Всичко за пералните машини

Грешка F13 в пералнята Atlant

Грешка F13 в SM AtlantБеларуската марка Atlant е добре позната в постсъветското пространство с домакински уреди, които се произвеждат под нея. Освен всичко друго, пералните машини излизат под тази марка и автоматичните машини, но качеството им все още оставя много да се желае. По-специално пералнята Atlant често „греши“ грешка F13. Какъв вид грешка е това и как да го контролираме, ще опишем в тази публикация.

Обозначаване и тълкуване

Дисплеят в пералнята съществува, за да предостави на потребителя повече информация за работата на „домашния асистент“. Помага особено, когато системата за самодиагностика трябва да показва един или друг код за грешка, например код F13. Потребителят, като видя кода, може веднага нарочно да погледне в техническите документи, за да разбере какъв вид грешка е срещнал и какъв вид неизправност го е генерирал потенциално.

грешка f13 в Atlas с дисплей

Друго нещо е, ако на пералната му машина няма екран, на който да може да се показва някаква информация. Как потребителят знае, че системата за самодиагностика на машината иска да му каже нещо? Отговорът е прост, шайбата без дисплей комуникира с потребителя, използвайки индикаторите на контролния панел, осветявайки ги в определен ред. Ако обърнете внимание на долния ред крушки, тогава ще видите, че грешката F13 е посочена от светещата първа, втора и четвърта крушка (броим отляво).

Електрическите крушки трябва да са включени и да не мигат или да не издават „морс код“.

грешка F13 на пишеща машина Atlant без дисплей

Грешката с код F13 се дешифрира доста широко. Производителят посочва неизправност на управляващия модул или подходящо за него окабеляване. Всъщност това са десетки потенциални разрушения, тъй като всеки полупроводников елемент може да създаде проблем. Но ако започнете да разбирате проблема подробно, се оказва, че не всичко е толкова ужасно, колкото може да изглежда на пръв поглед, но все пак е доста сложно.

Проверете окабеляването и контактите

електронна модулна платка и окабеляванеНа пералнята на марката Atlant, управляващият модул е ​​разположен в горния десен ъгъл на корпуса до превключвателя за налягане. Съответно основният сноп от проводници и чипът, който е подходящ за таблото за управление, се стартира по протежение на страничната стена. Опитните майстори се оплакват, че подобно подреждане на най-важната електронна част на машината (нейните „мозъци“) води до нейните чести повреди.

  1. Предната част на пералната машина с предно зареждане е по-податлива на въздействието на вибрации. Освен това, местоположението на „деликатните“ части в близост до страничната стена е рисковано, тъй като, вибрирайки отстрани по време на цикъла на въртене, машината може да се бие по стените на мебелите или някои други предмети, „отърсвайки“ електронния модул и разхлабвайки чипа с проводници.
  2. Потребителите често поставят бутилки с течен перилен препарат директно върху горния капак на пералнята Atlant и те често се разливат. Течният гел тече от капака към предния панел, тече по страничната стена отвън и влиза в случая, в който се намира контролния модул и множество проводници и контакти. В резултат контактите се окисляват, изгарят и модулът се проваля.
  3. Повечето перални машини имат автоматичен модул, разположен в долния десен ъгъл на задната стена. С други думи, той е доста далеч от дозатора за прах и ако потребителят излее грешен прах, изобилната пяна, която се появява, едва ли ще стигне до пластмасовия блок с контролната платка. Пералнята Atlant в този смисъл има очевиден минус, защото ако пяната стърчи във всички посоки, нейните бухалки със сигурност ще стигнат до контролния модул, а след това и до лотарията.

пяна от пералнята Atlas се изкачва с риск да повреди модулаВъпреки горните недостатъци, това подреждане на окабеляването, основните контакти и модулът има очевидни предимства. Основният плюс, който ни засяга, е лесният достъп - премахнахме горния капак и ето го модулът.Точно под ръка и цялото окабеляване, което му пасва, също се изтегля и проверява без проблеми. Е, тук можем да прекратим полезния фон, нека започнем да проверяваме окабеляването и контактите на контролния модул.

Така че, изключете чипа с сноп жици от контролния блок. Получаваме и настройваме мултицета. Проверяваме всяка публикация за отворена. Ако се намери такъв проводник, той трябва незабавно да бъде заменен с контакта, но ако има няколко повредени проводници (например мишки са ухапани), можете да промените целия пакет наведнъж - по-малко проблеми. След това трябва да позвъним на всеки контакт на контролния блок и ако всичко е наред, преминете към проверка на таблото за управление.

Проверка и ремонт на електронния модул

На този етап от теста става ясно, че окабеляването и контактите не са виновни за грешката F13, което означава, че ще трябва да махнете контролното табло на електронния модул и да го подложите на строги тестове. Ако на контролния съвет се виждат следи от почистващ препарат, изплакнете го с топла вода, след това го изсушете много добре със сешоар и след това го изплакнете с етилов алкохол.

Общата процедура за проверка и ремонт на модула за управление на пералнята Atlant е показана на дъската Invensys 5521CC като пример.

След тези процедури можете да вземете и да проверите борда за функционалност. Ако грешката F13 не е коригирана по този начин, правим следното:

  • проверете захранването с мултицет;
  • обадете се 21 пинов - VDD0, 32 пинов - VDD1, 43 пинов - VDD2;
  • След това, отметка 39 - RESET и след това щифт 32;
  • на следващия етап се свързваме с платката и премахваме фърмуера.

Намерете и инсталирайте нов фърмуер. Ако тази мярка не помогне за решаването на проблема, ще трябва да тествате процесора по-подробно. Първо проверете автобусите на SDA и SCL. След това тестваме 5 и 6 крака на процесора, ако няма напрежение на един от тях - процесорът е повреден, ще трябва да смените цялата платка.

На новия контролен съвет може също да се наложи да актуализирате фърмуера.

Табло за управление на пералнята Atlant

В заключение отбелязваме, че кодът за грешка на пералните машини Atlant F13 може да показва сериозни проблеми с електричеството или електрониката на „домашния помощник“. Всичко трябва да бъде внимателно претеглено, преди да се пристъпи към проверката и ремонта на тези части на машината, защото без подходящи умения е почти невъзможно да се направи. За формирането на допълнително мотивационно отношение прочетете статията Струва ли си да поправите електронни модули със собствените си ръцеможе би тя ще ви подтикне към конкретни действия. Добър ремонт!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини