Всичко за пералните машини

Грешка F9 в пералнята Atlant

грешка F9 в SM AtlantБелоруските шайби Atlant, честно казано, не са най-надеждните. Според статистиката на сервизните центрове, тези машини са в челната петица по брой на повредите през първите 3 години на експлоатация. За щастие в тези машини е вградена система за самодиагностика, която ви позволява да определите естеството на проблема навреме. Като част от тази публикация ще се интересуваме от грешка F9 в пералнята Atlant. Ще дадем декриптиране на тази грешка, ще потърсим причините за нейното възникване и ще се опитаме да ги премахнем.

Какво означава този код?

Преди да пристъпим към дешифриране на грешката F9 на шайбата на Atlant, нека да видим как се появява този код на машините на тази марка без дисплей. За да разпознаете не само кода F9 на пералнята на тази марка, но и всеки друг код, трябва да разгледате долния ред индикатори, разположени на контролния панел.

В нашия случай, в допълнение към индикатора за мощност, светват първата и четвъртата лампичка, което показва грешка F9.

грешка F9 в шайбата на Atlant без дисплей

Сега нека поговорим за декриптирането. Ако F9 кодът се покаже на дисплея или контролния панел, това означава, че или тахометърът не е в състояние, двигателят е счупен или електрическите комуникации между двигателя и контролния модул и накрая самият модул може да се прекъсне. Само по себе си добавяме, че пералнята Atlant често "греши" проблеми с фърмуера на електронния модул. Достатъчно е да се случи повече или по-малко сериозна неизправност в захранващата мрежа и фърмуерът да започне да „се проваля по детски“.

За щастие, проблемите с електронния модул все още са по-рядко срещани от неправилното функциониране на тахометъра или двигателя, поради което с грешка F9 на пералнята Atlant се показва саморемонт, освен ако, разбира се, нямате достатъчно „комуникационни“ умения с технологията.

Проблеми с тахометъра

Пишещата машина на Atlant има много типична вътрешна структура, така че ако отворите задната стена на този „домашен помощник“, няма да видите нищо необичайно там. Задният капак се отстранява много лесно, просто развийте няколко винта. Под прикритието ще видите кристал:

  • задна стена на резервоар;
  • голяма ролка с задвижващ колан;
  • контакти на нагревателния елемент с подходящи проводници;
  • разклонителни тръби;
  • мотор с чип, свързан към него с проводници и тахометър.

По очевидни причини обръщаме голямо внимание на последния детайл. Между другото, пералнята на марката Atlant се характеризира с доста удобна подредба на вътрешни елементи, по-специално, почти перфектен достъп до двигателя и тахометърът се отваря през задната стена. Това ще използваме.

неизправна машина тахо Atlant

Прекъсваме връзката към тахометъра, след това вземаме мултицет и проверяваме частта. След това трябва да махнем тахометъра и да проверим пръстена му; възможно е вътре да се е образувал оксиден слой. Ако има дори малко отлагане на оксид, той трябва да бъде добре почистен. Ако част изгори, тя трябва да бъде заменена с подобна нова. Ако искате повече информация за тази част, прочетете статията. Тахометър в пералнята.

Проверка и ремонт на двигателя

Атланти двигателПералнята Atlant може също да даде код за грешка F9, ако има проблеми с двигателя му. Проблемът тук е, че ако двигателят има теч по тялото или котва е счупена, нищо не може да се направи, ще трябва да смените тази част. Не, теоретично, можете да поправите двигателя в тези случаи, само цената на ремонта ще бъде астрономична, по-лесно е да поръчате нов двигател.

Добре, да не се задълбочаваме във философията, а да започнем да тестваме двигателя. Първо, двигателят трябва да бъде отстранен. За да направите това, изключете чипа с проводници от него, след това развийте болтовете и издърпайте двигателя. След това намерете четките, развийте държачите на болтовете и издърпайте и двете части за проверка. Ако четките дори са малко износени, те трябва да бъдат сменени. Сменете четките по двойки, така ще сте сигурни в равномерността на износването им.

Купувайте само оригинални четки, в противен случай съществува риск от разваляне на ламелите и тогава ще „стигнете“ до скъп ремонт на мотор.

Сега трябва частично да отворим корпуса на двигателя и да проверим с мултицет дали има някакво изтичане на ток в корпуса на двигателя. След това проверяваме всяка намотка на намотката за повреда. Ако не се открие повреда или теч и четките са напълно непокътнати, тогава причината за грешката F9 изобщо не е в двигателя - търсим по-нататък.

Електрическа верига и модул за управление

Табло за управление на AtlantКакво трябва да направя, ако двигателят със сензора за тахо работи като часовник, а кодът за грешка F9 натрапчиво съобщава, че неизправността не е изчезнала? Отговорът на този въпрос е очевиден - трябва да проверите веригата между двигателя и контролния модул.

По-рано откачихме чип с проводници от двигателя. Връщаме се при нея, вземайки със себе си мултицет. Тестваме всяко публикуване на свой ред, ако някоя от тях не звъни, тя трябва да бъде сменена незабавно. Препоръчваме ви да проверите целия пакет от проводници поне два пъти, тъй като при този метод за тестване грешките в окабеляването не са изключени.

Ако веригата е напълно работеща, тогава причината за грешката се крие в електронния модул. Ако стигнете до това заключение, започнете да търсите добър сервиз за ремонт на перални машини, защото не се препоръчва контролния модул да бъде ремонтиран от вас сами. Интересувате ли се от подробности? Прочетете статията Струва ли си да поправите електронни модули със собствените си ръце, е, ние плавно подхождаме към логичните изводи на нашата публикация.

Първо, успяхме да дешифрираме грешката с код F9 на шайбата на Atlant. Той показва неизправност в тахометъра, двигателя, веригата или контролния модул. Второ, стигнахме до извода, че проверката и поправката на всички елементи, с изключение на модула за управление, могат да се извършват на ръка. И трето, обърнахме внимание на факта, че самостоятелният ремонт на модула за управление не е практичен, тъй като това може да доведе до още по-сериозни неизправности. Успех

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини