Всичко за пералните машини

Грешка F12 на пералнята Atlant

грешка F12 в SM AtlantПерални Атлант на Беларус сглобяване, както и машини от други марки, са оборудвани със самодиагностика. Кодовете за грешки информират, че оборудването работи неправилно. В тази статия ще се спрем на грешката F12, ще опишем причините за нейното възникване и какво да правим в този случай.

Описание и причини

Производителят Atlant дава много продължителна интерпретация на грешката F12: "Проблем с двигателя." Тази формулировка подсказва, че двигателят е счупен, но опитен майстор ще каже, че всичко не е толкова просто. Различните елементи, свързани с работата на двигателя, могат да се провалят и следователно сложност и цена машинен ремонт Атлант ще бъде съвсем различно. Следното може да се провали:

 • въглеродни четки на електродвигателя;
 • контакти за окабеляване;
 • ликвидация.

Грешка F12 в пералнята на тази марка може да се появи не само поради повреди на двигателя, причината може да е контролната платка. Ако елементът, отговорен за работата на двигателя, изгори върху него, тогава моторът просто няма да бъде приведен в движение, измиването няма да започне.

За ваша информация! Пералнята Atlant без дисплей известява за подобна повреда чрез мигане на първия и втория индикатор на диода на контролния панел.

Ремонт на двигателя

В повечето случаи колекторният мотор може да бъде поправен, тъй като неговото "слабо" място са въглеродните четки, които в крайна сметка изчезват. Предлагаме инструкции за подмяна на четки:

 1. Извадете гърба на тялото на машината, като развиете няколко винта по периметъра на шайбата.
 2. Извадете задвижващия ремък от вала на двигателя и барабана.
 3. Изключете чиповете с проводници от двигателя.
 4. С помощта на 10 мм гаечен ключ развийте болтовете, на които се държи двигателят.
  двигател в SM Atlant
 5. Извадете мотора от релсите, като го издърпате към вас и го издърпайте от машината.
 6. В основата на двигателя ще видите две четки в метални кутии, те трябва да се развият.
 7. На мястото на повредени четки поставете нови подобни и сглобете машината.

Важно! Вземете само оригинални резервни части. Подобни четки, закупени на съмнително място, могат да съдържат не само графит, но и мед, а това е опасно от унищожаването на арматурата, тоест пълна подмяна на двигателя.

Ако грешката F12 на пералнята не се появи поради четките на двигателя, тогава е необходимо да се провери целостта на проводниците, идващи от двигателя и техните контакти. Окислените контакти могат да бъдат почистени и в случай на неизправност в проводника, да се смени. Трябва да се обадите на окабеляване с мултицет последователно и за предпочитане няколко пъти, за да не пропуснете нищо.

Изключително рядко в пералнята намотката на електрически мотор изгаря, но все пак си струва да се провери. Ако неизправността се потвърди, тогава няма какво да се мисли - сменете двигателя напълно. Няма смисъл да пренавивате намотката, тъй като цената няма да е много по-евтина от новата част, така че незабавно потърсете оригиналната резервна част, освен ако, разбира се, не мислите да замените напълно пералнята.

Ремонт на таблото за управление

Електронното табло се състои от различни радио елементи, включително транзистори, триаци, генератор, диоди и други. Подмяната на такива елементи за начинаещ е невъзможна задача, тъй като трябва да знаете точно кой елемент е отговорен за какво. Следователно такава работа трябва да бъде поверена на капитана. Но ние не ви обезкуражаваме да извършвате свои собствени ремонти, предлагаме ви да се запознаете с схемата на контролната платка на пералнята Atlant, като използвате за пример моделите 50C82, 35M102 и 45U82.

SM платка на Atlant

На тази диаграма контактите на съединителя J3 за свързване на електродвигателя са оградени в червено. Намотката на статора е свързана към щифтове 2 и 3, средата на намотката е свързана към щифт 1. Намотката на ротора е свързана към щифтове 4 и 5. Мощният триатор BTB16-600 (16 A) и релето са отговорни за управлението на задвижващия мотор. Ако възникне грешка, тези елементи се проверяват първо.В случай на неизправност те се подменят.

Както можете да видите, пералнята Atlant създава грешка F12 по различни причини. Не всички от тях трябва да бъдат елиминирани самостоятелно, защото е необходимо определено умение и инструмент. Надяваме се тази информация да ви е била полезна. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини