Всичко за пералните машини

Грешка F3 в пералнята Atlant

F3 грешка на SM AtlantПералнята Atlant не е най-надеждното оборудване, според статистиката на сервизните центрове, повреди с машините на тази евтина марка се случват доста често. Машината отчита всяка повреда на вътрешния блок под формата на код, която може да възникне на всеки етап на измиване. Например, грешка f3 в пералнята Atlant се появява независимо от програмата, докато измиването може да продължи. Какво означава този код и как да отстраните неизправностите?

Дешифриране и причини

Пералнята Atlant издава кода F3 в случай, че в резервоара няма загряване на вода. На пишещи машини без дисплей при подобна ситуация светват третият и четвъртият индикатор за източване. Причините, поради които водата може да не се нагрява, са следните:

 • най-очевидното и това, което идва на ум, е повреда на нагревателя. С течение на времето нагревателят се проваля и изгаря; една от причините за това може да е варовик и мащаб;
 • неизправност в окабеляването в областта между нагревателя и контролния модул;
 • разбивка на елементите на електронния модул.

Подмяна на нагревателя

Поставете нагревателния елемент в пералня Atlant дори начинаещ може. В тази работа няма нищо сложно, основното е да закупите оригинална резервна част. Това се прави най-добре, след като се уверите, че нагревателят е дефектен. Подгответе отвертка с плоска глава, гаечен ключ и се захващайте за работа:

 • изключете крана за подаване на вода в машинния резервоар;
 • изключете оборудването от мрежата, канализацията и водоснабдяването;
 • обърнете машината към вас с задната страна за лесна работа;
 • отворете задния панел, като развиете болтовете по периметъра;
 • изключете проводниците от нагревателния елемент;

  Можете да снимате местоположението на проводниците, за да не направите грешка при свързването.

 • с помощта на мултицет проверете състоянието на частта;
 • като се уверите, че нагревателят е изгорял, развийте гайката на болта с ключа и натиснете болта навътре, можете леко да го ударите с чук;
  подмяна на нагревателни елементи в SM Atlant
 • с помощта на плоска отвертка извадете основата на нагревателя и го издърпайте от дупката;
 • инсталирайте нова част, като внимателно регулирате гуменото уплътнение с отвертка, за да я загреете здраво на място;
 • сглобете машината и вижте как работи.

Проверка на електричество и електроника

След като отворите достъпа до нагревателя на пералнята и се уверите, че нагревателят работи, не бързайте да сглобявате оборудването. Можете веднага да започнете да проверявате проводниците и техните контакти. За това вземете мултицет и позвънете всеки от тях един по един, в някои случаи целият проблем се крие в окислените контакти, достатъчно е да ги почистите и всичко ще бъде решено.

И накрая, когато се покаже грешката F3, електронният модул се проверява, той се намира в долната част на машината по-близо до задната стена (но не при всички модели). Както можете да видите, отваряйки гърба на кутията, ще осигурите достъп до три елемента едновременно: до нагревателния елемент, електричеството и модула. Изваждането на модула от машината е просто, просто трябва да изключите чиповете с проводници от него. Но тогава е по-добре да дадете този модул на майстора за тестване, отколкото да се опитвате да намерите нещо самостоятелно, не знаете какво.

Опитен майстор може лесно да намери изгорял триак, отговорен за работата на нагревателния елемент. Но ако ви интересува как изглежда, ще разгледаме примера на платка 521xx, 5522xx, 5524xx за пералнята Atlant. На фигурата по-долу, щифт 3 на конектора J1 е червен, нагревателят е свързан към него с клема 6, 35 mm.

Схема на Атлант

За ваша информация! Максималната мощност на нагревателя, който е инсталиран на пералнята Atlant, е 2,2 kW при 230 V.

Така че, на първо място, на платката трябва да проверите съединителя J1, ако е необходимо, елементът е споен на работещ. Но бихме ви препоръчали да поверите тази работа на господаря, особено ако никога досега не сте се сблъсквали с това. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини