Всичко за пералните машини

Грешка F18 в пералнята Ariston

Грешка F18 в пералнята AristonВсяка пералня има редица кодове за неизправности, които се появяват на дисплея в случай на неизправност. Някои грешки и техните причини лесно се елиминират, но грешката F18 в пералнята на Ariston е призната за една от най-трудните. Какво да правите, когато бъде открит?

Проява на код

Най-често моделите Hotpoint Ariston дават такава грешка още преди началото на измиването: барабанът не започва да се върти, въпреки че прането е заредено, прахът е покрит и вратата на люка е плътно затворена. Има обаче ситуации, когато F18 се показва на всеки етап от процеса на измиване, до изсушаване или предене. В много редки случаи машината изглежда активно работи и кодът за грешка не изчезва.

Внимание! Моделите на Ariston машини с колекторния мотор нямат грешки F18 в арсенала си, той се появява само на дисплеи на устройства с асинхронен двигател.

Заслужава да се спомене, че не всички шайби на Hotpoint Ariston по принцип са оборудвани с електронни дисплеи. Това обаче не изключва възможността им да сигнализират за грешка.

  1. Най-старите модели са оборудвани само с два индикатора: заключване на люка на вратите и директно захранване. За такива машини грешката F18 се заменя с редица специфични действия от страна на устройството: 18 ярки мига на индикатора за мощност, паралелни звуци, подобни на щракване и въртене на часовниковата стрелка на програматора.
  2. Съвременните модели (сред тях AV, AVL, AVTL, AVSL, CDE) вече са оборудвани с голям брой индикатори, но все още нямат дисплей. При такива SMs грешката, от която се нуждаем, е придружена от следните симптоми: два индикатора мигат паралелно - „Спин“ и „Бързо измиване“ / „Допълнително изплакване“. Името на втория индикатор зависи от модела, той се намира втори отдолу в редица допълнителни функции. Възможно е и трептене на индикатора за заключване.проявление на код на модели без дисплей
  3. СМ от серия от нисък клас сигнализират за грешка, използвайки други индикатори. Най-често това е мигането на втората крушка отгоре (Изплакнете) и втората отдолу (индикатор за край на измиване). В някои случаи всички индикатори за допълнителни функции могат да светят, независимо от това дали са разположени вертикално или хоризонтално на панела (конфигурацията варира от модел до модел).
  4. Шайбите на Aqualtis Hotpoint-Ariston сигнализират за неизправност с втория и петия долен индикатор за температура. Някои модели имат само шест температурни светлини, докато други имат пет. В първия случай „необходимите“ индикатори съответстват на стойности от 30 и 60 градуса, във втория - 30 и 90.

Ако не сте загубили инструкциите от пералнята, не бъдете твърде мързеливи, за да погледнете там. По правило производителите осигуряват възможни въпроси и пишат как точно се проявява тази или онази грешка в модела.

Естеството на грешката

Горният код за разбивка показва неизправност в електронното пълнене на пералнята, а именно - неизправност в комуникацията между основния процесор на електронния контролер и контролния процесор. асинхронно задвижване на двигателя (както беше споменато по-горе, на дисплея F18 са показани само модели с този тип двигатели).контролния модул се счупи

Тъй като проблемът се крие в електронния модул за управление, за да се намери и реализира решение на проблема, е необходимо да има значителен опит в работата с микросхеми. Ако това не е налично, ще бъде практически невъзможно сами да отстраните проблема.

Но грешката не означава непременно повреда. Краткосрочните технически повреди също не са рядкост. В този случай връщането на шайбата в работно състояние е въпрос на пет минути. Достатъчно е да изключите домашния асистент от захранването за няколко минути и след това да го включите отново, Ако платката е непокътната, след манипулация кодът за грешка ще изчезне от екрана. Но ако изключването не помогна, наближава професионален ремонт.

Как да ремонтирам?

Ако проблемът наистина е в DSP или общия контролер, тогава е непрактично да се заменят всякакви отделни елементи, контролерът трябва да бъде напълно заменен. Що се отнася до ремонта, той е възможен в следните ситуации:

  • Фърмуерът на „контролера“ полетя. Случаят е доста фиксируем, с помощта на специално оборудване елементът лесно се препрограмира;
  • захранващият кондензатор или оптрон не е в ред - просто купете нова част в магазина и поставете старата на нейно място
  • отказ на контакти в буталата на микросхемата - знаещи хора или електронни майстори ги запояват отново, за да отстранят проблема.

DTC F18 се счита за най-труден, тъй като може да бъде фиксиран само ако имате определени знания и опит. Ако все пак решите сами да поправите платката, не забравяйте за безопасността при работа с електроника.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини