителния клапан. Внимателно използвайки чифт клещи, издърпайте мрежата върху себе си, изплакнете във вода. Ако мрежата е ръждясала и е много мръсна, накиснете я в разтвор на лимонена киселина за 20 минути, след това изплакнете и върнете на мястото си.

филтър за пълнещ клапан

Ако не е блокиране, продължете да проверите самата част:

 • премахнете горния капак на шайбата, за да осигурите достъп до възела на оборудването;
  клапан в Аристон
 • проверете контактите на клапана с помощта на мултицет;
 • тествайте самия пълнителен клапан;
 • в случай на повреда, изключете входящия клапан от електротехника,
 • развийте го от кутията;
 • поставете в нова част.

Превключвател за налягане и система за източване

Сензорът за ниво на водата „следи“ набора от вода в пералнята, който изпраща сигнал към модула за това колко вода е събрана. Ако сензорът е дефектен, тогава в резервоара може да влезе или твърде много, или твърде малко вода. Самата проверка на тази част е лесна. Трябва да:

 1. Махнете горния капак от пералнята Ariston.подмяна на превключвателя за налягане
 2. Намерете превключвател за налягане в горната част на машината.
 3. Проверете налягането в тръбата. Той може да излети или да се задръсти, което определено ще повлияе на работата на частта. Освен това тръбата може да се счупи и в този случай тя трябва да бъде сменена.
 4. След това с помощта на мултицет проверете контактите и проводниците на сензора, преминаващи към превключвателя за налягане.
 5. Ако всички по-горе елементи са непокътнати, тогава най-вероятно самият сензор се е счупил, което се случва не толкова често.
 6. Вземете подобна част на шайбата Ariston и заменете дефектната.

В случай на самооттичаща се вода, веднага започнете да проверявате маркуча за източване. Ако точката на източване е под допустимата стойност, тогава водата ще започне да изтича от резервоара. Това може да се случи, ако пералнята първоначално е била неправилно свързана към канализацията, а също и ако дренажният маркуч е паднал от резето на задната стена, което го е държало в изправено положение. Прочетете всичко за системата за източване и връзката в статията Как да направим отвод за пералня.

Електронна дъска

Ако след проверка на клапана и превключвателя за налягане, машината все още дава грешка, тогава трябва да помислите за таблото за управление. Основно причината може да е изгорял триак или коловоза, отговорен за контрола на клапата за подаване на вода. В този случай има шанс да поправите модула. Трябва да се запасите с нов елемент, поялник и търпение. Въпреки това, в повечето случаи препоръчваме да поверите тази работа на капитана. Просто не си мислете, че ви обезсърчаваме.

В най-редките случаи пералнята Ariston може да замръзне поради повреда във фърмуера на електронната платка. Опитайте да изключите оборудването от мрежата за около 20 минути и да започнете отново измиването, може би рестартиране на „мозъка“ ще ви помогне да разрешите проблема. В противен случай платката трябва да бъде преработена или заменена с нова, което ще струва доста стотинки.

По този начин грешката H20 може да доведе до повреда на различни възли. Но в повечето случаи проблемът се решава на място, тоест у дома. Можете да направите ремонта сами, следвайки инструкциите, но не искате да се обадите на капитана. Успех!

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар Андрей Андрю:

  Ако машината се напълни с вода, тогава тя дава грешка H2O и започва да се източва, след това след изтичане ще престои малко и отново започва да се пълни и така нататък до безкрайност? В този случай с мигаща H2O грешка, изплакване, въртене, източване в ръчен режим на работа. Необходимо е да проверите превключвателя за налягане, разбирам правилно?

 2. Граватар Алекс Алексей:

  Ariston 605 изтегля вода (въпреки че според мен няма достатъчно вода) изтрива във всички режими 12-13 минути. След грешка h20 светва.
  Каква е причината?

 3. Граватар Саня Саня:

  Машината изобщо не получи вода, веднага изглеждаше, че е на програмно ниво. Но в крайна сметка почистването на клапана помогна, което очевидно беше задръстено и не толкова. Благодаря ви

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини