Всичко за пералните машини

Грешка F10 на пералня Ariston

грешка F10 на CM AristonСъвременната пералня е сложно техническо оборудване и както знаете, колкото по-сложно е устройството, толкова по-голяма е вероятността от повреда. Микропроцесорната технология, която се използва в контролния блок на пералнята, ви позволява незабавно да диагностицирате устройството и да покажете на панела на дисплея съобщение за това в кой възел точно е възникнала грешката. Сега ще анализираме кода за грешка F10 на машината на Ariston. С някои знания можете да разберете причината за произхода на кода и да се отървете от него.

Нюансите на проявата на грешка

Пералнята Hotpoint Ariston просто спира нормалната си работа, тоест в края на инжектирането на вода ще завие малко барабана и след това ще източи водата. И през цялото време на монитора светва надписът F10. Вярно е, че понякога се случва системата да генерира грешка без видима причина. Ако устройството няма инсталиран монитор, тогава съобщението с код за грешка F10 на модела Ariston ще се покаже по следния начин.Аристон маргерита

 1. Например в Ariston Margherita са инсталирани два светлинни индикатора - мощност и отваряне на люка. Индикаторът за мощност ще мига 10 пъти подред, серия мигания ще се повтарят на всеки 5 до 10 секунди. Алармата на вратата ще свети непрекъснато. Дръжката на дефиницията на алгоритъма за измиване ще започне да се върти по посока на часовниковата стрелка и да прави постоянно щракване.
 2. На перални машини като AVL и др., Където са зададени индикаторите за изпълнение на алгоритъма за пране, клавишите за отлагане и бързо измиване ще мигат, най-често бутонът на клавиша ще мига.
 3. В пералнята Ariston, от продуктовата гама Low-End, индикаторите за завъртане и край на алгоритъма за миене ще мигат. Освен това всички клавиши, инсталирани хоризонтално, могат да светнат.
 4. На машини като Hotpoint-Ariston Aqualtis наличието на тази неизправност ще бъде сигнализирано от температурни индикатори за пране при 30 и 50 градуса.

Какъв е този код?

Откриването на кода F10 ни показва, че възниква грешка в работата на индикатора за ниво на водата. Какво да направите, когато идентифицирате кода F10? Показалецът е инсталиран в превключвателя за налягане. По някаква причина той не генерира реален сигнал за обема на инжектираната вода, тоест резервоарът не е напълно напълнен, но вече е празен. Наличието на неизправност в индикатора води до факта, че пералнята спира да работи, водата започва да се оттича и индикаторът F10 светва на монитора.

С други думи, наличието на тази грешка показва сериозни неизправности в пресостата на машината. Но това ще ви попречи да го елиминирате самостоятелно. Генерирането на съобщение, показващо наличието на такъв отказ, може да възникне по редица причини.

 1. Неизправности в контролния и дисплейния блок. Когато възникне грешка за първи път, можете да изключите машината за 5 -10 секунди и да я включите отново. Вероятно е имало неизправност в контролния блок и след рестартиране той ще изчезне. Ако тази ситуация се повтаря често, тогава има възможност влажността в помещението, в което е монтиран модулът, да се увеличи.
 2. Индикацията за грешка може да се появи, ако е неправилна свързване на канализацията към канализацията, Това е характерно за новите автомобили на марката Ariston. Тоест маркучът за източване е под нивото на резервоара (500 mm) или дължината му надвишава препоръчителния размер. За да се предотврати тази грешка, връзката трябва да се извърши в стриктно съответствие с изискванията на експлоатационната документация. Но ще бъде по-добре, ако връзката се извършва от специалисти от сервизна компания.
 3. Ниско водно налягане. Това може да причини тази грешка. Ако водата не влезе добре в къщата, тогава за да се реши този проблем, е необходимо да се провери състоянието на входния кран. Ако дори напълно отворен кран не реши този проблем, тогава трябва да се свържете с управляващата компания.

  Между другото, може да се получи ниско налягане поради факта, че входният филтър е запушен с боклук.За да отстраните този дефект, почистете филтъра.

 4. Контактите в веригата на превключвателя за налягане са счупени. Тоест, трябва да го направите сами, за да проверите всички контакти по пътя от сензора до контролния блок и да ги почистите, ако е необходимо.

Проверете сензора за ниво

Пресостат в АристонЗа да проверите функционирането на сензора за ниво, изключете втулката. След това трябва да изключите захранването, доставено на машината. След отстраняване на горния капак на пералнята ще се получи достъп до превключвателя за налягане.

Маркучът е прикрепен към сензора за ниво на водата с помощта на скоба. За да го отслабите, можете да използвате обикновени клещи. Вместо това редовен ръкав трябва да бъде свързан с малко парче от друг маркуч, който трябва да бъде подготвен предварително. След като го фиксирате, можете леко да се надуе в него.

По време на работа на контактите ще се чуят щраквания. Техният брой ще зависи от броя на нивата на водата, които са предвидени за програми за измиване.

В допълнение към проверката на работата на сензора, ще трябва да проверите свързаните тръби и да почистите всички електрически контакти и да ги почистите, ако е необходимо. Ако контактите в релето са заседнали, тогава най-доброто решение би било да инсталирате ново устройство. Най-общо казано най-добре е да ремонтирате както отделни компоненти, така и машината като цяло в специализиран сервиз.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини