Всичко за пералните машини

Грешка F16 в пералнята на Аристон

F16 CM AristonВертикалните перални машини Hotpoint Ariston веднага след старта на процеса на измиване могат да покажат код на повреда F16. В повечето случаи грешка се показва веднага, дори преди стартирането на програмата. Понякога кодът може да се появи вече в процеса на измиване на нещата. Ще разберем за какво свидетелства грешката F16, за каква повреда на пералнята показва?

Проява на грешки

Най-лесният начин да се идентифицира грешка в съвременната пералня с дисплей. Именно на цифровия екран системата показва абревиатурата F16. Ако машината не е оборудвана с дисплей, потребителят ще трябва внимателно да наблюдава поведението на „домашния помощник“.

По-ранните модели Hotpoint Ariston с един индикатор за захранване на контролния панел (говорим за ATL, AT, TX модели) ще уведомяват за неизправност в системата, като мигат светлината и завъртат селектора на програмата. 16 последователни мигания на индикатора и щракване на програмиста ще известяват за грешка F16.

Шайбите, оборудвани не само с мрежов бутон, но и с клавиши за избор на допълнителни функции, уведомяват потребителя по малко по-различен начин. Например, на машини от серията AVTL, AVTXL, индикаторът „Spin“ започва да мига, а с него и символът „Key“ на ключалката на вратата.

Вертикалните машини от серията Ariston Low-End показват грешка, като мига лампата за изплакване (разположена в колоната с индикатори за етапите на посочения режим). Освен това могат да светят допълнителни опции.

Откъде дойде?

Какво да направите, за да премахнете откритата грешка? Необходимо е да се разбере какъв вид неизправност в системата сигнализира това означение. грешка F16 на шайбите Ariston с вертикален тип зареждане показва проблем със сензора за паркиране на барабана.

Този код на разбивка е типичен изключително за „вертикални пръти“; при автоматични машини с предно зареждане няма такава грешка.

Има няколко опции, в резултат на които се е случила повредата:барабан в Аристон

  • листата на барабана не са напълно затворени. Уверете се, че сте затворили капаците плътно, като приключите с товаренето. Когато се затворят, трябва да се чуе характерен щрих звук. С хлабаво затваряне машината няма да започне да работи;
  • лоша връзка на контактите. Уверете се, че проводниците във веригата от сензора за паркиране до контролния блок са свързани плътно. Понякога поради вибрациите, които шайбата издава по време на работа, плътността на връзката на контактите се нарушава. Решението ще бъде възстановяването на окабеляването;
  • еднократна неизправност на контролния модул. Може би премахването на кода ще помогне за изключване на AGR от мрежата за 15 минути. След това рестартирайте пералното оборудване и изберете желаната програма за пране.

Така че, грешка F16 в перална машина Аристонможе да се появи по няколко причини. Ако бързите действия не помогнаха, трябва да предприемете пълен ремонт. В някои случаи ще трябва да прибягвате до помощта на професионални майстори.

Опитваме се да поправим

Първоначално можете да опитате да поправите машината сами. Ако повторното затваряне на капаците на барабана преди характерното щракване или рестартирането на машината не работи, ще бъдат необходими по-сериозни ремонти.

За да тествате функционалността на сензора за заключване на барабана, устройството за паркиране и микро превключвателя, трябва да се „въоръжите“ с мултицет. С помощта на тестера всеки от елементите се диагностицира. При неизправности е необходимо да се подмени повредената част с нова.

За непрофесионалния човек ще бъде много трудно да поправи ситуацията при повреда на контролния блок. Ако следите от модула изгорят, микросхемата изгори или основният микропроцесор е повреден, се препоръчва да се обърнете към сервизен център или сервиз за помощ от специалисти.

Грешка F16 може да възникне, ако водата попадне в контактите на датчиците за паркиране.

Когато извършвате ремонт самостоятелно, пригответе се, че може да е необходимо да спойкате изгорелите вериги, да промените елементите, чиято неизправност ще бъде открита. Ако микропроцесорът се повреди, управляващият модул няма да подлежи на възстановяване, той ще трябва да бъде напълно заменен.

Не фактът, че проблемите са в пулта за управление. Не забравяйте да проверите окабеляването на пералната машина за повреди, изключени контакти. Струва си да проверите проводниците, които се простират от сензора за паркиране на барабана до основното устройство.

Окабеляването се влошава с течение на времето поради външни влияния, така че контактите трябва периодично да се проверяват за херметичност на връзката.

В пералня Ariston дефектът на окабеляването може да доведе до по-сериозни последици. Повредените проводници могат да причинят късо съединение, в резултат на което електронният главен контролер може да се повреди. Окабеляването може да бъде поправено с помощта на усукване с термосвиване, но идеалната опция би била пълна подмяна на кабелния контур. Контактите се възстановяват чрез запояване или чрез пълна подмяна на използван блок за контакти.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини