Всичко за пералните машини

Грешка F12 на пералня Ariston

F12 грешка на CM AristonГрешка F12 на пералнята Ariston най-често се появява до пълното пълнене на водата в резервоара. Често машината изобщо не започва да изтегля вода, давайки съответния код на дисплея. Грешката F12 се предхожда от доста забележителен симптом - входящият клапан започва да работи истерично, издава специфични звуци. За грешката F12 на пералнята на марката Ariston и за неизправностите, които я причиняват, прочетете тази статия.

Показване на код на Ariston без дисплей

Пералня с дисплей комуникира с потребителя, като показва информация върху него. Но ако шайбата няма дисплей, тя също може да каже много, чрез светлинната индикация, трябва само правилно да разпознаете тази индикация и да направите съответните заключения. За какво говориш?

 • Пералнята Ariston на „древната“ линия Margherita започва да мига интензивно 12 пъти с индикатора на бутона за захранване, след това прави почивка за до 15 секунди и повторно мига отново, докато индикаторът за заключване ще свети постоянно.
 • Пералнята Ariston AVSL мига със светодиод, който показва режим „Супер измиване“, както и индикатор на таймера за забавяне, а светодиодът „ключ“ или „заключване“ много често ще мига.
 • На шайби Hotpoint-Ariston ARXL, ARSL, ARL тази грешка се показва на контролния панел на мигащите и завъртащите се индикатори. Освен това в някои случаи има допълнителен знак под формата на индикатори за изгаряне на функциите и всички те изгарят заедно.
  F12 грешка на Ariston без дисплей
 • Hotpoint-Ariston Aqualtis ще бъде уведомен за грешката F12 чрез трета и четвърта температурна светлина (400С и 500C).

За да идентифицирате правилно кода, който пералната машина ви предава без дисплей, трябва внимателно да го следите след повторно свързване. Обикновено индикационният код се повтаря много пъти, просто трябва да преброите миганията на различни крушки.

Дешифрирайте кода

Грешка F12 е една от най-сериозните. В 95% от случаите това е резултат от много сериозни неизправности, възникнали в електронната или електрическата верига на пералнята. Как се декриптира тази грешка? А тя се дешифрира, както следва: взаимодействие между дисплейния модул на контролния панел и електронния модул, който управлява цялата пералня, е невъзможно.

За съжаление, най-често тази грешка се задейства дори не от електронен контролер, а от индикатор, тъй като не може да комуникира с „мозъка“ на пералнята и да координира действията си. Съответно, той блокира работата на всички програми за измиване и показва кода F12 на дисплея или предава посочения код, като използва индикаторите на контролния панел.

Търсене и премахване на счупвания

След като проучихте декодирането на кода F12, не бързайте да се обезсърчите, въпреки че вече е възможно да потърсите телефон на добър майстор в притежателя на вашата карта. Първо се опитайте да проверите дали причината за грешката F12 е локална повреда в таблото за управление. За да направите това, трябва да рестартирате пералнята три пъти, като държите паузи за 7-10 минути между изключенията.

В този случай трябва да изключвате машината всеки път от мрежата, не само от бутона, но и като изключите захранващия кабел на пералнята от контакта.

пулт за управление на пералня Ariston

Шансовете, че това ще помогне не толкова, но си струва да опитате. След това трябва да проверите таблото на контролния панел, окабеляването, което го захранва, и самия електронен модул. По традиция, нека започнем с по-простия начин - с проверка на таблото и окабеляването. Как да направите това е описано в статията. Грешка F06 в пералнята Ariston, няма да се повторим, но веднага отидете на електронния модул.

Ако след проверка на останалата част от електричеството се убедите, че кодът за грешка F12 води до контролния модул, не се колебайте да се обадите на съветника. Това ще ви спести много време и в същото време нерви.Но ако наистина искате да „копаете по-дълбоко“ с технологията, намерете и премахнете контролния модул, за да го прехвърлите на капитана за ремонт. Можете да направите това по следния начин.

 1. Премахваме задната стена на нашата марка „домашен асистент“ Ariston.
 2. В долната част на кутията на пералнята в левия ъгъл близо до задната стена има доста голям блок, към който има сноп жици, това е контролния модул.
 3. Без да изваждате проводниците, извадете модула от крепежите и го снимайте, за да можете по-късно да го върнете обратно.
  контролен модул в Аристон
 4. Прекъсваме всички чипове с проводници, отстраняваме електронния модул отстрани, след което сглобяваме и пренасяме частта в сервиза.

Може да попитате, защо сами да премахнете електронния модул, ако няма начин да го поправите сами? Е, първо, в никакъв случай всички занаятчии не могат да ремонтират модули вкъщи, и второ, дори ако овладеете и тествате тази част, поне ще спестите малко пари при обаждане на майстора и демонтиране на частта , По текущи цени, обаждането на съветник и демонтирането на електронен модул струва между 8 и 33 долара, в зависимост от региона.

И така, да обобщим нашата история днес. Грешка F12, както се оказа, може да бъде много сериозна, защото причинява повреди в електрическата и електронната комуникация на пералнята. Някои проблеми могат да бъдат решени със собствените си ръце, но ако никога не сте ремонтирали перални и всякаква електроника, по-добре е да се обадите на майстора и да му обясните подробно какъв е проблемът. Най-вероятно добрият майстор ще намери начин да ви помогне. Добър ремонт!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини