Всичко за пералните машини

Грешка F18 в пералнята на Siemens

бъг F18 CM SiemensДокато машината редовно изтрива и изтръгва, домакините не осъзнават, че с помощта на дисплея е възможно не само да следят състоянието на пране и да наблюдават времето, но и своевременно да записват неизправността в системата. Неизправност, забелязана от системата, се показва незабавно на таблото в буквено-цифрово съчетание, декодиране, което улеснява диагностицирането на източника на проблема и елиминира проблеми.

Така че грешка F18 в пералнята на Siemens показва не функциониращо изтичане. Какво доведе до неизправността, къде да търсим „виновника“ и как сами да поправим „домашния асистент“ в тази ситуация - ще разкажем подробно и ще покажем.

Защо се появи грешката?

Никой код за неизправност на Siemens няма да ви каже точно кой елемент от системата въвежда дисхармония в координиран механизъм. Посочената грешка ще помогне само да се определи навреме сигналът „sos“ от системата и да се стесни кръгът от възможни проблеми. F18 няма много:

 • Запушени дюзи, филтър, работно колело на помпата, маркуч или канализация.
 • Неизправност на помпата.
 • Кинк, изместване на маркучи или тръби.
 • Неизправен управляващ модул.

Последната причина предполага загуба на комуникация между пресостата и съответния триак. Първият е сензор за ниво на водата и представлява малък диск отгоре и дълга тръба, спусната в резервоара за измерване на налягане. Той регистрира количеството вода в машината и прехвърля събраната информация към контролното табло. Ако информацията не „достигне“ поради дефектен триак, системата няма да даде команда за източване и няма да позволи спининг да започне.

За да не се досетите, той препоръчва да извършите диагнозата сами. Много е вероятно грешката F18 да е резултат от блокиране, което може лесно да се елиминира без участието на професионални сервизи. Като начало препоръчваме да проведете няколко теста и да идентифицирате „възпаленото място“ на вашия домашен асистент.

запушен филтър и дюзи

Проверете за блокиране на достъпни места.

Знаейки какво да правите, когато се появи код F18, можете независимо да проверите системата за източване без никаква помощ. Освен това ремонтът не изисква специални знания и опит. Основното е да действате последователно и да се придържате към дадените инструкции.

За начало изследваме компонентите на водоснабдяването за блокиране. Ние действаме така:

 1. Изключваме шайбата от захранването.
 2. В долния десен ъгъл на кутията намираме люк за източване.
 3. Отворете с плоска отвертка, така че двата ключалки, които държат вратата, работят.
 4. Приготвяме мръсни парцали и контейнер за събиране на вода.
 5. Взимаме авариен маркуч, разположен до филтъра, отслабваме скобата и източваме водата.

Важно! Ако аварийният маркуч е празен, изпускателната тръба е запушена и водата не може да напусне резервоара (какво трябва да се направи в този случай - в края на секцията).

 1. Развиваме филтъра за боклук.
 2. Почистете го старателно от мазнини и мръсотия.
 3. Ние изследваме работното колело на помпата и при наличие на навита коса гарантираме нейното свободно въртене.
 4. Сваляме скобите на маркуча за източване, отстраняваме и почистваме под силен поток вода.

блокиране в дренажната системаРядко, но се случва боклук да се е натрупал не в самата пишеща машина, а в общата канализация. Лесно е да проверите предположението: ние включваме режим на въртене и спускаме края на маркуча за източване в тоалетната чиния, мивката, ваната или мивката. Свободно течаща вода премахва всички съмнения от технологията.

Сега обратно към тръбата за източване. Той свързва помпата и резервоара и ако в маркуча има бучка, водата блокира и не може да напусне барабана. За да потвърдите предположението, трябва да стигнете до охлюва на помпата през дъното на машината.

Най-често устройствата на Siemens нямат дънен панел, така че е достатъчно да наклоните кутията назад, да стигнете до тръбата, да изключите, да източите натрупаната течност и да почувствате запушвания. Изплакнете под налягането на водата, ще помогне да се елиминира разрушаването. Ако има палет, първо развийте фиксиращите болтове, като не забравяте внимателно да развържете жицата на сензора за теч. Последното е предвидено за аварийно спиране на машината, когато водата попадне в мазето, за да се избегне наводняване и късо съединение.

Проверете внимателно помпата

Ако маркучите и тръбите не предизвикват подозрения, обърнете внимание на помпата. Може да се запуши, да изгори или да се напука. В някои случаи майстор-аматьор може сам да извърши ремонта. Но първо трябва да стигнете до детайлите.

 1. Изключете захранването на машината, завъртете крана на захранването с вода и изключете дренажния маркуч от канализационната тръба.
 2. Отворете люка за източване, разположен отпред в долния десен ъгъл.
 3. Изпразваме машината чрез аварийно източване или филтър за боклук.
 4. Ние осигуряваме безплатен достъп до устройството от всички посоки.
 5. Приготвяме парцали, контейнери за събиране на вода.
 6. Изваждаме контейнера за прах, рязко го дърпаме към себе си.
 7. Обръщаме шайбата от дясната страна.
 8. Премахваме дъното, като го издърпваме, като дърпаме ключалките и разединяваме жицата на сензора за течове.

елиминирайте запушването на тръбата

Не бързайте и проверявайте помпата за ефективност с мултицет. Най-често проблемът се крие не в електрониката, а в боклука вътре в кутията. Въпреки добре обмислената система за филтриране с утаяването на чужди предмети и мръсотия във филтъра за боклук, част от косата и вълната попадат в някои части. Затова ще трябва да разглобите помпата и да я почистите от възпрепятстване на боклука. Улеснете:

 • фиксирайте местоположението на проводниците на камерата или с помощта на маркировки;
 • изключете повреденото окабеляване;
 • отслабват скобите с клещи;
 • извадете маркуча и тръбата;
 • дръжте помпата здраво за корпуса и я завъртете на половин оборот обратно на часовниковата стрелка.

Вмъкваме отвертка в съществуващия отвор в средния кръстовище и отстраняваме горния капак. Сега внимателно инспектирайте вътрешния механизъм, почистете от нечистотии и мръсотия, проверете целостта на уплътненията и почистете контактите. След това тестваме с мултицет. Когато помпата работи правилно, на дисплея ще се покаже трицифрено число и появата на "0" или "1" ще показва необходимостта от цялостна подмяна.

Когато маркучите са чисти и помпата работи, има вероятност контролната платка да се повреди. Независимите опити за отстраняване на ситуацията са изпълнени с допълнителни повреди, затова горещо препоръчваме да поверите ремонта на електрониката на професионалисти.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини