Всичко за пералните машини

Грешка F16 в пералня Bosch

грешка F16 на CM BoschГрешка F16, която е вградена в системата за самодиагностика на пералнята на Bosch, е една от най-очевидните. Дори и без каквото и да е дешифриране, потребителят бързо разбира какво го е причинило, обаче, за да реши проблема, това знание не е достатъчно, трябва да знаете характера на разбивката, която е задействала кода F16 и най-важното - да разберете как да го поправите. Ще поговорим за това в тази статия.

Дешифриране и причини за появата на кода

Ако на дисплея или контролния панел на вашата пералня Bosch се появи грешка с буквено-цифров код F16, имайте предвид, че "домашният помощник" имаше проблеми със заключването на вратата на люка, По принцип вие сами ще разберете това, когато затворите люка, стартирате програмата за пране и машината веднага ще издаде F16.

Тази грешка обикновено се появява веднага след избора на програма за пране. Изключително рядко този код се появява в средата или в края на измиването.

Ако вашият модел Bosch има дисплей, тогава няма никакви проблеми. Виждате кода, бързо го дешифрирате, определяте списъка с възможни неизправности, които са го породили и започвате да търсите конкретна повреда. Съвсем различен въпрос е, ако имате машина без дисплей. Появява се още едно препятствие. Първо трябва по някакъв начин да разпознаете тази грешка и едва след това да извършите горните действия.

грешка F16 в шайбата на Bosch без дисплей

Снимката по-горе показва контролния панел на пералня с марка Bosch без дисплей, което генерира грешка F16. Както можете да видите, светлините на контролния панел не светят, мига само светодиодът срещу числото 1000. При модели, при които въртенето става по-бавно, грешката F16 може да бъде посочена от светлината срещу числото 800. От какво може да се появи кодът F16?

  • Заключването на люка не работи или е без напрежение.
  • Неизправен заключващ механизъм на люка.
  • Нещо ви пречи да затворите люка.
  • Счупени проводници или изгорели контакти между UBL и контролния модул.
  • Неизправен управляващ модул.

Може би причината е UBL?

UBL за измиване на BoschТака че, без да отлагаме, ще започнем да проверяваме заключващото устройство на люка на пералнята. Изключете пералнята, за да избегнете токов удар. Отваряме вратата на люка възможно най-широко. Проверете механизма за заключване на люка. Много е възможно UBL да няма нищо общо, но виновният механизъм, който се състои от специална кука и пружина, е виновен. Проверете дали пружината е непокътната и куката на ключалката не е изместена встрани.

Ако всичко е наред със заключващия механизъм на люка, е необходимо да се стартира проверката UBL. Отляво на люка има малък отвор с две крепежни елементи отстрани, те трябва да се развият. Развивайки винтовете, наклонихме пералната машина Bosch малко назад и след това с пръсти натискаме маншета на люка, вкарваме ръка, усещайки UBL. Тогава идва решаващият момент, тъй като трябва да използваме пръстите си, за да намерим чипа с проводниците, свързани към UBL и внимателно да го изключим. Ако успеете, не се колебайте да получите UBL.

В случай, че не можете да изключите окабеляването от UBL в това положение, ще трябва да махнете маншета или дори предната стена на машината Bosch и едва след това да изключите UBL и това е ненужна работа.

След това тестваме UBL с мултицет. Ако устройството не работи, ние закупуваме нов, оригинален и след това го поставяме на неговото място, като не забравяме да свържете захранването.

Контролен модул и окабеляване

Ако заключващото устройство за люк на покрива работи добре, но пералнята все още издава кода F16, трябва да тествате силовото окабеляване, което преминава от контролния модул към UBL. За да направите това, трябва да имате сравнително свободен достъп до UBL окабеляването и това може да стане само чрез премахване на люка на люка. за как да премахнете маншета на люка на пералнята, е описано достатъчно подробно в същата статия, за да се съсредоточим върху това отделно, няма да го направим.

управляващ модул от BOSCH

Имайки достъп до окабеляването, ние го проверяваме за почивка. В същото време трябва да тествате и почиствате контактите.Ако в този случай проблемът не се е проявил, най-вероятно електронният модул е ​​виновен за грешката F16. Не проверявайте и поправяйте сами контролния модул, ако нямате съответните знания и квалификации. Поверете този въпрос на специалист, за да избегнете допълнително загуба на пари и време.

В заключение отбелязваме, че ако пералнята, която служи вярно дълги години, внезапно даде код за грешка F16, трябва незабавно да започнете да търсите проблема. Тази, която я предизвика. Как да направите това и как да поправите пералнята по-късно, е описано в публикацията. Добър ремонт!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини