Всичко за пералните машини

Грешка F21 в машината Bosch Stiral

грешка F21Ако веднъж вашата пералня Bosch показа грешка с код F21 и в същото време не изби задръстване или автоматична машина, все още имате голям късмет. При такава грешка майсторите настоятелно препоръчват незабавно да изключите шайбата на Bosch от електрическата мрежа и едва след това да се обадите на специалист. Независимото търсене на решение на проблема и дори със захранвано оборудване е изпълнено с токов удар. Въпреки това няма да ви плашим преди време, ще се справим с тази грешка по ред.

Тълкуване и описание на кода

Грешка F21 в пералнята на Bosch може да се появи не само под буквено-цифров код, но и под формата на набор от мигащи индикатори на контролния панел. Това се дължи на факта, че някои модели перални машини Bosch нямат дисплей и съответно кодът F21 просто няма къде да се покаже.

Системата от мигащи индикатори може да разпознае десетки грешки. Майсторите правят това на разстояние, защото имат богат опит в работата с такива машини. Потребителят може да направи това, като използва специална таблица с кодове за грешки.

На снимката по-долу показахме как F21 кодът се показва на Boschs без дисплей. Случва се следното: пералнята затвори, спира реакцията на натискане на бутони и завъртания на копчето за избор на програма и в същото време започват да светват или мигат три светлини - 1000 оборота, 800 оборота и изплакване. Ако имате по-стар модел пералня, която се върти с максимум осемстотин оборота, тогава индикаторите за 800 оборота, 600 оборота и изплакване ще светнат.

грешка f21 на bosh без дисплей

Тълкуването на тази грешка е много просто, но това не означава, че е лесно да се намерят и причините за нейното възникване. Код на грешка F21 се тълкува от майсторите като: няма възможност за завъртане на барабана на пералната машина Bosch. Всъщност машината няколко пъти се опитва да започне въртенето и ако не успее, кодът F21 ще се появи на контролния панел. Поради това, което се появи този код, защо пералнята не можа да започне въртенето на барабана?

 1. Неизправен тахометър. Информацията за скоростта на двигателя не се предава на контролния модул, което означава, че той просто спира машината на Bosch и показва F кодакод за грешка F21 на шайбата на Bosch с дисплей
 2. Двигателят не работи. Ако двигателят е счупен, тогава той не е в състояние да завърти барабана, съответно модулът, след няколко опита за стартиране на двигателя, произвежда посочената грешка.
 3. Отворена верига, която захранва мотора или сензора на Хол (тахо). В този случай сензорът и двигателят са работещи, но тяхното окабеляване е прекъснато или контактите са окислени.
 4. Причината за грешката F12 може да бъде чужд предмет, който случайно се приземи в резервоара по време на измиване и задръсти барабана.
 5. Причината за появата на F12 код може да бъде и спад на напрежението в мрежата.

Датчикът на Хол е дефектен

Дешифрирайки грешката F12 и определяйки причините за нейното възникване, си задаваме нови въпроси: как да отстраним неизправността, генерирала кода, и най-важното, как бързо да го намерим и е желателно, без да включваме съветник. Няма универсални рецепти за отстраняване на неизправности, необходимо е в удобния за вас ред да започнете да проверявате всички горепосочени причини, докато не попаднете на повреда.тахогенератор на двигателите на пералнята Bosch

Да започнем със сензора на Хол. Разберете правилно, избрахме тази процедура за проверка не по практически причини, а за да структурираме по-успешно статията. Най-вероятно ще изберете различен ред - от прост до сложен и това ще бъде напълно разумно. Например, първо проверете дали въртенето на барабана е затруднено от чужди предмети, след това проверете напрежението в електрическата мрежа и едва след това се качете в корпуса, за да тествате двигателя и сензора на Хол.

Няма да се отклоняваме обаче от темата. Преди нас, в първата двойка, имаше трудности, свързани с получаването на достъп до тахометъра и двигателя на пералнята Bosch. Как да стигнем до тези части?

 • Бавно изключете пералнята и я издърпайте някъде, където има повече свободно място.
 • Демонтираме задната стена на тялото на шайбата, след което сваляме задвижващия колан, което вероятно ще ни пречи.
 • Снимаме местоположението на проводниците и монтажните елементи на телефона, така че да не смесваме нищо по-късно и да премахнем двигателя.

За бързо изваждане на мотора от пералнята на Bosch първо трябва да изключите чиповете с проводници от двигателя, след това развийте задържащите болтове, след това натиснете върху тялото на частта, така че да се движи леко напред и да го издърпате надолу.

Тахометърът е разположен директно върху тялото на двигателя, така че трябва да го извадим и внимателно да го изследваме. На вътрешната повърхност на тахо пръстена може да има следи от оксид и мазнини, те трябва да бъдат отстранени. След това вземаме устройство, наречено мултицет и проверяваме сензора на Хол, ако се окаже, че тахогенераторът е изгорял, ще трябва незабавно да го замените.

Проблеми с двигателя

проверете двигателя на BoschПералнята Bosch Maxx 5 и другите модели на руския монтаж често се „отбелязват“ в сервизните центрове като сериозни проблеми с двигателя. Най-простото нещо, което може да му се случи, е проблемът с четките. Четките на колекторните двигатели се изтриват доста често и подмяната им за главния е обичайно нещо. Аматьор с четки ще трябва да изтръгне малко, но все пак този ремонт е класифициран като прост, така че можете да го направите сами, особено ако прочетете нашата публикация Как да смените четките на пералня Bosch?

Ще бъде много по-лошо, ако моторът даде теч на тока към корпуса или са пробити няколко намотки на намотката. В този случай 99% трябва да сменят целия мотор. Поне ще бъде по-евтино да възстановите стария двигател. Но да не говорим за тъжни неща, първо трябва да проверите всичко. Конфигурираме нашето устройство (мултицет) и проверяваме случая за теч. Ако няма теч, проверяваме всяка намотка на намотката, опитвайки се да открием повреда. Работата е старателна, но ще ви позволи точно да определите дали двигателят работи или не.

Други неизправности

Преди да преминем към други неизправности, които пораждат грешка F21, нека да разберем как да нулираме грешката в шайбата на марката Bosch. Може би питате, защо си правите труда да нулирате грешката, защото ако премахнете причината, грешката ще изчезне сама по себе си? Проблемът е, че грешката няма да изчезне, дори ако извършите ремонта абсолютно правилно. Ако не изхвърлите настройките, кодът ще виси, като попречи на пишещата машина да започне да работи. Как да хвърлите грешка върху пишеща машина на Bosch?

 1. Завъртете програмния селектор в изключено положение.
 2. Завъртете селектора за завъртане. На този етап трябва да изчакате, докато грешката се покаже отново на контролния панел.
 3. Натиснете и задръжте за няколко секунди бутона, отговорен за превключването на скоростта на барабана, след което го освободете.
 4. Превключете превключвателя на програмата в режим „източване“.
 5. Натиснете отново бутона за скорост и изчакайте няколко секунди.

Ако всички светлини мигат дружелюбно и машината звучи силно, тогава всичко мина добре, грешката е нулирана. Но ако след последния път, когато пуснахте бутона за промяна на скоростта, нищо не се случи, тогава трябва да повторите горните стъпки, тъй като не беше възможно да изхвърлите грешката.

По-горе писахме, че грешката на Bosch F21 може да бъде причинена от някакъв чужд предмет, попаднал в резервоара и това, между другото, не е рядкост. Това, което нашите майстори не извличат от червата на перални машини: монети, фиби, кости от сутиени, копчета, малки детайли от детски играчки.

Всичко това представлява опасност за детайлите на пералнята, защото имаше случаи, когато остри предмети, заседнали между резервоара и барабана, пробиха резервоара и провокираха теч.

Как да се уверите, че барабанът задръства чужд предмет, без да разглобявате шайбата? Необходимо е да отворите вратата на люка на вече изключената машина и да завъртите барабана на ръка.Ако сте чули метална дрънкалка и барабанът се вклини по време на въртене, това означава, че нещо наистина е паднало в резервоара. Необходимо е спешно да се извади чужд предмет, как да направите това е описано подробно в статията.Костта от сутиена попадна в пералнята.стабилизатор на напрежението за шайба Bosch

Ако машината на Bosch откаже да измие и издаде код F21 не поради повреда на някоя част и не поради чужд предмет, а поради силен спад на напрежението в електрическата мрежа, тогава ще трябва да се предприемат по-драстични мерки. Факт е, че ако в селото, в което живеете, има проблеми с електрическата мрежа и често се появяват колебания, трябва да защитите шайбата сстабилизатор на напрежението, В противен случай друга такава разлика може да изгори цялата електроника на машината и това определено ще изпрати вашия „домашен асистент“ в кошчето.

За да обобщим, отбелязваме, че грешката с код F21 на шайбата на Bosch е доста често срещана и причините за това са разнообразни. Опитахме се да опишем основните. Надяваме се, че предоставената информация ще ви бъде полезна. Добър ремонт!

   

6 коментара на читателя

 1. Граватар Николай Николас:

  Благодаря за статията. Те помогнаха да разберем мотора и описанието за нулиране на грешки беше особено полезно.

 2. Граватар Роман Роман:

  Благодаря ви Помогна!

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Много човешки благодарности !!!

 4. Граватар Алберт Albert:

  Благодаря за помощта. Успех на вас.

 5. Граватар Джуниър Yunir:

  Просто и ясно! Браво!

 6. Граватар Ира Ira:

  Благодаря много на младши и старши изследовател!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини