Всичко за пералните машини

Грешка F5 в пералнята Atlant

F5 грешка в SM AtlantЗащо пералнята на марката Atlant дава код за грешка F5 и спира да мие нещата? С тези и подобни въпроси хората все по-често започват да се обръщат към господарите пряко и косвено в различни форуми в Интернет. Каква е причината, защо такова внимание към тази неизправност? Нека се справим подробно с това на страниците на нашата публикация.

Този код на машини без дисплей

Преди да започнете да дешифрирате F5 код, трябва да определите с какво точно се занимавате. Ако имате машина на Atlant с дисплей, тогава няма какво да мислите, защото самата „домашна помощница“ показва тази грешка на екрана. Е, ако имате контролен панел с много светлини, но няма дисплей, как ще разпознаете тази или онази грешка?

По-рано и понастоящем се създават и произвеждат доста голям брой перални машини от различни марки без дисплей и всички те имат подобна методология за взаимодействие с потребителя.

грешка F5 на пишеща машина Atlant без дисплей

Всъщност всичко не е толкова сложно. Гледаме контролния панел на пералнята на марката Atlant без дисплей и намираме най-ниския ред крушки върху нея, има само 4. Там машината комуникира с потребителя чрез тези крушки. В нашия случай, ако светят втората и четвъртата светлина, ако броите отляво надясно, това е грешка F5. В допълнение към този код могат да възникнат грешки на контролните панели на пералните машини Atlant:

 • F2 - ще светне само четвъртата лампа;
 • F3 - третият и четвъртият светодиоди светят;
 • F4 - светва само вторият светодиод;
 • F6 - ще светне втората и третата лампа;
 • F7 - тази грешка се проявява от светенето на втория, третия и четвъртия светодиод;
 • F8 - целият ред е включен (четири крушки);
 • F9 - свети първата и последната светлина;
 • F10 - знакът дава първия и третия светодиод;
 • F12, F14 - грешките са сходни, поради което те се обозначават във всички случаи с първите две крушки;
 • F13 - са включени електрически крушки с номера едно, две и четири;
 • DOOR - код „врата” се отнася до светодиоди един, три, четири;
 • SEL - всички светлини ще мигат и угасват.

Значение и причини

Е, надяваме се, че сега няма да има проблеми с разпознаването на кодовете на пералните машини Atlant без дисплей. И ние плавно преминаваме към дешифриране на грешката с код F5, в името на което всъщност се подготвяше тази статия.

грешка f5 в Atlas с дисплей

Така че, кодът F5 може да бъде декодиран за кратко като проблеми с всмукателния клапан. Но трябва да се отбележи, че подобна грешка се появява и в случаите на така нареченото самооттичане, когато водата се излива в машината, но веднага се източва по някаква причина. Някои майстори не знаят такава функция и започват интензивно да тестват входящия клапан или дори контролния модул, въпреки че неизправността може да лежи на съвсем друго място. Ако пералнята генерира грешка с код F5, причините за това могат да бъдат следните повреди (с изключение на липсата на вода във водоснабдяването):

 1. прищипан входящ маркуч;
 2. запушен или дефектен всмукателен клапан;
 3. електрическите вериги между контролния модул и всмукателния клапан са прекъснати;
 4. превключвателят за налягане и / или електрическата му верига не е в състояние;
 5. управляващият модул се е счупил.

Относно отстраняването на неизправности

Какво да направите, за да се отървете от грешката F5? На първо място е необходимо да се намери причината, която го е причинила, но както установихме в предишния параграф, може да има доста такива грешки. Затова нямаме друг избор, освен да започнем да проверяваме всички възможни варианти и ще започнем, според традицията, с един прост.

Проверяваме дали има достатъчно налягане във водоснабдителната система, дали крановете са отворени, не само на тръбите на щранга, но и на крана на тройника, който е инсталиран на входа на пералнята Atlant, пред входящия маркуч.След като се уверите, че всичко е нормално с водоснабдяването, внимателно огледайте входящия маркуч отвън, може би то е просто усукано или е било приковано от тялото на пералнята Atlant.

На някои може да изглежда, че пишем елементарни неща, но както показва практиката, в около една трета от случаите причината за грешката F5 в пералните машини Atlant е такъв елементаризъм.

Сега трябва да изключим подаването на вода към "домашния помощник" и развийте входящия маркуч. На този етап нашата задача е да се уверим, че маркучът вътре е напълно чист, в същото време е необходимо да се провери филтърната мрежа, която се намира на входящия клапан. Много лесно е да намерите тази мрежа, тя се намира в мястото на свързване на входящия маркуч към пералнята.

издърпайте пералната машина на филтърната мрежа

Ако пералната машина Atlant, след почистване на маркуча и филтъра, продължи да издава кода F5, ще се покатерим вътре в корпуса му. Развийте и свалете горния капак на шайбата. В горния ляв ъгъл на задната стена намираме входящия клапан. Първо го проверяваме и тръбите за запушване, след това с помощта на мултицет проверяваме самия клапан и неговата електрическа верига за работоспособност. Много е възможно самият клапан да работи, но окабеляването да е пречупено някъде или контактът да се окисли.

Би било хубаво да се разгледа визуално окабеляването, тъй като следите от сажди и оксид често се виждат, така да се каже, с просто око. Ако веригата между входящия клапан и контролния модул е ​​непокътната и сте сигурни, че самият клапан е в ред, трябва да обърнете внимание на такава подробност като сензор за ниво на водата или превключвател за налягане.

Нека направим малка забележка. Ако пералнята Atlant изобщо не вдига вода, няма смисъл да проверявате превключвателя за налягане, но ако водата се излива, но се източва веднага, без да спирате в резервоара, и всичко приключва с кода F5, първо проверяваме сензора за ниво.

Превключвателят за налягане е разположен в задната част на шайбата, недалеч от входящия клапан, непосредствено под горния капак. Първо издухваме и изплакваме тръбите на превключвателя за налягане, след това проверяваме с мултицет неговия електротехник и веригата, свързваща сензора за ниво на водата с контролния модул. Ако всичко е наред, тогава всичко показва проблем с контролния модул.

В този момент може да имате въпрос: Струва ли си да поправите електронни модули със собствените си ръце? Според нас отговорът е очевиден - не си заслужава! Изключение може да се направи само за човек, който е запознат с електрониката от първа ръка и е в състояние да разбере характеристиките на устройството си, чете лесно схемите. Ще дадем на всички останали безплатно, но всъщност такъв полезен съвет - свържете се с опитен майстор!

За да обобщим, отбелязваме, че пералня на добре известната марка Atlant дава код F5, ако по някаква причина не е в състояние да изпомпва вода в миещия резервоар. Разбрахме защо това се случва и какво трябва да се направи, за да изчезне грешката. Надяваме се да намерите тази информация за полезна. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини