Всичко за пералните машини

Как да поправите грешка F14 в пералнята Atlant

Грешка F14 в SM AtlantЕдна от най-досадните системни грешки е F14. Ако пералнята Atlant генерира грешка F14, подгответе се за разходите, въпреки че това все още може да струва. Не изпадайте в паника преди време. Нека декриптираме този код и след това да видим какво можете да направите сами и какво само с помощта на съветника.

Какво означава този код?

Проучвайки съответните инструкции, можете бързо да стигнете до извода, че грешката F14 означава повреда на контролния модул на пералнята Atlant, но в действителност това не винаги е така. Причините за грешката могат да бъдат скрити много по-дълбоко, по-специално, нейното възникване може да бъде повлияно от:

 • запушен филтър за боклук;
 • неправилно свързване на машината към канализацията;
 • пренапрежение на мощността.

Преди да промените отново и още повече да промените контролния модул, трябва да проверите горните причини. Да се ​​надяваме, че това е банална краткосрочна неизправност в електрониката на пералнята Atlant.

Предварителни действия

За да се опитате да поправите грешката F14, първо трябва да проверите дали е имало краткосрочна повреда в системата. Затворете плътно вратата на люка, изключете пералнята и изключете захранващия кабел от захранването. След това можете да отидете да пиете кафе, тъй като трябва да изчакате от 7 до 15 минути. По-добре да изчакате 15 минути. Връщаме се, включваме машината и се опитваме да стартираме програмата, ако грешка F14 се появи отново, струва си да стартирате техниката Atlant в тестов режим. Какво трябва да направя?

 1. Първо трябва да свържем машината към електрическата мрежа и плътно да затворим вратата на люка.
 2. Уверяваме се, че превключвателят на програмата е в 12 часа.
 3. Натиснете бутона „Старт / Стоп“ и го задръжте.
 4. Завъртете превключвателя на програмата в положение 6 часа (показалец надолу).
 5. Пуснете бутона „Старт / Стоп“.
 6. Завъртете копчето, за да превключвате програми за 12 часа (показалец нагоре).

SM тест на Atlant

Ако на дисплея се появят четири осмици, тогава тестовият режим е стартиран успешно. Самата машина ще тества системата и ако в края даде три сигнала, имате късмет, че няма сериозни неизправности. Ако машината показва код за грешка в края на теста, тогава въпросът е лош, има неизправност, която трябва спешно да се намери.

За да извадите машината от тестовия режим, завъртете програмния селектор с една стъпка наляво, след това го върнете за 12 часа и изключете машината.

Проверка на маркуча за източване

Колкото и парадоксално да изглежда, но в някои случаи отстраняването на неизправности F14 помага тривиално да се провери връзката на машината към канализацията. Ако машината Atlant беше наскоро инсталирана, трябва да проверите, тъй като това може да е основната причина за проблема.

Обърнете внимание на горния завой на маркуча за източване. Тя трябва да бъде на височина 1 м от пода. Разстоянието между мястото на свързване на дренажния маркуч и завоя на дренажната тръба трябва да бъде най-малко 80 cm. Ако връзката е неправилна, това може да предизвика „сифон ефект“.

връзка за перална машина

Мръсната вода от канализацията може да попадне обратно в машината и системата за самодиагностика може да реагира неадекватно на тази неизправност с грешка F14. Какво не е тайна, SM Atlant не е инсталирал най-модерната електроника с далеч от оптималния софтуер.

Почистване на филтрите

Майсторите отбелязват, че в някои случаи SM Atlant може да даде грешка F14 поради запушен дренажен филтър. Звучи неочаквано, но фактът остава. Лесно е да почистите филтъра.

 1. Изключете машината от мрежата.Почистване на филтрите на Atlant
 2. Наклонете я малко назад.
 3. Поставете плосък контейнер под шкафа, за да изтече мръсна вода в него.
 4. Отворете люка, разположен в долния десен ъгъл на пералнята.
 5. Развийте филтъра и източете цялата вода.
 6. Почистете всичко вътре, изплакнете самия филтър и го завийте на място. Върнете машината в първоначалното си положение.

След почистване на филтъра, опитайте да рестартирате машината няколко пъти. След това стартирайте сервизния тест, както е описано по-горе. Ако грешката F14 продължава, значи това е сериозен въпрос.

Тест на контролния модул

Явно помощта на опитен майстор е незаменима. Ако горните мерки не помогнаха, ще трябва да тествате контролния модул за неизправност. Само специалист може качествено да извърши такава операция. Независим тест и ремонт на контролния модул може да причини непоправима вреда и впоследствие определено ще трябва да промените електронното пълнене. Между другото, цената на нова част е 50% от цената на нова машина, така че не рискувайте напразно.

Може да сте се сблъскали с други Кодове за грешки в пералнята Atlant, Ако е така, прочетете едноименната статия, която е на нашия уебсайт, и ние се сбогуваме и ви пожелаваме късмет!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини