Всичко за пералните машини

Грешка F15 в пералнята Atlant

грешка f15 в SM AtlantГрешка F15 е доста специфична и често се проявява така, че потребителят вече да не се съмнява в причините за нея. Съгласете се, ако влезете в банята или кухнята и видите, че огромна локва се излива под тялото на пералнята Atlant и F15 светва на дисплея, вероятно ще разберете, че това е теч. За този код обаче има и скрити причини, да не говорим за факта, че е необходимо бързо и професионално да се определи точно къде е възникнал течът. Като цяло има много въпроси относно тази грешка и отговорите на „котката плакаха“, затова решихме да опитаме да коригираме ситуацията като част от тази статия.

Описание и причини

Автоматична пералня Атлант, както и всяка друга, е създадена с цел да улесни живота на домакините. Процесът на пране, а понякога и сушенето на нещата се извършва напълно автоматично и, разбира се, никой не следи този процес. Приближаваме се към пералнята, за да заредим първо прането в нея, да изсипем прах и да стартираме програмата за пране и след това да вземем измитите и изтрити вещи.

Това, което се случва през час и половина от работата му, не ни интересува или може би напразно. Стотици потребители бяха изправени пред грешката F15 и наводняването на апартамента си и апартамента на съседите отдолу и ако програмата за миене не беше спряла навреме, те щяха да наводнят цялото стълбище.

Опитайте се да не оставяте пералнята без надзор за дълго време. Когато излизате от дома с работеща шайба или лягате, не забравяйте, че техниката може да се провали.

И така, кодът F15 за пералнята Atlant, как да я декриптираме и какви са причините за появата й? Да започнем с дешифрирането. Код F15 съобщава за течаща перална машина или неизправност в електрониката. Как пералнята определи това? Много просто благодарение на сензора, разположен в тигана. Теоретично, ако сензорът се задейства навреме, потребителят дори няма да разбере, че машината на марката Atlant е изтекла. Но това не винаги се случва. В около половината от случаите сензорът се забавя или изобщо не работи.

За да разберете причините за теч, той трябва да бъде открит. Къде може да изтече машината на Atlant, какви детайли могат да станат слабата точка, която ще доведе до грешка F 15?

 1. Обемен клапан и неговите дюзи.
 2. Прахообразен колектор и неговите дюзи.
 3. Резервоар за измиване
 4. Изпускателна тръба.
 5. Изпускателна помпа.

Течове могат да възникнат и поради повреда на входящия и изходящия маркуч. Но машината ще открие такива течове само ако е снабдена с маркучи със система за спиране Aqua. Във всички останали случаи няма да получите реакция от системата за самодиагностика.

Проверка на системата за пълнене и източване

Преди да започнете да търсите причината за теча, нека да играем малко „Шерлок Холмс“. Огледайте и почувствайте локвата, която е изтекла от Атлантика. Ако водата е абсолютно чиста, без примеси от прах, тогава на входа е имало теч и за това са виновни или входният клапан, или дюзите му. Ако водата е сапунена, на останалите места се е появил теч, за който говорихме в предишния параграф.

Можете да проверите изтичането на клапана, като развиете горния капак на машината. Предварително изключете оборудването от всички комуникации. След като си осигурите достъп до пълнещия клапан, го огледайте, като обърнете особено внимание на дюзите, които отиват към контейнера за прах. Дюзите могат да бъдат разхлабени или износени, поради което те трябва да бъдат сменени, ако е необходимо. Клапанът по правило не може да бъде поправен и ако нещо се случи, той се променя.

клапан и дюза

Ако водата тече с примеси от праха, започнете теста с дюза от контейнера за прах към резервоара и след това дюза от резервоара към изпускателната помпа. Ако самите тръби работят, тогава сменете скобите, в противен случай напълно сменете монтажа. Дюзата на помпата на пералнята Atlant може да се достигне през дъното.Незабавно проверете помпата, ако в нейната тръба се появи пукнатина, тогава водата ще започне да прониква в отвора. В този случай трябва да замените частта.

помпа и дюзи

Други отстраняване на проблеми

Много по-рядко водата изтича от резервоара на пералнята поради скъсан маншет, напукан приемник за прах или дупка в резервоара. Основният симптом на дефектна маншета е капенето на вода през вратата на машината. Замяната на тази част е описана подробно в статията. Как да смените маншета в пералнята.

Що се отнася до контейнера за прах, не е необходимо той да се напука или да се спука, може би той е поставен неправилно. В резултат на това част от водата влиза в тигана, а част изтича навън. Опитайте да извадите тавата и да я поставите отново.

И накрая, пукнатина в резервоара е най-трудната неизправност, отстраняването на която ще изисква финансови и времеви разходи. Резервоарът може да изтече поради:

 • остър чужд предмет, хванат в барабана;
 • производствен дефект;
 • силен шок по време на транспортиране.

За ваша информация! Резервоарът в пералнята е сгъваем и следователно ще бъде по-лесно да се поправи, ако е възможно.

Подробно описание на изваждането на резервоара от пералнята е в статията Подмяна на лагери в перална машина Atlant, След изваждането на резервоара внимателно огледайте дупката. Ако е малка, тогава може да бъде напълно запоена. В други случаи е по-добре резервоара да се замени с нов. От друга страна, подобен ремонт може да се окаже неоправдан в цената, така че преценете сами какво да правите.

Така че в повечето случаи можете да елиминирате грешката F15 в пишещата машина Atlant у дома сами или като се обадите на съветник. Рядко се случва да карате кола до сервиз. Успех!

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Сеня Senya:

  Машината има тази грешка, няма изтичане, не се събира вода.

  • Граватар Вова Вова:

   Аз също имах грешка F15 без течове. Изсуших модула за контрол на сешоара и той работеше.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини