Всичко за пералните машини

Грешка F4 в пералнята Atlant

Грешка F4 на SM AtlantКодът F4 на пералнята Atlant се появява в най-неочаквания момент в средата на програмата за пране, когато изглежда, че „домашният асистент“ работи доста добре, но всъщност вече е налице повреда, която трябва да бъде коригирана незабавно. За това какво означава грешката F4, как да намерите и как да премахнете причините за нея, прочетете в тази публикация.

Дешифрирайте кода

Почти всеки пералня Atlant Той има доста информативен дисплей, на който в случай на неизправност се показва определена грешка, в нашия случай - грешка F4. Но има модели „домашни помощници“ от тази марка, които нямат дисплей, но има система за самодиагностика. Възниква логичен въпрос, как да разпознае грешката F4, ако машината просто няма къде да я покаже?

Не съвсем правилният въпрос и ето защо. В този случай машината Atlant дава грешка, използвайки LED индикаторите, разположени на контролния панел. По-специално, в нашия случай, трябва да разгледате долния ред крушки. Фигурата по-долу показва контролния панел Atlant без дисплей, който показва кода F4. Моля, обърнете внимание, че лампата за включване / изключване и вторият светодиод в долния ред свети.

грешка F4 в шайбата на Atlant без дисплей

Без значение как се показва кода F4, дешифрирането е същото. Същността му е следната: имаше проблеми с изхвърлянето на отпадни води от резервоара. По-обширното дешифриране ни показва списък от причини, поради които се появява тази грешка. Нека да разгледаме този списък в следващия параграф.

Защо се появява този код?

Появата на грешка F4 може да бъде свързана с различни видове повреди, те включват:

 • запушване на дренажната система и по-специално на дренажния филтър или дренажен маркуч;

При редовно почистване на пералнята и постоянно измиване на изпускателния филтър вероятността причината за кода F4 да е причинена от блокиране е малка.

 • неизправност на помпата, а именно задръстване на работното колело или неизправност на електрическата му част;
 • повреда на електрическите проводници между помпата и контролния модул;
 • повреда на контролния модул (триак или резистор изгоря).

Елиминирайте причините за кода

И така, какво означава тази грешка и причините за появата й са ясни, остава да разберем какво да правим в тази ситуация и как да я поправим. Започнете с най-простата, а именно изключете машината от мрежата и проверете маркуча за изтичане. Ако сте преместили колата предния ден, тогава е напълно възможно случайно да сте огънали маркуча, така че водата да не излиза от резервоара.

След това проверете филтъра за източване, който се намира зад специална малка врата в долния десен ъгъл. Развийте филтъра, като поставите парцали под машината или като поставите нисък контейнер под вода. Изплакнете частта, ако е необходимо, и след това я върнете на мястото си. На това завършват най-простите действия, подгответе инструментите, ще ви трябва: отвертки, клещи, мултицет. Сега започнете:

 • изключете машината от мрежата, водата и канализацията;
 • източете резервоара, ако е необходимо, през филтърния отвор;
 • разширете машината на удобно място;
 • обърнете оборудването от лявата страна, можете да поставите парцал или старо одеяло под него;
  помпа в SM Atlant
 • отдолу ще видите помпата, трябва да изключите чипа с проводници от него;
 • след това развийте трите винта, придържащи помпата, и я извадете от машината;
 • Инсталирайте нова резервна част и сглобете оборудването.

За ваша информация! В пералнята Atlant обикновено се инсталира помпата от серията Askoll.

Ако пералнята генерира грешка F4 не поради помпата, след това вземете мултицет и последователно проверете проводниците между източващата помпа и електронния модул. Поради счупена жица помпата не се стартира и следователно водата остава в резервоара. Работата е проста, но обикновеният потребител може да не успее да го направи, имайте предвид електротехник.

Последният в списъка на неизправностите е електронният модул, първо, защото неговото разграждане не е толкова често и второ, че не е лесно да се поправи. За целта се нуждаете от специални инструменти, схема на електронен модул на вашата пералня и минимални познания в областта на електрониката. Нека дадем пример за модул от серия дъски 5521хх, 5522хх, 5523хх за машината Atlant.

SM-схема на модула на Atlant

Синхронен двигател за 230 V и 0,3 Дренажна помпа е свързан към щифтове 1 и 2 на конектор J2, кръгъл в червено на горната снимка. Работата на помпата се контролира от триак при 0,8 A. Именно тези елементи и техните контакти се проверяват на първо място, а също така проверяват модула за други повреди, изгорели елементи, които трябва да бъдат заменени, са видимо видими.

По този начин пералнята Atlant в случай на код F4 може да бъде поправена независимо, тъй като в повечето случаи причината е дефектна помпа. Тази част може да бъде заменена независимо, в други случаи е по-добре да се свържете с капитана. Успех!

   

11 коментара на читателя

 1. Граватар Марина яхт клуб:

  Благодаря ви Всичко направих според инструкциите. Изтичането работи отново.

 2. Граватар Марина яхт клуб:

  Благодаря ви! Съпругът направи всичко благодарение на теб 🙂

 3. Граватар Татяна Татяна:

  Благодаря за подробните инструкции!
  Помогна!

 4. Граватар Татяна Татяна:

  Благодаря ви за инструкцията, сами отстранихме проблема!

 5. Граватар Владимир Владимир:

  Благодаря за инструкциите стъпка по стъпка. Поправих неизправността, която се състоеше в блокиране на работното колело на помпата (гумата беше навита на лопатките). В тази връзка работното колело на помпата не може да се върти и по този начин той не изпомпва вода от резервоара на пералнята!

 6. Граватар Лех курвар:

  Благодаря, всичко е добре.

 7. Граватар Лех курвар:

  Благодаря ви

 8. Граватар Олег Олег:

  Благодаря ви!

 9. Граватар Владислав Владислав:

  Благодаря, статията ви помогна много.

 10. Граватар САША Сашка:

  Благодаря ви - всичко на работа! Много конструктивно !!!

 11. Граватар Денис Denis:

  Помогна. Извади камъче.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини