Всичко за пералните машини

Грешка F21 в пералнята на Siemens

Грешка F21 в пералнята на SiemensНезависимо от модела и конфигурацията, грешката F21 в пералнята на Siemens казва едно - имаше сериозна повреда. Няма да работи, за да стартирате машината и да продължите да миете: първо трябва да отстраните повредата и да нулирате кода на сигнала. Ще трябва да обърнете внимание на двигателя и системата за управление на пералнята. Как да възстановите работата на "домашния помощник", без да изостряте проблема, ще опишем в стъпка по стъпка инструкции и обяснения.

Какъв вид разбивка причинява кода?

Основната заслуга на кодовете на неизправности на машината на Siemens е, че те ви позволяват да стесните търсенето на повреда. И така, светещият надпис с F21 показва принудително спиране на барабана. За да коригираме ситуацията, първо правилно диагностицираме източника на проблема. Те могат да бъдат:

 • счупен тахогенератор;
 • износени електрически четки;
 • изгорени триаци;
 • повреден реле.

Споменатите неизправности затрудняват пълноценното функциониране на системата за управление и работата на двигателя. Барабанът спира да се върти и машината отменя посочения цикъл. Въпреки сериозността на разбивката е възможно да се определят причините и да се извършват ремонтни дейности независимо. Инструкция стъпка по стъпка какво да правите, когато възникне грешка в F21, изглежда така.

 1. Прекъсваме пералнята от комуникациите.издърпайте двигателя, проверете четките
 2. Развийте двата винта на гърба и плъзнете горния капак.
 3. Отстранете задната стена.
 4. Свалете задвижващия ремък.
 5. Обърнете машината наляво.
 6. Разхлабете винтовете, придържащи мотора.
 7. Изключете водещите проводници, чипа и земята.
 8. Ние рязко дърпаме двигателя към себе си.

Поставяйки двигателя на равна повърхност, ние започваме последователно да го проверяваме за съществуваща неизправност. На първо място ще разгледаме тахометричния генератор. На машините на Siemens този сензор се счупва изключително рядко, така че неговата повреда е малко вероятна.

Тестваме с мултицет, свързваме сондите към контактите и оценяваме резултата: крайното напрежение не трябва да бъде голямо.

На следващо място, обърнете внимание на електрическите четки. Те са разположени от двете страни на двигателя и се отстраняват от корпуса след отвинтване на задържащите болтове. Изваждаме ги от държачите, като протягаме месинговата лента и внимателно разединяваме контактите и измерваме въглеродния накрайник. Ако дължината е по-малка от 0,7-1 см, заместваме и двете четки с нови.

Проверка на двигателя правилно

Самите ремонти продължават с по-сложна процедура - проверка на двигателя за целостта на ламелите. За да направите това, напълно извадете ротора от мотора и огледайте колектора. Ако се забележи пилинг или издухване, е необходимо да се смени двигателят или ротора (при отлепване до 0,5 мм повърхността може да бъде временно подкопана).

проверете ламелитеНе забравяйте да почистите корпуса на двигателя от съществуващ прах и замърсители. Обръщаме специално внимание на каналите между ламелите и полирането на цялата повърхност. Не пренебрегвайте и смилането, което се извършва по следния начин:

 • инсталирайте мотора назад;
 • свържете проводниците (не поставяйте ремъка на задвижването);
 • започнете да въртите два пъти с минимална скорост;
 • върнете колана на мястото си;
 • включете режима с продължителност поне час с празен барабан и минимално въртене.

След като спазваме предпазните мерки. Първите 2-3 цикъла зареждат барабана наполовина и изберете ниска мощност. На следващо място - използваме машината по обичайния начин.

След ремонт

За да продължите измиването, в машините на Siemens е необходимо не само да се елиминира повредата, но и да се нулира кодът на сигнала. Алгоритъмът за отмяна на грешки за различните модели може да се различава, но не е критичен. Най-често са достатъчни следните стъпки:

 • завъртете програмния селектор в положение "0";
 • изместване на една дивизия вляво;
 • натиснете "Старт" и задръжте за 2-3 секунди;
 • върнете курсора в предишното си положение.

Остава да изчакаме малко, след което кодът ще бъде нулиран и машината ще бъде готова да работи.Често процедурата трябва да се повтори няколко пъти. Понякога вместо „Старт“ трябва да опитате бутона „Завъртане“.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини