Всичко за пералните машини

Грешка F11 в пералня Ariston

Грешка F11 в пералня AristonСъвременните автоматични машини могат да преустановят работата на всяка стъпка на измиване в случай на неизправност в системата. Грешка F11 на пералнята Ariston се появява на дисплея в края на изплакването. Тъй като процесът на въртене все още не е започнал, домакинята ще получи пералня, пълна с неща и вода, което значително ще усложни по-нататъшните действия. Какво ще бъде решението на проблема?

Идентифицирайте грешката правилно

Измиването в този случай започва като стандарт, но след известно време машината ще уведоми потребителя за неизправност. Кодът за неизправност в повечето случаи се показва точно преди или след изплакване на прането. По-рядко машината показва грешка F11 по време на цикъла на въртене.

Грешка F11 може да се покаже без определен шаблон: тя ще се появи, след няколко минути ще има пропаст, което ще ви позволи да завършите стартирания режим на пране.

Машините Hotpoint Ariston, които нямат екран, показват грешката по различни начини.

  • Най-ранните автоматични устройства, оборудвани само с двойка индикатори: лампа за захранване и сигнал за затваряне на люка, показват серия от 11 мига индикации за захранване с пауза от 10-15 секунди. Светодиодът на вратата (символ "заключване" или "ключ") ще свети постоянно. Програмистът ще започне да се върти в кръг и ще излъчва характерни кликвания.
  • На автоматичните машини Ariston, които имат индикация за етапите на режимите на пране (например устройства на модели AML, AVSL, AVL и др.), Ще светят лампите „Таймер за отложен старт“, „Експресно измиване“ и „Допълнително изплакване“. UBL светодиодът ще мига едновременно.Светодиоди мигат на пишеща машина без дисплей
  • В линията за миене на серията Hotpoint Ariston от нисък клас светва индикаторът "Spin", лампата "Program End" и "Key" люкът затваря LED светкавицата. Освен това може да светне хоризонталният дисплей на допълнителни опции.
  • Пералните машини Hotpoint Ariston Aqualtis, които нямат цифров дисплей, ще уведомят потребителя за грешка, като мигат индикатори за температурата на водата 30 ° C, 50 ° C. В същото време ще мига светлина, показваща измиване в студена вода. В резултат на това има изгаряне на 1,2 и 4 индикатора за нагряване на вода в ред, отдолу нагоре.

Какво да направите, ако сте диагностицирали грешка F11? Ще разберем как да се справим с възникналия проблем, в какви случаи ще е необходим пълен ремонт, при който банално рестартиране на оборудването ще помогне.

Машината се повреди?

Как да поправите машина при диагностициране на грешка? Не винаги код за проблем F11 показва повреда, в някои случаи говори само за краткосрочна неизправност в системата, която е лесно да коригирате със собствените си ръце. Ще анализираме основните причини за появата на обозначението F11.

  • Вероятно е имало неизправност в основния модул за управление или има неизправности в индикацията на шайбата. Електрониката е рядкост, но е грешна, така че на първо място изключете машината, като изключите захранващия кабел от контакта. След 15 минути включете оборудването и опитайте да стартирате желания режим на пране.
  • Понякога говорим за контакти на помпата. Необходимо е да се проучи плътността на връзката в електрическата верига от помпата към управляващото устройство, да се провери окабеляването за дефекти и счупвания.контактите на помпата са изключени

Ако елементарните действия бяха неуспешни и шайбата показва грешка F11, тогава някой възел в системата е спрял да функционира и ще трябва да прибягвате до ремонт.

Най-често повреда F11 информира потребителя за повреда на изпускателната помпа, за неизправност в нейната верига.

Поради определени причини връзката с помпата се губи и тя не реагира на сигналите от контролното устройство на пералната машина. Машината не разпознава командата, не може да извади отпадъчната вода от резервоара и показва код за грешка.

На някои машини Hotpoint Ariston, грешка в F11 може да показва грешка в източването. Възможно е да е възникнал запушен дренажен маркуч или канализация.В този случай блокажите трябва да бъдат премахнати. Най-често обаче грешката информира точно за сериозна повреда в схемата на помпата или за повреда на основния контролер. За ремонт можете да поканите професионален майстор или да опитате да разрешите проблема сами.

Определяме разбивката и я елиминираме

Важно е да се обърне внимание на естеството на неизправността. Ако автоматичната машина Ariston „спре“ пълна с вода при всеки режим на измиване, докато издава код F11, проблемът е в дренажната система. Може би, намотката на двигателя на помпата изгоря, в резултат на което помпата спря да отговаря на „команди“. Трябва да смените изпускателната помпа.

В някои случаи се появява грешка точно преди старта на Spin. Също така понякога кодът може да се показва на определени програми и след това да изчезне самостоятелно. Подобни явления са напълно непредсказуеми, незаконни. Тук можем да говорим за повредата на главното управление (контролер) - "мозъка" на шайбата.необходима е дъска за ремонт

Най-често това е релето за управление на изпускателната помпа върху чипа, но други детайли на компонента могат да изгорят: резистори, кондензатори и т.н. Може би причината се крие в повредата на коловозите на платката, които носят сигнала. Управляващият блок може да бъде поправен: можете да опитате да замените счупените елементи, да спойкате пистите. Такива работи се характеризират с повишена сложност, така че е по-добре да ги поверите на специалист. В случай на повреда на процесора или други сериозни повреди, може да се наложи пълна подмяна на таблото за управление на машината.

Понякога причината за неизправността се крие в прекъснатото окабеляване на помпата. Най-често това се случва в частни домове, където мишките хапят чрез контакти и проводници. Решението ще бъде да се замени повреденото окабеляване или запояване на проблемни контакти.

Какво трябва да направя, ако машината се опита да започне да се източва няколко пъти, но процесът не стартира, но се появява грешка F11? В този случай не е необходимо да се изследва системата за източване, а превключвателят за налягане (сензор за ниво на водата в резервоара). Тази причина се открива много рядко и е при моделите на Ariston, където веригата за управление на помпата е едновременно веригата, по която основният процесор на модула вижда команда за необходимостта от отстраняване на водата от превключвателя за налягане. Ако сензорът за ниво се разпадне, веригата се разрушава, контролното табло губи контакт с помпата и показва код F11. Смяната на маркуча на превключвателя за налягане или пълното преинсталиране на сензора може да помогне тук.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини