Всичко за пералните машини

Грешка F18 в пералнята на Bosch

бъг F18 на CM BoschF18 в пералнята Bosch е код за грешка в системата за самодиагностика на някои модели от тази марка. Не при всички шайби на Bosch възниква тази грешка. Случва се, че в подобна ситуация пералната машина Bosch дава код E18, а понякога и d02. Всичко ще зависи от това коя версия на системата за самодиагностика е вградена в софтуера на конкретен модел. Но няма значение какъв код от тези три ще ви издаде вашият „домашен помощник“ от немската марка, основното е правилно да го дешифрирате и да разберете какъв вид неизправност го е причинил.

Дешифриране на код

По този начин, грешка F18 в пералнята на Bosch се появява, ако „домашният помощник“ прекарва твърде много време за източване на водата. Факт е, че програмата на машината съдържа минимални и максимални интервали от време, за които шайбата трябва да премахва отпадните води. Ако по време на максимално отпуснатото време източването не се извърши докрай, управляващият модул дава команда да спре измиването и показва кода F18.

Ако шайбата на Bosch има дисплей, тогава грешката F18 е цветно показана на нея. Ако няма дисплей, машината информира потребителя за тази грешка с помощта на индикатор за горене от 1000 оборота и индикатор от 600 оборота.

грешка f18 в шайбата на Bosch без дисплей

Защо шайбата на марката Bosch източва водата твърде бавно, каква е причината за това поведение на технологиите. Всъщност може да има доста причини за това.

  1. Една от основните причини е неправилното свързване на маркуча за източване при инсталиране на пералнята.
  2. Грешка F18 може да бъде причинена от запушвания в помпата, отпадъчния филтър, дренажната тръба и маркуча.
  3. Същият проблем възниква, когато помпата и превключвателят за налягане се разпаднат. В първия случай машината просто не може да изпомпва вода от резервоара, но във втория, управляващият модул не получава данни за нивото на водата в резервоара и веднага генерира грешка F 18.

бъг f18 на bosh с дисплей

Неправилна инсталация

Ако сами инсталирате пералня Bosch, колкото повече я правите за първи път, трябва да обърнете внимание как да свържете дренажния маркуч на пералнята към канализацията, И смисълът тук дори не е в начина на свързване на маркуча към канализацията, а в правилното позициониране на самия маркуч.

Какво имаме предвид? Маркучът трябва да е леко огънат, когато е свързан към канализацията. Не е допустимо свързването на маркуча за източване към съединителя. Ако дължината на стандартния маркуч, която е включена в пералнята Bosch, не е достатъчна, можете да го удължите или да купите по-дълъг маркуч. Трябва обаче да се разбере, че колкото по-дълъг е маркучът за източване, толкова по-голямо е натоварването на помпата, толкова по-голямо е натоварването, толкова по-малък е работният живот на частта.

Височината на връзката спрямо краката на пералнята не трябва да бъде по-голяма от 1 метър, маркучът също не трябва да бъде "положен" твърде ниско. Оптималната височина на точката на свързване е 40-60 cm.

Също така, уверете се, че маркучът за източване не е прищипан от нещо или дори извит, тъй като това недвусмислено ще попречи или ще спре изпускането на отпадни води.

Различни блокажи

Запушванията могат да се превърнат в истински „бич“ на автоматична пералня с марка Bosch и всяка друга. Ако източването е затруднено или отсъства и шайбата генерира грешка F18, имайте предвид, че е много вероятно вината за сериозно блокиране. Как ще търсим това блокиране?

  • В началото няма да влезем в тялото на пералнята и да разглобяваме нещо там. Нека да видим къде може да се направи най-лесният начин, а именно да погледнем в дупката във филтъра за боклук.
  • След като проверите филтъра за боклук, изключете маркуча за източване и го проверете, може би блокирането се крие там.
  • На следващия етап ще трябва да изключим пералнята, да я извадим, да извадим съда за прах и да спуснем машината Bosch от лявата странична стена. През дъното лесно можете да стигнете до помпата и изпускателната тръба, защото именно там блокирането може да се „скрие“.

След като проверите всичко възможно и се уверите, че няма блокировки, можете да преминете към следващия етап от търсенето на причината за грешката F18 - проверка на превключвателя на помпата и налягането. Между другото, сега ще бъде по-удобно да направите това, тъй като машината вече е изключена и разглобена. Освен това вече имате достъп до помпата през дъното на машината, така че би било най-разумно да започнете с източващата помпа.

Помпа и превключвател за налягане

Проверката на изпускателната помпа трябва да започне с нейното демонтиране. Издърпваме скобите, които свързват тази част с дюзите. След това развийте външните винтове, които свързват помпата към филтъра за боклук (винтове около отвора на филтъра за боклук). Сега остава само да изключите проводниците, да извадите помпата от дюзите и да я извадите от пералнята.

превключвател за наляганеНие въртим помпата и изследваме вътрешностите й, като обръщаме внимание главно на състоянието на работното колело. Ако работното колело е непокътнато, върху него нищо не се навива и няма мръсотия, най-вероятно механиката на помпата е в идеален ред, пристъпваме към проверка на електричеството на изпускателната помпа. Взимаме мултицет и извикваме контактите на проводниците, които захранват помпата, след това тестваме самата дренажна помпа.

Може би след всички тестове грешката F18 няма да изчезне. В този случай ще трябва да проверите сензора за ниво на водата, който се намира под горния капак на пералнята Bosch. Можете да прочетете как да проверите и поправите този сензор в статията. Проверка на пресостата на пералнята.

В заключение отбелязваме, че успяхме да разберем естеството на грешката F18 в шайбата на Bosch, да изброим потенциалните причини за появата й, а също така да поговорим за намирането и премахването на причините за тази грешка. Надяваме се да намерите тази информация за полезна, късмет!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини