Всичко за пералните машини

Код на грешка F3 в пералнята Gorenje

Код на грешка F3 в пералнята GorenjeАвтоматичните перални машини са оборудвани с полезна функция - възможност за диагностициране на неизправност в системата. При откриване на повреда, шайбата ще покаже код за грешка на дисплея. В някои случаи рестартирането на "домашния асистент" ще помогне да се справите с проблема, но по-често все още е необходим ремонт на оборудването.

Какъв е смисълът на грешката F3, която внезапно се появи на екрана? Кодът показва недостатъчно количество вода в миещия резервоар. Недостигът на течност може да възникне поради липсата му в комуникациите на къщата, запушването на филтъра върху вентила за всмукване на вода или в резултат на повреда директно на KEN (вентила за всмукване на течност). Ще разберем какво да правим в такава ситуация, как да върнем машината до предишната си работоспособност.

Водоснабдяването е трудно или липсва

Ако намерите код на грешка на дисплея, не се паникьосвайте, в повечето случаи можете сами да отстраните проблема. На първо място, уверете се, че водоснабдяването функционира, изведнъж във вашата къща водата е била прекъсната. Ако всичко е наред с комунални услуги, проверете чешмата, може би подаването на течност в машината е просто изключено. Ако всичко е наред с изхода на водата, трябва да прегледате филтърната мрежа, разположена на входящия клапан, за запушване.

За да прегледате и, ако е необходимо, почистете филтърния елемент сами, направете следното:

 • изключете пералнята, изключете вентила за подаване на вода към машината;
 • изключете входящия маркуч на машината от корпуса, като по този начин осигурите свободен достъп до цедка. Внимавайте, че остатъчната вода може да се разлее от маркуча, затова не забравяйте да използвате суха кърпа, когато я развивате;
 • извадете филтърния елемент от конструкцията: леко натиснете филтъра с чифт клещи и леко издърпайте към вас;
 • почистете мрежата; препоръчително е да я изплакнете под топла течаща вода;

как да премахнете и почистите окото филтър

 • ако замърсяването е силно - предварително накиснете елемента за един час в специален разтвор: изсипете 1 чаена лъжичка лимонена киселина в чаша топла вода;
 • задайте филтърната мрежа на първоначалното си място, като завиете елемента докрай;
 • прикрепете маркуча за подаване на вода;
 • отворете вентила, отговорен за подаването на вода в системата, уверете се, че връзката не изтича;
 • включете машината в мрежата, стартирайте една от специалните програми. Ако устройството изтече вода до желаното ниво и завърши избрания режим на измиване, тогава разбивката е елиминирана.

Едновременно с измиването на мрежата, входящият маркуч на пералнята може да се почисти. Разбира се, тя се нуждае от по-рядко почистване, в сравнение с дренажен маркуч, но чистата вода от чешмата все още съдържа различни примеси, които със сигурност се установяват в кухината.

При инсталиране на филтри за омекотяване на водата на входа на автоматичната машина е възможно да се подобри качеството на течността, влизаща в системата и в резултат на това по-рядко замърсяване на миещите елементи.

Ако отказът не е отстранен, е необходимо да се премине към следващия етап на работа, а именно да се диагностицира и подмени електромагнитният клапан за всмукване на вода.

Проверка и подмяна на всмукателния клапан

Какво трябва да се провери допълнително? DTC F3 в пералнята Gorenje може да бъде причинен от неизправност на електромагнитния клапан. Това устройство се намира директно под горния капак на пералната машина в стената на корпуса. Маркучите, използвани за подаване на вода в дозатора - почистващ препарат са свързани към елемента.

След като откриете клапата за всмукване на вода, диагностицирайте я с помощта на специално устройство - мултицет. Превключете тестера в режим на определяне на съпротивлението и редувайте сондите на устройството към намотката на частта. Сервизният клапан трябва да даде съпротивление от 3 kOhm.Ако индикаторът се различава от нормативния, пералната машина може да бъде ремонтирана само чрез подмяна на елемента. Така че в този случай следните действия ще ви помогнат да се справите с грешката F3:входен клапан на пералнята

 • развийте болтовете, закрепващи клапана към машината;
 • направете снимка на окабеляването, така че когато инсталирате нова част, правилно я свържете;
 • изключете маркучите;
 • отстранете клапана от тялото;
 • инсталирайте нов, работещ елемент на седалката, закрепете клапана с болтове;
 • работа с окабеляване - всички кабели трябва да бъдат свързани правилно;
 • свържете маркучите към съответните съединители;
 • затегнете скобите;
 • поставете горния капак на кутията на машината и я фиксирайте с самонарезни винтове.

След ремонта пералнята трябва да работи както обикновено. Използвайки горните препоръки, поправянето на грешката F3 няма да бъде трудно.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини